Προπόνηση στην παραλία

Προπόνηση στην παραλία

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Και με ρωτάς, γιατί να κάνω προπόνηση στην παραλία; Εγώ θέλω να πίνω τον καφέ μου και να διαβάζω βιβλίο!

Είναι αποτελεσματική η προπόνηση στην παραλία?

Μέσα στο γυμναστήριο και τους κλειστούς χώρους όλο το χειμώνα δεν κουράστηκες; Σου δίνω την λύση λοιπόν, να συνδυάσεις την χαλάρωση σου με 30 λεπτά προπόνησης στην παραλία, στην άμμο ή μέσα στη θάλασσα, η οποία ισοδυναμεί με μια δυνατή προπόνηση αντίστασης σε σταθερό έδαφος χωρίς αντιστάσεις!

Ας ξεκινήσουμε με τα οφέλη της προπόνησης στην άμμο ή μέσα στη θάλασσα,

  1. Στο περπάτημα σε ασταθές έδαφος καταβάλλεις 2 φορές περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα σε σταθερό.
  2. Λόγω της καταβολής μεγαλύτερης προσπάθειας οι μυϊκές ομάδες γυμνάζονται περισσότερο σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
  3. Άθελα σου κάνεις συνδεσμική αποκατάσταση, καθώς η αστάθεια του εδάφους αναγκάζει τους συνδέσμους των αρθρώσεων (του γονάτου, του αστραγάλου, του ισχίου κ.τ.λ.) να λειτουργούν και να παραμένουν ενεργοποιημένοι υποστηρικτικά, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεις μελλοντικούς τραυματισμούς στα παραπάνω σημεία.
  4. Επίσης η αστάθεια του εδάφους θα σε αναγκάσει να δουλεύεις ισομετρικά το σώμα σου και κυρίως τον πυρήνα σου σε όλη τη διάρκεια των ασκήσεων με αποτέλεσμα να βελτιώνεις την ισορροπία και την ιδιοδεκτικότητα σου, απαραίτητες προσαρμογές για την καθημερινότητα σου.
  5. Οι μύες του ποδιού σου, μέσω της προπόνησης με ξυπόλυτο πέλμα, θα ενεργοποιηθούν και θα ενισχυθούν στις ξεχασμένες περιοχές λόγω της καθημερινής χρήσης παπουτσιού.

Την προπόνηση στη θάλασσα θα μπορούσαμε να την αναφέρουμε και σαν διασκεδαστικό ξεμούδιασμα διότι μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστη, μερικές ιδέες είναι η παρακάτω:

  1. Ξεκίνα με απλό περπάτημα στην άμμο με μουσική ή απλά άκου τον ήχο της θάλασσας και αν σου φανεί πολύ εύκολο περπάτα μέσα στη θάλασσα με τη στάθμη του νερού να φτάνει στο γόνατο σου.

(*εκτός από την αστάθεια της άμμου στην προπόνηση σου προστίθεται και η αντίσταση του νερού, άρα η καταβολή ενέργειας διπλασιάζεται όπως και η ενδυνάμωση μυών και συνδέσμων)

  1. Αν τα παραπάνω σου φαίνονται ακόμα εύκολα, τρέξε κατά μήκος της ακτής ή και μέσα στη θάλασσα.
  2. Κάνε μερικές σανίδες, ενώ είσαι ξαπλωμένος/η στην πετσέτα σου.
  3. Παίξε βόλεϊ, ποδόσφαιρο, ρακέτες ή οτιδήποτε άλλο θα σε σηκώσει από την ξαπλώστρα σου με τους φίλους ή την οικογένεια σου.
  4. Τέλος κολύμπα, θα σου φανεί αστεία η παρότρυνση μου αλλά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, απλά «βρέχεται» στην θάλασσα και συνεχίζει στην ξαπλώστρα το μαύρισμα του.

Αυτά και άλλα πολλά θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις σε καλή φυσική κατάσταση και να βελτιωθείς τους μήνες του Καλοκαιριού. Προσοχή όμως, όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα πρέπει να έχει προοδευτική ένταση και διάρκεια για να αποφύγουμε πόνους και τραυματισμούς. Μετά από την προπόνηση στην άμμο, θα σου πρότεινα να βουτήξεις στη δροσερή θάλασσα, θα λειτουργήσει σαν κρυοθεραπεία για τους ενεργοποιημένους μύες σου και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση τους.

Μην ξεχνάς να βάζεις αντηλιακό και να ενυδατώνεσαι συχνά!

QUOTE OF THE DAY: #BEACHMORWORRYLESS

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts