7+1 τρόφιμα που κρύβεται η ζάχαρη.

7+1 τρόφιμα που κρύβεται η ζάχαρη.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Σε ένα κόσμο τυποποίησης της γεύσης δε θα μπορούσε να λείπει η παρουσία της ζάχαρης.

Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται ευρέως  και παρόλο που η ζάχαρη έχει γλυκιά γεύση, τη συναντάμε ακόμα και σε φαινομενικά αλμυρά εδέσματα. Παρακάτω βλέπουμε τις τροφές στις οποίες κρύβεται συνήθως, παρόλο που πολλές από αυτές συγκαταλέγονται στη λίστα με τα «υγιεινά» τρόφιμα.

Δημητριακά/Μπάρες δημητριακών

Τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού στη πλειοψηφία τους περιέχουν ζάχαρη. Ακόμη και η σκέτη τους μορφή πολλές φορές κρύβει  τη περιεκτικότητα της ζάχαρης πολύ καλά. Οι μπάρες δημητριακών από την άλλη έχουν και μορφολογική ανάγκη ένα υλικό για να «κολλήσουν» τα δημητριακά μεταξύ τους και κάπου εδώ συναντάμε ξανά τη ζάχαρη.

Αλείμματα ξηρών καρπών με γεύση

Είναι γεγονός ότι η πιθανότητα να υπάρχει σε επαρκή ποσότητα η πραγματική προέλευση ξηρού καρπού μέσα σε αυτά τα αλείμματα είναι μικρή. Τα ενισχυτικά γεύσης σε συνδυασμό με τη ζάχαρη (και άλλα πρόσθετα) μας δίνουν ένα καλό γευστικό αποτέλεσμα.

Αποξηραμένα φρούτα με επικάλυψη ζάχαρης 

Γενικά, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα πολύ υγιεινό σνακ. Υπάρχουν όμως τύποι αποξηραμένων φρούτων που παράγονται και σε πιο «γλυκιά» μορφή. Η παπάγια, ο ανανάς και η φράουλα είναι τα πιο διαδεδομένα αποξηραμένα με επικάλυψη ζάχαρης.

Ροφήματα  υποκατάστατα του γάλακτος

Η χρήση των ροφημάτων αυτών γίνεται κυρίως στις περιόδους νηστείας ή από τους vegans. Τα ροφήματα αυτά περιέχουν αρκετή ζάχαρη, γεγονός που ανάγκασε τις βιομηχανίες να προωθήσουν και αντίστοιχα ροφήματα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Ζύμες 

Από τις φρέσκιες ζύμες (κρουασάν, φύλλα για πίτα) μέχρι και τη κατεψυγμένη μορφή τους (πίτες και πιτάκια όλων των ειδών), όλες οι ζύμες περιέχουν ζάχαρη.

Επιδόρπια γιαουρτιού

Τα περισσότερα επιδόρπια γιαουρτιού διατίθενται σε διαφορετικές γεύσεις και σε διαφορετικές περιεκτικότητες ζάχαρης. Η σύσταση του κάθε επιδορπίου είναι διαφορετική ανάλογα με τα συστατικά του, οπότε και η ποσότητα της ζάχαρης αλλάζει.

Υγρά συντήρησης λαχανικών σε βάζο

Το υγρό μέσα στο οποίο συντηρούνται πολλά λαχανικά, βολβοί ή τουρσιά περιέχει ζάχαρη. Μέσα στα πιο δημοφιλή είναι οι πιπεριές Φλωρίνης, τα παντζάρια, τα μανιτάρια, το καλαμπόκι και οι πίκλες.

Η παρουσία της ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα δε θα πρέπει να μας τρομάζει. Αντίθετα, θα πρέπει να μας προϊδεάζει για το τί θα μπει στο καλάθι μας. Η προσοχή μας πρέπει να είναι εστιασμένη στις ετικέτες τροφίμων, οι οποίες μας λύνουν όλες τις απορίες για τη περιεκτικότητα της ζάχαρης αλλά και των υπόλοιπων συστατικών.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts