Τελικά το βραδινό φαγητό παχαίνει;

Τελικά το βραδινό φαγητό παχαίνει;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μέχρι και σήμερα αποτελεί θέμα αιχμής για το αν το βραδινό φαγητό μας παχαίνει. Σχεδόν όλοι οι διαιτολόγοι έχουν δεχτεί την ερώτηση “το βράδυ πρέπει να τρώμε ή όχι;” ή έχουν ακούσει την πεποίθηση ορισμένων ότι “μετά τις 7 το βράδυ δε πρέπει να τρώμε γιατί το φαγητό γίνεται λίπος!”. Όμως τι γίνεται με αυτή την μερίδα ανθρώπων οι οποίοι είτε εργάζονται ως αργά, είτε κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα; Δε θα πρέπει να τρώνε? Και αν πρέπει να φάνε τι θα ήταν προτιμότερο να καταναλώσουν;

Γιατί πεινάμε λίγο πριν κοιμηθούμε;

Η κατανάλωση γεύματος λίγο πριν τον ύπνο είναι δυνατόν να μας οδηγήσει σε αύξηση βάρους γιατί “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περισσότερες θερμίδες από ότι τελικά χρειάζεται. Αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται ιδιαίτερα πεινασμένοι τις βραδινές ώρες διότι κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν παραλείψει κάποιο γεύμα ή έχουν καταναλώσει λιγότερη μερίδα φαγητού από ότι τελικά θα χρειάζονταν. Άλλοι πάλι, τις βραδινές ώρες περνούν αρκετή ώρα μπροστά στον υπολογιστή η την τηλεόραση καταναλώνοντας ασυναίσθητα κάποιο σνακ (πχ τσιπς, παγωτό, γαριδάκια κτλ) προσθέτοντας στον οργανισμό τους περίσσειες θερμίδες. Το πρόβλημα κυρίως όμως είναι η επιλογή του τί σνακ θα καταναλώσουμε λίγο πριν τον ύπνο και σε ποια ποσότητα!

Πρέπει να τρώμε πριν κοιμηθούμε;

Αυτό εξαρτάται από τις συνήθειες του κάθε ατόμου και την ώρα της κατάκλισης. Άτομα που τρώνε νωρίς το δείπνο τους και μεσολαβούνε αρκετές ώρες μέχρι την κατάκλιση θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνουν κάποιο ελαφρύ σνακ. Σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και άτομα τα οποία συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θερμίδων κατά τη διάρκεια της νύχτας (τσιμπολόγημα) ή ακόμη και να ξυπνάνε για να καταναλώσουν κάποιο σνακ (κυρίως γλυκό). Ο οργανισμός μας συνεχίζει να ‹‹εργάζεται›› καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για τις μεταβολικές διεργασίες του (αναπνοή, κυτταρική λειτουργία, καρδιαγγειακό σύστημα, νευρικό σύστημα κ.α) συνεπώς χρειάζεται μια μικρή ποσότητα ενέργειας για να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες του.

Προσθέτοντας λοιπόν κάποιο μικρό σνακ μετά το δείπνο θα δώσει πληρότητα στο άτομο μετριάζοντας την λαιμαργία του και την συνήθεια του τσιμπολογήματος προσδίδοντας παράλληλα την ενέργεια που απαιτείται για τον οργανισμό.

Τι θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε πριν κοιμηθούμε;

  • 1 φρούτο ή 1 ζελεδάκι με λίγους ξηρούς καρπούς.
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών με λίγα δημητριακά.
  • 2 κράκερ ολικής αλέσεως με 1 κομμάτι τυρί light.
  • 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως με 1 φέτα γαλοπούλα.
  • 1 μικρό παξιμάδι με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών.
  • 1 μπάρα δημητριακών και 1 φρούτο.
  • 2 κριτσινάκια ολικής αλέσεως με 1 φέτα γαλοπούλα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts