Είμαι έγκυος. Τι ψάρι να προτιμήσω;

Είμαι έγκυος. Τι ψάρι να προτιμήσω;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το ψάρι ως γνωστόν αποτελεί υγιεινή διατροφική συνήθεια. Αυτό ισχύει όπως θα αναλύσουμε παρακάτω και για τις εγκύους. Το ψάρι προσφέρει πρωτεΐνη, Ω-3 λιπαρά οξέα, περισσότερη βιταμίνη Β12 και D από οποιαδήποτε τροφή, σίδηρο που είναι σημαντικός για την εγκυμοσύνη και άλλα μέταλλα όπως σελήνιο, ψευδάργυρο και ιώδιο.

Η κατανάλωση ψαριού κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό αποδεδειγμένα ευνοεί την υγεία της καρδιάς και χαμηλώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. 

Στην έρευνα των Golding  και των συνεργατών του που διεξήχθη το 2015 και αφορούσε τη διατροφή κατά την  εγκυμοσύνη και τα αποτελέσματά της φάνηκε ότι η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών συνδέεται θετικά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του παιδιού. Οι τελευταίες εμφάνισαν πιο συχνή  καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης του νεογνού, σε σχέση με τις μητέρες που κατανάλωναν ψάρι συχνά (1,2,3).

Στοιχεία από 19 στατιστικές Ευρωπαϊκές έρευνες γεννήσεων, συνδυάστηκαν σε μία μετα-ανάλυση που ερευνούσε τη σχέση του βάρους γέννησης και τη διάρκεια της κύησης με την κατανάλωση ψαριού από τη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη. Μία μικρή, αλλά σημαντική αύξηση σημειώθηκε στο βάρος γέννησης και ένας λίγο χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου τοκετού σε μέτρια κατανάλωση σε σχέση με την απουσία ψαριού από τη διατροφή της μητέρας.

Από την άλλη, μητέρες αγοριών που ήταν φυτοφάγες κατά την εγκυμοσύνη συμμετείχαν στην έρευνα ALSPAC. Βρέθηκε λοιπόν ότι η φυτοφαγία της μητέρας συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης υποσπαδία στο γιο τους, συγγενούς διαταραχής της διάπλασης του πέους. Πολλές έρευνες, μεταξύ των οποίων και δύο έρευνες της ALSPAC, έχουν υποδείξει ότι η μειωμένη κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών επιφέρει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής.

Επίσης υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την χαμηλότερη νευρογνωστική ανάπτυξη του παιδιού, του οποίου η μητέρα απείχε από το ψάρι και τα θαλασσινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , σε σχέση με εκείνο που η μητέρα του  τα κατανάλωνε συχνά. Το παραπάνω έχει εντοπιστεί κυρίως στην οπτική ανάπτυξη, την επικοινωνία και την προφορική νοημοσύνη.

Πιθανός θεωρητικός μηχανισμός αυτών των συσχετίσεων  είναι η επιλεκτική ενσωμάτωση των Ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου  από τα εγκεφαλικά κύτταρα κατά τη νεογνική ανάπτυξη. Επίσης, τα ψάρια περιέχουν ιώδιο, ζωτικό συστατικό των ορμονών του θυρεοειδούς και καίριας σημασίας για την εγκεφαλική και νευρολογική ανάπτυξη. Οπότε τα επίπεδα ιωδίου της μητέρας πιθανά επηρεάζουν επίσης την συσχέτιση αυτή.

Όλες οι έρευνες συμφωνούν στην κατανάλωση ψαριού από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της κύησης, έτσι ώστε το έμβρυο να έχει τη βέλτιστη δυνατή ανάπτυξη. Για γυναίκες που είναι ήδη ή πρόκειται να μείνουν έγκυες οι FDA  και EPA έχουν εκδώσει συμβουλές που αφορούν την κατανάλωση ψαριού.

Οι συμβουλές αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση των μητέρων έτσι ώστε να επιλέξουν θρεπτικά και ασφαλή ψάρια.  Εδώ λοιπόν έρχονται  οι Διατροφικές Αμερικανικές Συστάσεις για το 2015-2020, οι οποίες προτείνουν κατανάλωση 2 με 3 μερίδων (όσο 3 παλάμες) θαλασσινών εβδομαδιαία για εγκύους με δίαιτα 2000 θερμίδων. Οι συστάσεις αυτές λαμβάνουν κατά κύριο λόγο στα υπόψη τους τα επίπεδα υδραργύρου των ψαριών και έτσι τα χωρίζουν σε 3 κατηγορίες επιλογών.

Τις βέλτιστες, τις καλές και τις επιλογές προς αποφυγή.

Πηγές

  • 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans
  • Pregnancy diet and associated outcomes in the Avon Longitudinal Study of Parents and Children, Golding et al, [Nutr Rev. 2015 Oct; 73(Suppl 3): 154–174].
  • Diet during pregnancy in a population of pregnant women in South West England. ALSPAC Study Team. Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood.[Eur J Clin Nutr. 1998]
  • Maternal diet in pregnancy and offspring height, sitting height, and leg length.[J Epidemiol Community Health. 2005]
  • Maternal diet in pregnancy and offspring blood pressure.[Arch Dis Child. 2005]

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts