6 τροφές που αξίζει να βάλεις στη διατροφή σου

6 τροφές που αξίζει να βάλεις στη διατροφή σου

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα super foods, ή αλλιώς υπερ τροφές,  αποτελούν την νέα τάση στην διατροφή στις μέρες μας.

Ο όρος δεν είναι επίσημος, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως από τη βιομηχανία τροφίμων και τη διαφήμιση για να χαρακτηρίσει τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, υπάρχουν τροφές των οποίων η κατανάλωσή στην καθημερινή διατροφή μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων νοσημάτων. Παρακάτω αναφέρονται μερικές τροφές που μπορεί να μην γνωρίζαμε παλιότερα για την σημαντική και θρεπτική ωφελιμότητά τους στον οργανισμό. 

Ντομάτα εποχής

Περιέχει λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που σπάνια βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UV, συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης. Πλέον οι ντομάτες περιέχουν υψηλές ποσότητες καλίου, φυτικές ίνες, και βιταμίνη C.

Μούρα

Τα μούρα περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν τη γήρανση και την καταστροφή των κυττάρων). Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα μούρα μπορεί επίσης να προστατεύουν έναντι του καρκίνου ενώ συμβάλουν και στη μείωση των επιπτώσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

Τα προϊόντα της μέλισσας

Μέλι – Πρόπολη – Γύρη – Βασιλικός πολτός
Βασιλικός πολτός

Είναι η πλουσιότερη πηγή παντοθενικού οξέος B5 όπου από πολλές μελέτες που έχουν γίνει βρέθηκε να καταπολεμά το στρες την κόπωση και την αϋπνία ενώ συμβάλει παράλληλα στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Γύρη

Είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τις επιπλέον διατροφικές και ενεργειακές ανάγκες των αθλητών και όχι μόνο. Αποτελεί ένα φυσικό αντίδοτο για την καταπολέμηση αλλεργιών, ενώ αυξάνει την ψυχική και σωματική ικανότητα.

Πρόπολη

Οι αντιβιοτικές της ιδιότητες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 Ξηροί καρποί

Αποτελούν μια πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή. Περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα (π.χ. μαγνήσιο ασβέστιο σίδηρο κ.α), φυτικές ίνες, αλλά και πολλές βιταμίνες, όπως Ε.

Όλοι οι άψητοι και ανάλατοι ξηροί καρποί βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, μειώνουν την κακή χοληστερόλη ενώ αυξάνουν την καλή. Παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, γι’ αυτό και συστήνεται να καταναλώνονται μια με δύο χούφτες μείγμα ξηρών καρπών άψητων ανάλατων καθημερινά.

 

Η ένταξη στην καθημερινή μας διατροφή τέτοιων τροφών είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών για να δούμε μεγάλες διαφορές στην ενέργεια, τις αντοχές και στην υγεία μας.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts