Τριαδικό Σύνδρομο Αθλητριών

Τριαδικό Σύνδρομο Αθλητριών

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

To Τριαδικό Σύνδρομο Αθλητριών είναι το πρόβλημα των πρωταθλητών

Η αμηνόρροια

Η διαταραχή της λειτουργίας του έμμηνου κύκλου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και αμηνόρροια, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στις αθλήτριες, ιδιαίτερα σε αθλήματα στα οποία το σωματικό βάρος και τα επίπεδα του σωματικού λίπους θεωρούνται σημαντικά.
Αν και τα χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους, δε μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα για τη διαταραχή της εμμηνορυσιακής λειτουργίας, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για κάποιες αθλήτριες.
Αρκετές μελέτες, δείχνουν ότι οι διαιτητικές πρακτικές που οδηγούν σε μείωση της ενεργειακής πρόσληψης κάτω από ένα κρίσιμο επίπεδο οδηγούν σε μεταβολικές και ορμονικές προσαρμογές που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία του έμμηνου κύκλου.
Αποτελώντας παράγοντα κινδύνου για την υγεία των οστών των νέων και εφήβων γυναικών. Σε αντίθεση, με τις ευεργετικές επιδράσεις των περισσότερων τύπων άσκησης στην υγεία των οστών, η δυσλειτουργία του έμμηνου κύκλου έχει συσχετιστεί με μειωμένη οστική μάζα κάτι που είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων των γυναικείων ορμονών του φύλου, των οιστρογόνων.

Η υγεία των οστών

Η υγεία των οστών επηρεάζεται από μια σειρά περίπλοκων παραγόντων και οι αθλήτριες με διαταραχές του έμμηνου κύκλου παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο μειωμένης οστικής μάζας ή αποτυχία επίτευξης της βέλτιστης οστικής μάζας κατά τα αρχικά στάδια της ενηλικίωσης. Ωστόσο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων λόγω καταπόνησης και την εμφάνιση οστεοπόρωσης σε νεαρή ηλικία. Η αλληλοσυσχέτιση και η συχνά ταυτόχρονη παρουσία των διαταραχών στη διατροφική συμπεριφορά, τη δυσλειτουργία του έμμηνου κύκλου και την κακή υγεία των οστών οδήγησαν στην αναγνώριση του τριαδικού συνδρόμου των αθλητριών.

Η ενημέρωση

Η ενημέρωση για το σύνδρομο αυτό και τα προβλήματα που το συνοδεύουν μπορεί να βοηθήσει τις αθλήτριες προκειμένου να αποφεύγουν επικίνδυνες πρακτικές τόσο στην διατροφή, όσο και στην προπόνηση τους και να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή όταν τέτοια προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι καθένα από τα προβλήματα του συνδρόμου αυτού μπορεί να εμφανιστεί και ανεξάρτητα και κατά συνέπεια κάθε αθλήτρια με κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να λαμβάνει μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

Η θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία θα πρέπει να στηρίζεται σε θεραπευτική ομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τον προπονητή και την οικογένεια της αθλήτριας, ένα γιατρό, ψυχολόγο και ένα διαιτολόγο, ενώ η αθλήτρια θα πρέπει να τροποποιήσει τον όγκο της προπόνησης, τις διατροφικές της συνήθειες και τους στόχους της, τα πιστεύω της για τα επιθυμητά επίπεδα σωματικού λίπους.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts