Οι εννέα μήνες της κύησης αποτελούν την περίοδο με την ταχύτερη αύξηση και ανάπτυξη στην ζωή του ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο τα οφέλη ενός βέλτιστου επιπέδου θρέψης είναι περισσότερα από ποτέ.
Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που είναι καλό να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο για εσάς όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου.
Κρέας, τι να αποφεύγω;
Το κρέας που θα καταναλώσετε πρέπει πάντα να είναι καλά μαγειρεμένο. Αποφύγετε το ωμό και όχι καλά ψημένο κρέας, καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης από πολλά βακτήρια ή παράσιτα, όπως Toxoplasma, E. coli, Listeria και Salmonella. Τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στην επιφάνεια του κομματιού που πρόκειται να μαγειρέψετε, όμως πολλά παραμένουν και μέσα στις μυϊκές ίνες. Η προσβολή από βακτήρια μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του βρέφους, οδηγώντας σε νευρολογικές ασθένειες όπως η επιληψία και η τύφλωση ή ακόμη και σε θάνατο.
Παράλληλα, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, δηλαδή του κρέατος που συντηρείται με τη μέθοδο της κάπνισης, της ξήρανσης με άλατα, του παστώματος, ή με προσθήκη χημικών συντηρητικών. Η παραπάνω κατηγορία κρέατος μπορεί να μολυνθεί με διάφορα βακτήρια κατά την επεξεργασία ή την αποθήκευση. Για τον λόγο αυτό, εάν είστε έγκυος και πρόκειται καταναλώσετε επεξεργασμένο κρέας φροντίστε να είναι μαγειρεμένο.
Αναφορικά με το οργανικό κρέας, η κατανάλωση θα πρέπει να είναι περιορισμένη. Παρ’ ότι το οργανικό κρέας αποτελεί μία εξαιρετική πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε προσχηματισμένη βιταμίνη Α (ρετινόλη). Η ρετινόλη θα πρέπει να αποφεύγεται, ιδίως κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκειμένου να αποφευχθεί και η πιθανότητα αποβολής ή συγγενών δυσπλασιών που μπορεί να προκαλέσει.
Ψάρι, τι να αποφεύγω;
Η κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ιδιαίτερα σημαντική, γι’ αυτό και συστήνεται να βρίσκεται στο διατροφικό πλάνο εώς και 3 φορές την εβδομάδα. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην επιλογή του ψαριού, αποφεύγοντας τα μεγάλα ψάρια όπως είναι ο καρχαρίας, ο ξιφίας, ο βασιλιάς σκουμπρί και ο τόνος, αφού συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Ο υδράργυρος αποτελεί ένα πολύ τοξικό χημικό στοιχείο το οποίο συνήθως βρίσκεται στα μολυσμένα νερά και μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, στα νεφρά, στην ανάπτυξη του παιδιού κ.α.
Παράλληλα, όπως αναφέραμε παραπάνω και για το κρέας, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμού ψαριού, προκειμένου να μην προκληθούν ιογενείς, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις. Τονίζουμε πως οι γυναίκες που κυοφορούν είναι έως και 10 φορές πιο πιθανό να μολυνθούν από το βακτήριο Listeria, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Αυγά, τι να αποφεύγω;
Κατά τη περίοδο της κύησης να αποφεύγετε τα ωμά αυγά, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα από το βακτήριο Salmonella. Ορισμένα φαγητά που πιθανώς να περιέχουν ωμά αυγά είναι τα παρακάτω: αυγά ποσέ, scrambled eggs, σπιτική μαγιονέζα, σπιτικά dressing για σαλάτες, τιραμισού, σπιτικό παγωτό και γλάσο από σπιτικό κέικ. Με σκοπό να εξασφαλίσετε τόσο τη δική σας υγεία όσο και του βρέφους, φροντίστε τα αυγά να είναι πάντα καλά μαγειρεμένα ή αν χρησιμοποιήσετε ωμά αυγά να είναι παστεριωμένα.
Φρούτα & Λαχανικά, τι να αποφεύγω;
Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινότητα σας. Καταναλώστε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά αποφύγετε τα σε περίπτωση που δεν είναι καλά πλυμένα, ξεφλουδισμένα ή μαγειρεμένα. Στην επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν βακτήρια όπως Toxoplasma, E. coli, Salmonella και Listeria. Χαρακτηριστικά το Toxoplasma είναι δυνατό να προκαλέσει τύφλωση ή διανοητική αναπηρία στο βρέφος μετά τη γέννηση, χωρίς να έχουν εμφανιστεί συμπτώματα νωρίτερα.
Τι άλλο πρέπει να αποφεύγω;
Καφεΐνη
Συνιστάται περιορισμός της πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την ανάπτυξη του εμβρύου και αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης κατά τον τοκετό.
Αλκοόλ
Δεδομένου ότι κανένα επίπεδο αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης, συνιστάται η πλήρης αποφυγή του. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας.
Πηγές
United Kingdom National Health Service (2020) Foods to avoid in pregnancy
-Your pregnancy and baby guide.
Healthline (2020) 11 Foods and Beverages to Avoid During Pregnancy.
American Pregnancy Association (2017) Foods to Avoid When Pregnant.