Φαγητό μπροστά στη τηλεόραση.

Φαγητό μπροστά στη τηλεόραση.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το φαγητό μπροστά στη τηλεόραση (ή σε κάθε μορφή οθόνη) είναι μια συνήθεια που δυστυχώς όλο και πιο πολλοί τείνουν να μετατρέψουν σε τρόπο ζωής. Ειδικά μέσα στις περιόδους καραντίνας

Υπάρχουν αρκετά δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφής μπροστά στη τηλεόραση καταλήγει σε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής. Και αρκετές φορές σε παχυσαρκία.  Όχι δεν είναι θανάσιμο αμάρτημα κάποιος να καταναλώνει κάποιο φαγητό παρακολουθώντας την αγαπημένη του τηλεοπτική σειρά η ταινία στην τηλεόραση. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η κατανάλωση τροφής μπροστά από την τηλεόραση γίνεται μόνιμο καθεστώς. 

Όπως έχουν δείξει και οι μελέτες η κατανάλωση τροφής μπροστά από οθόνη συνήθως ξεφεύγει από το όριο γιατί έχουμε μεγαλύτερη προσοχή στο περιεχόμενο της οθόνης και όχι στο περιεχόμενο του πιάτου. Στην υπόθεση αυτή το ενδιαφέρον είναι ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής δείχνει να επεκτείνεται και στο υπόλοιπο της ημέρας. Ενώ παράλληλα υπάρχει και η μειωμένη  οργανοληπτική ικανοποίηση από την κατανάλωση του φαγητού.

Πώς μπορεί κάποιος να σπάσει αυτή τη συνήθεια;

Αν πραγματικά πεινάτε την ώρα βλέπετε τηλεόραση καταναλώστε το φαγητό σας στο τραπέζι της κουζίνας.  οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν εστιάζουμε στο φαγητό που καταναλώνουμε ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη.

Παρόλα αυτά αν θέλετε να φάτε κάτι ενώ βλέπετε τηλεόραση επιλέξτε κάτι που να μην είναι πλούσιο σε λιπαρά και σε θερμίδες Και σίγουρα όχι κάτι γλυκό.  Δοκιμάστε κομμένα λαχανικά με μία σάλτσα γιαουρτιού (χαμηλό σε λιπαρά) ή ψιλοκομμένα φρούτα μαζί με άπαχο γιαούρτι. 

Βάλτε ένα όριο.  Χρησιμοποιήστε ένα συγκεκριμένο πιάτο σαν μεζούρα Για το πόσο φαγητό θα φάτε μπροστά από την τηλεόραση. Επίσης βάλτε ένα όριο και στον χρόνο παρακολούθησης.  Είναι κοινό μυστικό ότι η παρακολούθηση κάποιας τηλεοπτικής σειράς(αρκετά επεισόδια στη σειρά) καταλήγει και σε απώλεια ύπνου που από μόνη της μπορεί να προκαλέσει αυξημένη κατανάλωση τροφής στη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Θυμηθείτε επίσης ότι ο χρόνος παρακολούθησης δεν έχει κίνηση.

Απασχολείστε με κάτι τα χέρια σας.  Η κατανάλωση τροφής πολλές φορές προκύπτει και σε στιγμές αμηχανίας.  Κρατήστε κάτι στα χέρια σας για να είναι απασχολημένα.  Δοκιμάστε κάποια μπάλα με μαλακό υλικό (Anti stress Ball) ή κάτι άλλο αντίστοιχο. 

Αποφύγετε να δείτε μόνοι σας τηλεόραση. Μπορεί η παρακολούθηση τηλεόρασης να είναι ένα μέσο να κάνετε κάτι μόνοι σας αλλά η παρέα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την αμηχανία. Αν πάλι δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, μπορείτε κατά την διάρκεια της τηλεθέασης να περπατήσετε πάνω στο διάδρομό σας.

Πηγές

Suzanne Higgs 1, Jessica E Donohoe. Focusing on food during lunch enhances lunch memory and decreases later snack intake. Appetite. 2011 Aug;57(1):202-6. doi: 10.1016/j.appet.2011.04.016. Epub 2011 May 4.

Eric Robinson,corresponding author Paul Aveyard, Amanda Daley, Kate Jolly, Amanda Lewis, Deborah Lycett, and Suzanne Higgs. Eating attentively: a systematic review and meta-analysis of the effect of food intake memory and awareness on eating. Am J Clin Nutr. 2013 Apr; 97(4): 728–742. Published online 2013 Feb 27. doi: 10.3945/ajcn.112.045245

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts