Λάχανο τουρσί, το πιο απλό!

Λάχανο τουρσί, το πιο απλό!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Από την Αγλαΐα Παπαδήμα 

Θα χρειαστείτε:

  • 1 λάχανο
  • θαλασσινό αλάτι
  • χυμό ενός λεμονιού
  • ίσως λίγο εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό
3 γυάλινα βάζα του λίτρου ή περισσότερα μικρότερα

Σημείωση: ο χυμός λεμονιού δεν χρειάζεται αν όλη η διαδικασία γίνει σε θερμοκρασίες κάτω των 15ο C

Διαλέξτε ένα αφράτο λάχανο, καθαρίστε τα εξωτερικά φύλλα και κόψτε το όπως όταν κάνετε λαχανοσαλάτα ή λίγο πιο χοντρό. Βάλτε το σε μια λεκανίτσα, ζυγίστε το και προσθέστε 1% – 2% θαλασσινό αλάτι, δηλαδή 10 – 20 γρ. αλάτι για κάθε κιλό λάχανου.

Το 1% αλάτι είναι η μικρότερη ποσότητα αλατιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Για να μην γίνει μαλακό, χρειάζεται κάπως χαμηλές θερμοκρασίες χώρου, καλύτερα όχι πάνω από 15ο C. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη ή αν προτιμάτε πιο αλμυρό τουρσί, αυξήστε την ποσότητα του αλατιού αλλά μην υπερβαίνετε το 2%.

Ανακατέψτε και ζουλήξτε καλά. Το λάχανο θα χάσει τον όγκο του και θα βγάλει λίγο ζουμί. Αφήστε το κανένα μισάωρο ή λίγο περισσότερο για να βγάλει επιπλέον ζουμί και να χάσει λίγο ακόμη τον όγκο του.

Βάλτε το λάχανο στα βάζα, μοιράστε προσθέστε σε κάθε βάζο το χυμό που έμεινε στη λεκανίτσα και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Ζουλήξτε με ένα γουδοχέρι έτσι ώστε το περιεχόμενο να μην έχει εγκλωβισμένο αέρα.

Αν τα υγρά δεν καλύπτουν τα λάχανα, προσθέστε λίγο αλατόνερο 2%*.

Κλείνετε χαλαρά τα καπάκια και… περιμένετε.

Μια φορά τη μέρα ανακατεύετε ελαφρά το περιεχόμενο. (Τα λάχανα πρέπει να είναι βυθισμένα, γι’ αυτό παραδοσιακά τοποθετούν κάποιο βάρος. Για τις μικρές ποσότητες των γυάλινων βάζων, είναι πιο εύκολο να ανακατεύετε το περιεχόμενο, έτσι ώστε αυτά που είναι πάνω να βυθίζονται και να μην κινδυνεύουν να μουχλιάσουν).

Στις συνηθισμένες θερμοκρασίες χώρου το τουρσί αρχίζει να βγάζει φυσαλίδες το δεύτερο ή το τρίτο 24ωρο. Μόλις βγάλει φυσαλίδες είναι καλό να το μεταφέρεται στο ψυγείο ή σε ψυχρό χώρο. Για θερμοκρασίες χώρου πάνω από 15ο C, είναι καλύτερα να βάζετε περισσότερο από 1% αλάτι.

Καλή όρεξη!

*Για να φτιάξετε το αλατόνερο, διαλύετε 20 γρ. αλάτι σε ένα λίτρο εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Βολεύει να διαλύσετε 30 γρ. αλάτι σε ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό (1,5 λίτρο) για να το έχετε διαθέσιμο, κάθε φορά που χρειάζετε να προσθέσετε λίγο αλατόνερο στα βάζα

ΠΗΓΗ: https://tastelab3.wordpress.com/2011/11/21/laxano-toursi/

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts