Tinos Food Paths-“Καταστρώσαμε σχέδια”

Tinos Food Paths-“Καταστρώσαμε σχέδια”

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα, συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαίου ακόμη ένα ταξίδι από την Τήνο προς μια θάλασσα γεύσεων, εμπνεύσεων και πολιτισμού. Η διοργάνωση Tinos Food Paths (TFP) βρίσκεται ήδη στην τέταρτη χρονιά της και καθιερώνεται ως πρότυπο για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ παραγωγών τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και επιχειρηματιών της εστίασης, ειδικά στα μικρά μέρη και τα νησιά της Ελλάδας.

Τα TFP βασίζονται στην ήδη αναγνωρισμένη διατροφική παράδοση του νησιού, την αναβιώνουν αλλά προχωρούν τολμηρά και σε εγχειρήματα για τη σύνδεσή της με τις σύγχρονες τάσεις στη γαστρονομία. Μ’ αυτή τη λογική, οι διοργανωτές συνεχίζουν να εγγράφουν την Τήνο ως προορισμό γαστρονομικού τουρισμού, μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Στον σχεδιασμό τους πρωταγωνιστούν απλοί άνθρωποι-αυθεντικά δείγματα του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και σημαντικοί επαγγελματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Σεφ και μάγειροι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι παραγωγοί, γευσιγνώστες, ειδικοί στο λάδι, στα αποστάγματα, στο κρασί και τη μπύρα, στα αλλαντικά και στα παστά, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, μπλόγκερς…

Παράλληλα με τις καθαυτό εκδηλώσεις των Food Paths, σε χώρους πολιτισμού στο νησί λειτουργούν έκθεση ντόπιων φωτογράφων για την τηνιακή διατροφή αλλά και έκθεση εικαστικών για το περιστέρι ως στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος και ως σύμβολο στην Τήνο των υπερ-χιλίων περιστεριώνων. Το περιστέρι, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ήταν επί αιώνες βασικό στοιχείο διατροφής, ξεχωριστό μεταξύ των εκτρεφόμενων βρώσιμων ειδών.

Αποτυπώματα αυτής της παράδοσης αναζήτησαν χθες πολλές δεκάδες επισκεπτών, ντόπιων, άλλων ελλήνων και ξένων, καθώς και μικρών παιδιών που ανταποκρίθηκαν σ’ ένα κάλεσμα (που συνεχίζεται καθημερινά) για περιπάτους μετά συνοδών στο χωριό Ταραμπάδος των περιστεριώνων. Όλοι παρέλαβαν ένα χειροποίητο μπαστούνι περιπατητή, ένα δισάκι με υποτυπώδες αλλά χαρακτηριστικό τοπικό πρόγευμα, δροσίστηκαν με τσάϊ βοτάνων και έζησαν μιαν ανάταση από περιστεριώνα σε περιστεριώνα.

Οι μικροί φίλοι των Food Paths είχαν και έχουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν έναν εκπαιδευτικό φάκελλο-παιχνίδι για τους περιστεριώνες, με χάρτη της Τήνου, με εκπαιδευτικές καρτέλλες και με διάτρητα σχήματα τοποθετημένα σε χαρτόνι ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν εικαστικά ό,τι βλέπουν και ό,τι μαθαίνουν στη νέα αυτή εμπειρία τους.

Το καθαυτό γαστρονικό πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκίνησε στην παλιά ψαραγορά της Χώρας με Μαμαλάκη, Παρλιάρο και με τον αγιορείτη γέροντα Επιφάνιο. Άπαντες μετέδωσαν στο κοινό το δικό τους πνεύμα για τη μυσταγωγία στην κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Σπουδαίοι μπαρ-τέντερς και ο εταίρος στην Ελλάδα του διεθνούς οργανισμού Difford’s Guide πρωτοτύπησαν με ένα εργαστήριο αιγαιακών ποτών και αποσταγμάτων, δημιουργώντας κοκτέηλς τα οποία επιχειρούν να καθιερώσουν στην Ελλάδα και να προωθήσουν προς τη διεθνή αγορά.

Περισσότερα για όλα αυτά υπάρχουν στο Γραφείο των Food Paths στο κέντρο της Χώρας της Τήνου αλλά και στην ιστοσελίδα www.tinosfoodpaths.gr , ενώ φωτογραφίες από την εξέλιξη των εκδηλώσεων υπάρχουν στο instagram.

Tinos Food Paths 2018

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts