Συντήρηση του βάρους: Ουτοπία ή Πραγματικότητα;

Συντήρηση του βάρους: Ουτοπία ή Πραγματικότητα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Προσπάθησες πολύ και τα κατάφερες! Συγχαρητήρια! Και τώρα τι; Αν επαναπαυθείς στις δάφνες σου, άναψες το φυτίλι που θα σε οδηγήσει στην επαναπρόσληψη του βάρους που έχασες. Μπορεί να έχουμε ξεκλειδώσει τα μυστικά της απώλειας βάρους, η συντήρηση όμως αποτελεί ακόμα σημείο διερεύνησης στα Πανεπιστήμια.

Το αδυνάτισμα λοιπόν είναι το εύκολο κομμάτι. Η Συντήρηση είναι πιο απαιτητική. Τα κιλά που έχουν χαθεί μπορούν πολύ εύκολα να ξαναμπούν. Ο λόγος είναι απλός. Ο οργανισμός του ανθρώπου είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να διατηρεί και να αποθηκεύει την ενέργεια που λαμβάνει. Άρα λοιπόν όταν τρώμε παραπάνω βάζουμε κιλά. Στο αδυνάτισα τρώμε λιγότερες θερμίδες άρα χάνουμε βάρος. Υπάρχει μια χρυσή τομή όμως στις θερμίδες που τρώμε και σε αυτές που καίμε. Αυτή η χρυσή τομή είναι η συντήρηση και ονομάζεται αλλιώς ισοζύγιο ενέργειας. Πρακτικά,  όταν θέλουμε να μείνουμε στα ίδια κιλά, τρώμε περισσότερο από τη δίαιτα απώλειας αλλά όχι όπως τρώγαμε πριν αρχίσουμε τη δίαιτα.

Επειδή λοιπόν ακόμα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε, σχεδιάστηκε η παρακάτω μεγάλη μελέτη.

Ρωτήσαμε ανθρώπους που έχασαν το βάρος τους και κατάφεραν να το διατηρήσουν για ένα καλό διάστημα τι έκαναν και τα κατάφεραν. Οι απαντήσεις τους, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της «συντήρησης».

1ον Πάνω από το 97% των ανθρώπων που επιτυχημένα κράτησαν το βάρος που έχασαν, πραγματοποιούν φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης καθημερινά για 1 ώρα. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, στην απώλεια βάρους η σύσταση είναι 40 λεπτά άσκηση καθημερινά. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη προσπάθεια για να συντηρήσεις ότι έχασες…

2ον το 92% περίπου κατανάλωνε πρωινό και μάλιστα εντός σπιτιού. Ο λόγος είναι αφενός ότι το πρωινό ενισχύει τις καύσεις και το μεταβολισμό και αφετέρου, όταν είναι εντός σπιτιού μπορούμε καλύτερα να επιλέξουμε το είδος. Αν σκεφτούμε ότι έξω το πρωινό έχει υπερβολικό λίπος και κενές θερμίδες, στο σπίτι μπορούμε πολύ πιο εύκολα να ελέγξουμε το τι θα καταναλώσουμε.

3ον η γνώση είναι δύναμη. Άρα το 85% περίπου των ανθρώπων στη μελέτη ζυγίζονταν πάνω από 3 φορές την εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό ήξεραν ανά πάσα ώρα και στιγμή το βάρος τους. Έτσι αν πήγαινε να ξεφύγει λίγο, περιόριζαν λιγάκι την τροφή τους πριν να είναι πολύ αργά.

4ον αυτό που είδαμε ότι βοήθησε τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν το «Binge eating». Στα ελληνικά δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση, όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το «ελεγχόμενο τσιμπολόγημα». Έστω ότι αφότου αδυνάτισες βρέθηκες σε ένα μπουφέ. Αν πεις: «πω πω εγώ δεν κάνει να φάω τίποτα γιατί θα παχύνω!», σκέψου ότι θα κρατηθείς σε μια- δύο παρόμοιες περιπτώσεις. Την Τρίτη φορά που θα είσαι σε μπουφέ όμως θα πεις: «ε δε γίνεται θα φάω ότι θέλω, κουράστηκα!». Με το «Binge Eating» όμως θα φας λίγο απ’ όλα χωρίς ενοχές. Θα καταναλώσεις ότι σου γυάλισε σε μικρές ποσότητες προσέχοντας λίγο παραπάνω ίσως την επόμενη μέρα. Έτσι ούτε τύψεις ότι θα παχύνεις θα έχεις, ούτε θα αισθάνεσαι πίεση.

Στη μελέτη υπήρχαν κι άλλοι παράγοντες που βοήθησαν στη συντήρηση όπως ο καλός ύπνος, η μειωμένη θέαση σε οθόνες και πολλοί άλλοι.

Το τελευταίο που θα ήθελα να επισημάνω, σύμφωνα με την εμπειρία μου όμως είναι το εξής. Αν η απώλεια βάρους έχει γίνει σωστά, με συμβουλευτική και με τρόπο που σου ταιριάζει, οι πιθανότητες να μην ξαναβάλεις τα κιλά που έχασες πολλαπλασιάζονται! Αν τα καταφέρεις για δύο χρόνια τουλάχιστον χωρίς να βάλεις, μειώνεις στο 50% τις πιθανότητες να δεις τη ζυγαριά σου να… ανεβαίνει!

Που θα με βρεις; Μα φυσικά στην οδό Καραμήτσου 7, στο Διαιτολογικό Γραφείο KARADIET. Επίσης θα με βρεις στο facebook, Instagram αλλά και στο www.karadiet.gr

Είσαι από μακριά και θέλεις τη βοήθειά μου; Κανένα πρόβλημα, έχω ιδρύσει το www.netdietgr ακριβώς γι αυτό το λόγο! Και μην ξεχνάς ότι η διατροφή ΈΧΕΙ ΌΝΟΜΑ!

Καλό Καλοκαίρι!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts