Capoeira: Μήπως ήρθε ο καιρός να τη γνωρίσεις;

Capoeira: Μήπως ήρθε ο καιρός να τη γνωρίσεις;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τι είναι η Capoeira;

Η Capoeira είναι μία αφρο-βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που συνδυάζει χορό, παιχνίδι, μουσική,  σωματική άσκηση και έκφραση. Το 2014  ανακηρύχτηκε από την  UNESCO  ως  Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας σε μια προσπάθεια διατήρησης αυτής της παράδοσης, τόσο για την ιστορία της όσο και για τον κοινωνικό ρόλο που έχει σήμερα.

Εξελίχτηκε στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, κυρίως από την περιοχή της Angola, οι οποίοι αρχικά μεταφέρθηκαν από την Αφρική για να χρησιμεύσουν ως εργατικά χέρια από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου. Οι σκλάβοι έφεραν ζωντανή την κουλτούρα τους και οι διάφορες εκφράσεις της αποτέλεσαν βασικά στοιχεία κατά τη δημιουργία και την εξέλιξη αυτής της τέχνης.

Πώς παίζεται;

Η εκμάθηση γίνεται βάση τεχνικών, χορογραφημένων κινήσεων, αυτοσχεδιασμού και σωματικής ενδυνάμωσης εστιάζοντας στην συνεργασία και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των ασκούμενων. H Capoeira παίζεται μέσα σε ένα ανθρώπινο κύκλο (roda) που αποτελείται από τους παίχτες (camaradas) και τους μουσικούς (Bateria). Το βασικότερο όργανο στην ορχήστρα είναι το berimbau, ένα παραδοσιακό έγχορδο κρουστό που έχει και αυτό τις ρίζες του από την Αφρική.

Όταν ξεκινάει το παιχνίδι οι δυο παίχτες δίνουν τα χέρια σε ένδειξη φιλίας και μπαίνουν στο κέντρο του κύκλου χρησιμοποιώντας διάφορες περίτεχνες ή απλές ακροβατικές κινήσεις. Σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι να αναδείξει έναν νικητή. Μέσα από διάφορες κινήσεις αποφυγής και επίθεσης, κλωτσιές και ακροβατικά, οι δυο παίχτες προσπαθούν να επιτύχουν ένα αρμονικό παιχνίδι επικοινωνίας. Ο άψογος συνδυασμός της πολεμικής τέχνης με τον χορό υπό τους ήχους του Berimbau είναι εκτός των άλλων αυτό που κάνει την Capoeira ξεχωριστή ανάμεσα στις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες.

Γιατί να ξεκινήσεις;

Η ενασχόληση με την Capoeira έχει να προσφέρει πολλά οφέλη. Αρχικά, αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες και όλους τους σωματότυπους. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις γυμναστεί στο παρελθόν. Οι περισσότεροι μαθητές, ξεκίνησαν χωρίς καμία εμπειρία πάνω στη γυμναστική ή τις πολεμικές τέχνες. Σταδιακά θα αυξήσεις τη δύναμη, την αντοχή, την ευλυγισία και την τεχνική σου ενώ από τα πρώτα κιόλας μαθήματα θα δεις διαφορά στις δυνατότητές σου και σε λίγο καιρό θα εκπλήσσεσαι με αυτά που μπορεί να κάνει το σώμα σου.

Η Capoeira συνδυάζει υψηλής έντασης αερόβια άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση και ασκήσεις ευλυγισίας. Η ταχύτητα εναλλαγής των κινήσεων και η εκρηκτικότητα που απαιτείται μέσα στο παιχνίδι προϋποθέτει αρκετή εξάσκηση διαφορετικών μυϊκών ομάδων. Ταυτόχρονα, η διάρκεια και η ροή του παιχνιδιού αυξάνει την αντοχή. Εκτός από την βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης ενισχύεται και η κιναισθησία, δηλαδή η δυνατότητα αντίληψης  του σώματός σου στο χώρο. Επίσης, σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις εξ ολοκλήρου μια τέχνη και την ιστορία ενός ολόκληρου λαού πίσω από αυτήν, μέσω του χορού, της μουσικής και  της γλώσσας που χρησιμοποιείται στα τραγούδια της.

Ωστόσο, ίσως το σπουδαιότερο όφελος από την εξάσκηση αυτής της τέχνης αναφέρεται στην καλλιέργεια των  ψυχολογικών και συμπεριφοριστικών χαρακτηριστικών του ατόμου. Το να εκθέσεις τον εαυτό σου μέσα στο παιχνίδι δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για έναν αρχάριο, κι όμως, σταδιακά η αυτοπεποίθηση ανεβαίνει ενώ το άγχος και ο φόβος ξεπερνιούνται. Ξεχνάς τα προβλήματα της καθημερινότητας και παράλληλα εκτονώνεις την ενέργειά σου σε κάτι δημιουργικό.

Η Capoeira λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από γυμναστική. Είναι μια μορφή τέχνης, ένα μέσο προσωπικής βελτίωσης και κοινωνικοποίησης που ταυτόχρονα χτίζει γερά θεμέλια εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Πηγές:

1)  www.athenscapoeira.gr, Athens Center of Capoeira Corpo Fechado

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts