Αποξηραμένα φύλλα στέβιας.. το τσάι μας αλλιώς!

Αποξηραμένα φύλλα στέβιας.. το τσάι μας αλλιώς!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η στέβια τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε διαιτώμενου.. Γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες… Κι αν οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει σε επαφή με την στέβια σε κρυσταλλική μορφή ή σε υγρό στεβιόλης, κάτι νέο και πρωτοποριακό έχει εμφανιστεί στην αγορά.

Η στέβια, πιο συγκεκριμένα stevia rebaudiana, είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται στη Νότια Αμερική για τις γλυκιές του ιδιότητες εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός από τη γλυκιά της γεύση, η στέβια φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η δερματίτιδα, η ακμή, έκζεμα κτλ. Και ενώ η στέβια φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική, αντιμυκητιακή, αντιϊκή, αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιλιπιδαιμική και διουρητική1 δράση (λόγω της παρουσίας πολυφαινολών), τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου έχουν κάνει τη στέβια μια πολύ καλή λύση για την αντικατάσταση της ζάχαρης.

Πως θα σας φαινόταν λοιπόν να καταναλώνετε την στέβια στη πιο φυσική της μορφή χωρίς κανένα πρόσθετο;

Τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας είναι ότι πιο φυσικό και ανεπεξέργαστο θα μπορούσαμε να έχουμε στο γλυκό μας ή και στο ρόφημα μας. Η εκχύλιση τους σε υγρό διατηρεί όλες τις ιδιότητες του βοτάνου (αντιμετωπίζεται ως βότανο). Τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, ανάλογα τη μορφή στην οποία βρίσκεται το προϊόν που έχουμε στα χέρια μας και στη χρήση για την οποία το προορίζουμε.

Αρχικά, αν τα αποξηραμένα φύλλα στέβιας είναι σε μορφή ατομικού φακέλου εμβάπτισης, τότε τοποθετούμε το φάκελο (και με άλλα βότανα αν θέλουμε) σε μια κούπα βραστό νερό και εκχυλίζουμε για 1 λεπτό. Στη περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα της στέβιας από σακουλάκι χύμα, τότε προσθέτουμε σε μια τσαγιέρα 1 γραμμάριο φύλλων στέβιας (και άλλα βότανα αν θέλουμε) και εκχυλίζουμε για 3 με 5 λεπτά.

Το συναρπαστικό πλεονέκτημα αυτής της μορφής στέβιας είναι πως αφού το φυτό χρησιμοποιείται ως βότανο, τότε αυξάνοντας τον χρόνο εκχύλισης αυξάνεται και η γλυκύτητα του ροφήματος που παρασκευάζουμε.

Αν και τα φύλλα στέβιας μπορούν να καταναλωθούν σαν τσάι από μόνα τους, υπάρχουν συνδυασμοί με έτοιμα φύλλα τσαγιού με εμπλουτισμό από φύλλα στέβιας, τα οποία μετά την εκχύλιση τους σας δίνουν ένα έτοιμο γλυκό τσάι.

Τέλος, επειδή τα φύλλα στέβιας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε ότι αφορά τα κρύα ροφήματα ή και στη ζαχαροπλαστική, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας εκχύλισμα από φυσική στέβια και να το χρησιμοποιείτε καθημερινά. Σε ένα βάζο χωρητικότητας περίπου 350ml, γεμίζουμε μέχρι το στόμιο με αποξηραμένα φύλλα στέβιας (~25 γραμμάρια), συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι να γεμίσει και το αφήνουμε για 1 με 2 ώρες να εκχυλιστεί. Στη συνέχεια, σουρώνουμε με σιτάκι ή φίλτρο. Το εκχύλισμα της φυσικής στέβιας μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και 7 ημέρες στο ψυγείο.

 Βιβλιογραφία

  1. Arumugam B, Subramaniam A, Alagaraj P. Stevia as a Natural Sweetener: A Review. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2020;18(2):94-103. doi:10.2174/1871525718666200207105436
  2. Myint K zar, Wu K, Xia Y, et al. Polyphenols from Stevia rebaudiana (Bertoni) leaves and their functional properties. J Food Sci. 2020;85(2):240-248. doi:10.1111/1750-3841.15017
  3. https://stelvia-hellas.gr 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts