Πόσος κόπος  χρειάζεται για να καούν τα γλυκά των εορτών;

Πόσος κόπος  χρειάζεται για να καούν τα γλυκά των εορτών;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Η περίοδος των εορτών αυξάνει την ανησυχία κάθε διαιτώμενου για το αν θα αυξηθεί το βάρος του. Οι συνεχόμενοι έξοδοι σας οδηγούν αναπόφευκτα σε γεύματα που δε θυμίζουν το καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα σας.

Κι αν στο καθημερινό σας πρόγραμμα το επιδόρπιο δεν υπάρχει ή αποτελείται από κάτι υγιεινό, τόσο στα οικογενειακά τραπέζια όσο και στο φαγητό έξω, το γλυκό δε λείπει.

Τα γλυκά, όπως και όλα τα τρόφιμα, αποδίδουν στον οργανισμό μας θερμίδες που αποτελούν την ενέργεια που χρησιμοποιείτε.

Στη περίπτωση που η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων ξεπεράσει τις θερμιδικές ανάγκες του ατόμου, τότε η περίσσεια ενέργεια αποθηκεύεται και αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους (θετικό ενεργειακό ισοζύγιο). Αν θεωρήσουμε ότι η άσκηση σας κατά τη περίοδο των εορτών παραμένει σταθερή, η αύξηση των θερμίδων που θα καταναλωθούν θα μεταφραστούν σε αύξηση του λίπους. Φυσικά αυτό σημαίνει πως κάθε τρόφιμο και γλυκό μετράει. Αν βάλουμε, λοιπόν, στο μικροσκόπιο κάποια από τα αγαπημένα μας γλυκά, θα δούμε ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα γλυκών σε καθημερινή βάση είναι αρκετή για να αυξήσει το βάρος μας.

Για παράδειγμα, ένα μέτριο μελομακάρονο αποδίδει περίπου 180 με 200 θερμίδες και αυτό σημαίνει ότι «αντιστοιχεί» σε περίπου 20 λεπτά μέτριας αεροβικής άσκησης.

Ένας κουραμπιές έχει 235 με 250 θερμίδες και μεταφράζεται ενεργειακά σε περισσότερα από 30 λεπτά κολύμπι, ενώ οι δίπλες αποτελούνται από περίπου 170 θερμίδες η μία και αναλογούν σε περίπου 30 λεπτά περπάτημα. Προσοχή θα πρέπει να υπάρχει και σε γλυκά τύπου τούρτας ή κορμού, που ένα μέτριο κομμάτι γλυκού ανάλογα τα υλικά του, μπορεί να φτάσει και τις 500 θερμίδες (περίπου 20 λεπτά στο ελλειπτικό μηχάνημα).

Η άσκηση δε θα πρέπει να λείπει από τη καθημερινότητα σας ούτε τη περίοδο των εορτών, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα έντονη με το συνηθισμένο πρόγραμμα σας.

Μια βόλτα για περπάτημα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, η πεζοπορία στη φύση αλλά και ο χορός μπορούν να σας δώσουν το «ενεργειακό πλεονέκτημα». Η διαφορά από το να υπάρξει μείωση ή και πλήρης αποφυγή της άσκησης είναι ότι οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σας θα σας δώσουν μεγαλύτερο περιθώριο θερμίδων για να απολαύσετε το αγαπημένο σας γλυκό χωρίς να ζημιωθείτε στο ζύγισμα του επόμενου χρόνου.

Τέλος, η προσεκτική κατανάλωση γλυκών θα πρέπει ιδανικά να συμβεί κατά τη διάρκεια των εορτών και όχι με αλόγιστη κατανάλωση που στόχο έχει την αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος βάρους από το νέο έτος.

Με μικρή προσοχή και χωρίς να επηρεαστεί η διάθεση σας, μπορείτε να δώσετε σημασία σε μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες δε θα σας κοστίσουν ακριβά μετά τις γιορτές.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts