Αγαπητοί γονείς,
Ήρθε η ώρα να σας ηρεμήσουμε παρέχοντάς σας τη γνώση που χρειάζεστε για να νιώσετε δυνατοί!
Αρχικά, σε σχέση με τη διατροφή ενός βρέφους το κλειδί αποτελεί η ηρεμία, η υπομονή, η ευχάριστη διάθεση γύρω από την τροφή και ο σεβασμός στην πείνα και τον κορεσμό του. Ο σεβασμός στην μοναδικότητα του το παρακινεί να χτίσει μία υγιή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό.
Ας ασχοληθούμε λοιπόν με ιδέες για θρεπτικά, υγιεινά γεύματα για την συμπληρωματική διατροφή ενός βρέφους που θηλάζει και μετά τον έκτο μήνα της ζωής του. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο θηλασμός αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για τα θηλάζοντα βρέφη και προσφέρεται όσο συχνά επιθυμεί το κάθε βρέφος. Πέρα από το θηλασμό, οι ανάγκες ενός βρέφους 6-8 μηνών από συμπληρωματική σίτιση είναι 200 θερμίδες ημερησίως (2-3 γεύματα), για τους επόμενους 3 μήνες 300 (3-4 γεύματα) και από τους 12-23 μήνες φτάνουν τις 550 (3-4 γεύματα). Κατά τον δεύτερο χρόνο μπορείτε να του προσφέρετε επιπλέον 1-2 θρεπτικά σνακ.
Σταδιακά, όσο το βρέφος μεγαλώνει, η υφή της τροφής γίνεται πυκνότερη και η ποικιλία μεγαλύτερη. Αφουγκραστείτε τις ανάγκες και τις ικανότητες του μωρού σας. Θα έχετε υπόψη σας ότι στα πρώτα στάδια της εισαγωγής τροφών στο διαιτολόγιο ενός βρέφους υπάρχει συχνά φόβος για το καινούριο, η λεγόμενη νεοφοβία. Θα χρειαστείτε υπομονή για αρκετές προσπάθειες πριν την απόρριψη της κάθε τροφής που δείχνει να μην δέχεται.
Στους 6 μήνες ξεκινούν οι πολτοποιημένες, ημιστερεές τροφές. Το πρώτο συμπλήρωμα που εισάγεται είναι τα δημητριακά. Πρόταση μας είναι να τα παρασκευάζετε αν είναι δυνατόν με μητρικό γάλα. Στο επόμενο στάδιο εισάγεται και η φρουτόκρεμα, που επιθυμητό είναι να αποτελείται από φρέσκα βιολογικά φρούτα εποχής. Άριστες θρεπτικές, αλλά και γευστικές προτάσεις για τη συνέχεια του ρυζάλευρου αποτελούν τα πλήρη δημητριακά, όπως οι νιφάδες βρώμης, ζέας και πτισάνης, το κριθάρι ολικής άλεσης, το κεχρί, το κινόα και το πλιγούρι. Αυτά αργότερα συνδυάζονται με λαχανικά ή φρούτα. Πιθανοί συνδυασμοί όπως φρούτα εποχής με κάποιο από αυτά τα δημητριακά και ταχίνι θα δώσουν στο βρέφος σας βιταμίνες, φυτικές ίνες αλλά και τα απαραίτητα καλά λιπαρά οξέα για το απογευματινό του. Μία εκπληκτική και εύκολη κρέμα, κατάλληλη και για γεύμα που προετοιμάζεται εκτός σπιτιού, είναι ο συνδυασμός μπανάνας με αβοκάντο. Καθαρίζεται και πολτοποιείται εύκολα και σας λύνει τα χέρια, ενώ δίνει στο μωράκι σας πολλές βιταμίνες και καλά λιπαρά. Η πατάτα με καρότο και κολοκύθι ή μπρόκολο ή όποιο άλλο λαχανικό μπορείτε να φανταστείτε κάνει ένα νοστιμότατο πουρέ κατάλληλο για απογευματινό ή συμπλήρωμα στο κρέας, το πουλερικό ή το ψάρι του μεσημεριανού του. Μαζί με την πρωτεϊνούχα τροφή και τα φρέσκα λαχανικά εποχής, το κους κους ζέας, το πλιγούρι ολικής άλεσης ή το κινόα θα εκτοξεύσουν το θρεπτικό και γευστικό αποτέλεσμα! Προσθέστε λίγο ωμό ελαιόλαδο και αν θέλετε λεμόνι στα γεύματα και ολοκληρώνετε με καλά λιπαρά οξέα, άριστη γεύση και βιταμίνες.
Στους 8 μήνες, βάσει του WHO, το μωρό σας μπορεί να ξεκινήσει και το “finger food”, τροφές βολικές που μπορεί να καταναλώσει το μωρό μόνο του και προετοιμάζονται εύκολα. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μπισκοτάκια από βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη, που θα το βοηθάνε και στα πρησμένα του ούλα. Στην ανακούφιση από την οδοντοφυΐα θα βοηθήσει και λίγη σκληρή κόρα από ψωμί ολικής άλεσης χωρίς σποράκια. Αν του δώσετε κάποιο μαλακό φρούτο εποχής που έχετε ψιλοκόψει, του προσφέρετε και τη μεγάλη χαρά του να καταφέρει να φάει κάτι μόνο του. Σιγά-σιγά προστίθεται και το αυγό το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με πατάτα ή λαχανικά για ένα νοστιμότατο απογευματινό γεύμα. Επίσης έρχεται το γιαούρτι να συνδυαστεί με φρούτα ή λαχανικά και να προσθέσει επιπλέον πρωτεΐνες και ενδιαφέρον στη ζωή του μωρού σας. Προτιμήστε να είναι βιολογικό, όπως και όλα τα τρόφιμα που χρησιμοποιείτε για τα γεύματα του, φυτικά ή ζωικά, έτσι ώστε να επιτύχετε τη βέλτιστη ποιότητα και θρέψη συγχρόνως με την αποφυγή χημικών ουσιών.
Στους 12 μήνες πια το μωρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να καταναλώσει το οικογενειακό φαγητό, αρκεί να έχετε πάντα κατά νου την καλύτερη δυνατή ποιότητα και θρεπτική αξία της τροφής.
Συμπερασματικά, η διατροφή του βρέφους είναι το άνοιγμα ενός νέου κόσμου μπροστά στα ματάκια του. Εμείς ως γονείς και ειδικοί καλούμαστε να το πάρουμε από το χέρι και να του τον δείξουμε, αφήνοντας το να τον ανακαλύψει όπως εκείνο επιθυμεί και να χτίσει τη διατροφή του βάσει των δικών του αναγκών και επιθυμιών. Ας φροντίσουμε εμείς για την ποιότητα των τροφών που θα του παρέχουμε και ας το αφήσουμε να καθορίσει εκείνο το πότε, πώς και πόσο θα φάει! Καλό σας διατροφικό ταξίδι!