Η Μεσογειακή διατροφή είναι στο DNA του Ελληνικού λαού. Ή μάλλον ήταν και δεν είναι πλέον.
Σε πρόσφατη έρευνα βλέπουμε την Κύπρο να κατακτά την 1η θέση στην κατάταξη της παιδικής παχυσαρκίας μεταξύ των νότιων χωρών την Ευρωπαϊκής ένωσης (43%) και έπειτα να ακολουθεί η Ισπανία (41%) και η Ελλάδα στην 3η θέση της μαζί με την Ιταλία (38%). Που οφείλεται αυτό; Γιατί μια χώρα που ῾῾εξάγει῾῾ τη Μεσογειακή Διατροφή δεν μπορεί να την εφαρμόσει η ίδια;
Η Ελλάδα, η χώρα με την πασίγνωστη Κρητική δίαιτα, μια χώρα που τα περισσότερα παιδιά έχουν χωριά και επαφή με τη φύση, με το ελαιόλαδο και πληθώρα φρέσκων φρούτων και λαχανικών, κατακτά τόσο υψηλή θέση στην παιδική παχυσαρκία; Το φαινόμενο αυτό το καταγράφει ακόμα και η Guardian.
Φαίνεται λοιπόν πως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα υγιεινά σνακ και οι φυσικοί χυμοί έχουν αντικατασταθεί με
- επεξεργασμένα τρόφιμα
- γλυκά
- junk food
- ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (αναψυκτικά).
Ενώ απαντάται και υψηλή κατανάλωση
- αλατιού
- ζάχαρης
- λιπαρών
Η διατροφή των παιδιών που περιγράφεται παραπάνω δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον από τον όρο “Μεσογειακή”.
Καταλυτικό ρόλο στην εκτόξευση της παχυσαρκίας διαδραματίζουν και
- η καθιστική ζωή
- η έλλειψη δραστηριοτήτων
- η προσκόλληση των παιδιών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στο ίντερνετ
- ο μειωμένος χρόνος των γονέων για προετοιμασία υγιεινών γευμάτων
- η ελλιπής γνώση του τι είναι η παχυσαρκία και τις συνέπειες αυτής
Ιστορικά η Μεσογειακή διατροφή είναι η μόνη διατροφή παγκοσμίως με υπεράριθμη βιβλιογραφία η οποία έχει εφαρμοστεί σε Μεσογειακούς λαούς και μη με μετρήσιμα αποτελέσματα και οφέλη στην υγεία αυτών που την εφαρμόζουν. Αξίζει να αναφέρουμε την προστασία που παρέχει η Μεσογειακή Διατροφή από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη, διάφορες μορφές καρκίνου και άλλες φλεγμονές, αυτοάνοσα νοσήματα, την απόπτωση των νευρώνων (Alzheimer) καθώς τελευταίες έρευνες δείχνουν την ευεργετική επίδραση της Μεσογειακής διατροφής και στην προστασία των τελομερών (αναπαραγωγική γήρανση).
Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην μεγάλη γκάμα τροφών που απαρτίζουν τη Μεσογειακή διατροφή και φυσικά στο ελαιόλαδο. Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών με εστίαση (προσωπική μου γνώμη) στο γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά και στα τυριά (με προσοχή στην περιεκτικότητα σε λιπος), η μέτρια κατανάλωση οσπρίων και η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Μεσογειακού μοτίβου διατροφής, το οποίο παρουσιάζεται και οπτικά παραπάνω. Να σημειωθεί οτι η κατανάλωση αλκοόλ συνίσταται μόνο σε υγιή άτομα. Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής ως εικόνα, αλλά πόσοι γνωρίζουμε πραγματικά τι περιέχει;
Τι πρέπει να κάνουμε;
- Αρχικά οι ειδικοί πάνω στην παχυσαρκία, διαιτολόγοι, γιατροί, ψυχολόγοι και το κράτος να λάβουν σημαντικά υπόψιν τους τη δημόσια υγεία και την επίδραση της παχυσαρκίας και των επιπτώσεων αυτή στους πολίτες
- Οι πολίτες, γονείς, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί οφείλουν να ενημερώνονται και να ενημερώνουν για την παχυσαρκία και τη σωστή διατροφή
- Να προσέχουμε τους ισχυρισμούς υγείας
- Να ενημερωθούμε πάνω στο θέμα ῾῾διατροφή῾῾ και στην επίδραση που έχει αυτή στην υγεία μας
- Όταν αισθανθούμε πως εμείς ή κάποιος οικείος ή το παιδί μας εμφανίζει προβλήματα διατροφής (διατροφική διαταραχή, αντίδραση στην πρόσληψη φαγητού) καλό είναι πάντα να συμβουλευόμαστε ειδικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ψυχολόγους και γιατρούς
- Να βάλουμε όρια καταναλωτισμού και μάρκετινγκ στο σπίτι μας, ώστε να μην αφήνουμε να εισχωρούν διαφημιστικά προϊόντα υποβαθμισμένης διατροφικής αξίας επιβλαβή για την υγεία μας και των παιδιών μας
- Να δημιουργούμε, πόσο όμορφο είναι τα παιδιά και εμείς οι ίδιοι να ερχόμαστε σε επαφή με το μανάβη, με τη γιαγιά να μας δώσει μια παραδοσιακή συνταγή για φακές ή τι πιο δημιουργικό από το να μάθουν τα παιδιά μας να φτιάχνουν σαλάτες στην κουζίνα πολύχρωμες με διάφορα λαχανικα;
- Καλό θα ήταν να έχουμε όλοι στο ψυγείο μας το πιάτο υγιεινής διατροφής
Γιατί λοιπόν να μην προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την κουλτούρα μας στη ζωή μας, μια μετάβαση στην διατροφή η οποία μπορεί να γίνει τόσο ανώδυνα, με σωστές πρακτικές, σεβασμό προς τον εαυτό μας, και λίγη περισσότερη ενημέρωση;
Κάτι σαν κι αυτό που βρήκα σε ένα σούπερ μάρκετ της Βοστώνης :
Τέλος, σκόπιμο είναι να δώσουμε βάση στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μεσογειακή Διατροφή εφαρμόζεται πλέον ως μέσο πρόληψης ακόμα και στο χώρο εργασίας ώστε να είναι πιο υγιείς οι εργαζόμενοι. Η ερευνητική ομάδα του Ηarvard TH CHAN School of Public Health με επικεφαλή τον Δρ. Κάλη εφαρμόζει τη Μεσογειακή Διατροφή ως μέσο πρόληψης σε 45 πυροσβεστικά τμήματα της Ινδιανάπολης. Στην έρευνα αυτή “Feeding America’s Bravests” έχω την χαρά και τιμή να συμμετάσχω και εγώ και με εντυπωσιάζει πόσο προσηλωμένοι είναι οι πυροσβέστες και οι οικογένειες τους στην αλλαγή αφού γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος πρόσληψης των δύο κυρίαρχων αιτιών θανάτου των πυροσβεστών (καρδιαγγειακά και καρκίνος του παχέος εντέρου) είναι η εφαρμογή της Μεσογειακής Διατροφής. Τροφή για σκέψη λοιπόν…
Πηγές:
Crous-Bou M., Fung T., Prescott J. et al, 2014. Mediterranean diet and telomere length in Nurses’ Health Study: population based cohort study. BMJ 2014;349:g6674 doi: 10.1136/bmj.g6674
Davenport L., 2018. Southern European Kids Show Loss of Mediterranean Diet. European Congress on Obesity (ECO)
Korre M, Tsoukas MA, Frantzeskou E, Yang J, Kales SN. Mediterranean Diet and Workplace Health Promotion. Curr Cardiovasc Risk Rep. 2014;8(12):1–7.
Korre M. What Is the Mediterranean Diet and How Can It Be Used to Promote Workplace Health? 2016;58(3):e111–3.
Sotos-Prieto M, Bhupathiraju SN, Mattei J, Fung TT, Li Y, Pan A, et al. Association of Changes in Diet Quality with Total and Cause-Specific Mortality. 2017;377(2):143–53. Available from:http://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1613502
www.oldwayspt.org * https://www.theguardian.com/society/2018/may/24/the-mediterranean-diet-is-gone-regions-children-are-fattest-in-europe