Σιρόπι αγαύης: το “Υγιεινό” γλυκαντικό είναι χειρότερο από την ζάχαρη

Σιρόπι αγαύης: το “Υγιεινό” γλυκαντικό είναι χειρότερο από την ζάχαρη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης συγκαταλέγονται στα λίγα πράγματα που συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας. Όλοι γνωρίζουν ότι η ζάχαρη είναι ανθυγιεινή και οι περισσότεροι άνθρωποι  προσπαθούν να την αποφύγουν.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλα τα άλλα γλυκαντικά έχουν γίνει δημοφιλή, τόσο φυσικά όσο και τεχνητά. Ένα από αυτά είναι και το νέκταρ Αγαύης, ένα γλυκαντικό που βρίσκεται σε διάφορα «υγιεινά τρόφιμα». Υποστηρίζεται ότι είναι φυσικό και διατίθεται στο εμπόριο ως γλυκαντικό που είναι φιλικό προς τον διαβήτη και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αν αγνοήσετε τους ισχυρισμούς μάρκετινγκ και ρίξετε μια ματιά στο τι πραγματικά περιέχει το νέκταρ Αγαύης, θα μάθετε ότι είναι στην πραγματικότητα ακόμη χειρότερη από την απλή ζάχαρη.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί…

Τι είναι η Αγαύη;

Η αγαύη είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται σε μεγάλες ποσότητες στο Μεξικό. Έχει μακρά ιστορία χρήσης ως φαρμακευτικό φυτό, γλυκαντικό, και μπορεί επίσης να ζυμωθεί για να παραχθεί η τεκίλα.

Πώς φτιάχνεται το σιρόπι αγαύης;

Το γλυκαντικό που πωλείται συνήθως ως νέκταρ Αγαύης  χαρακτηρίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως σιρόπι Αγαύης. Η αλήθεια είναι ότι έχει ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά με το παραδοσιακό γλυκαντικό που παρασκευάζουν οι Μεξικανοί.

Η διαδικασία εκκίνησης είναι η ίδια. Παίρνουν το φυτό, το κόβουν και το πιέζουν για να εξαγάγουν το σακχαρούχο υγρό / χυμό. Το υγρό αυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά περιέχει επίσης υγιείς ενώσεις όπως φρουκτάνες, οι οποίες συνδέονται με ευεργετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό και την ινσουλίνη. Στη συνέχεια ο χυμός διηθείται. Ο φιλτραρισμένος χυμός θερμαίνεται για να διασπάσει τα συστατικά του από τα φρουκτάνια σε φρουκτόζη εκθέτοντας το υγρό σε θερμότητα και / ή ένζυμα. Το προκύπτον υγρό στη συνέχεια συμπυκνώνεται σε σιρόπι. Αυτή η διαδικασία καταστρέφει όλες τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία  παράγοντας το συμπυκνωμένο σιρόπι που διατίθεται στα ράφια των καταστημάτων, το οποίο ψευδώς ισχυρίζεται ότι είναι υγιές. Η διαδικασία παρασκευής είναι παρόμοια με την παρασκευή άλλων ανθυγιεινών γλυκαντικών, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Έτσι … το γλυκαντικό που πωλείται ως νέκταρ Αγαύης ΔΕΝ είναι πραγματικά “νέκταρ” – είναι ένα εκλεπτυσμένο, επεξεργασμένο γλυκαντικό που παρασκευάζεται από νέκταρ Αγαύης.

Το σιρόπι Αγαύης προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου;

Το νέκταρ Αγαύης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και συνεπώς δεν αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό προσδίδει στο γλυκαντικό ένα χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Γιατί δεν είναι υγιεινό; Τι κινδύνους κρύβει;

Η ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) περιέχουν δύο απλά σάκχαρα, περίπου τη μισή γλυκόζη και μισή φρουκτόζη. Αν και τόσο η γλυκόζη όσο και η φρουκτόζη φαίνονται παρόμοιες, έχουν εντελώς διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα.

Η γλυκόζη είναι ένα σημαντικό μόριο. Βρίσκεται σε πολλά υγιεινά τρόφιμα (όπως καρότα και πατάτες) και το σώμα μας το παράγει για να βεβαιωθεί ότι έχουμε πάντα αρκετό. Στην πραγματικότητα, κάθε ζωντανό κύτταρο στον πλανήτη έχει γλυκόζη γιατί αυτό το μόριο είναι απολύτως ζωτικό για τη ζωή. Ενώ κάθε κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να μεταβολίσει τη γλυκόζη, το ήπαρ είναι το μόνο όργανο που μπορεί να μεταβολίσει τη φρουκτόζη σε σημαντικές ποσότητες. Στο πλαίσιο μιας Δυτικής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, υψηλής θερμιδικής αξίας, η κατανάλωση υψηλής ποσότητας φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Το ήπαρ υπερφορτώνεται και αρχίζει να μετατρέπει τη φρουκτόζη σε λίπος, το οποίο μεταφέρεται ως σωματίδια VLDL με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα τριγλυκερίδια του αίματος. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν μάλιστα ότι το πλεονάζον λίπος στο ήπαρ  προκαλεί λιπώδη ηπατική νόσο.

Αν και η φρουκτόζη δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο πλάσμα βραχυπρόθεσμα, μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί επίσης να έχει διάφορες άλλες βλαβερές συνέπειες όπως την αύξηση μικρών, πυκνών σωματιδίων LDL και οξειδωμένης LDL χοληστερόλης προκαλώντας συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα.

Το νέκταρ Αγαύης αποτελείται περίπου από 85% φρουκτόζη, ποσότητα πολύ υψηλότερη από την απλή ζάχαρη. Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν ισχύει για τα φρούτα, καθώς είναι πλούσια  σε φυτικές ίνες και μας κάνουν να νιώθουμε πλήρεις γρήγορα. Ο οργανισμός είναι  εξοπλισμένος για να διαχειριστεί τις μικρές ποσότητες φρουκτόζης που βρίσκονται στα φρούτα.

Κατά πόσο επιτρέπεται να καταναλώνουμε σιρόπι Αγαύης ή άλλα προστιθέμενα σάκχαρα;

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association)  συστήνει τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων, συμπεριλαμβανομένου του σιροπιού αγαύης, του σιροπιού καλαμποκιού, του μελιού, της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο ή της καστανής ζάχαρης σε λιγότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού (24 γραμμάρια) για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) για τους άνδρες ανά ημέρα.

Βιβλιογραφία:

  • Judith E. Urías-Silvas et al. Physiological effects of dietary fructans extracted from Agave tequilana Gto. and Dasylirion spp. British Journal of Nutrition. Volume 99, Issue 2 February 2008 , pp. 254-261.
  • JLM Soto et al. Enzymatic production of high fructose syrup from Agave tequilana fructans and its physicochemical characterization. African Journal of Biotechnology. Vol 10, No 82 (2011).
  • David JA Jenkins et al. Glycemic index: overview of implications in health and disease. American Society for Clinical Nutrition. 2002.
  • George A Bray. How bad is fructose? American Society for Clinical Nutrition. 2007.
  • David Faeh et al.  Effect of Fructose Overfeeding and Fish Oil Administration on Hepatic De Novo Lipogenesis and Insulin Sensitivity in Healthy Men. Diabetes 2005 Jul; 54(7): 1907-1913.
  • Heather Basciano et al. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutrition & Metabolism2005.
  • Jamie L. Willems et al. Major Carbohydrate, Polyol, and Oligosaccharide Profiles of Agave Syrup. Application of this Data to Authenticity Analysis. J. Agric. Food Chem., 2012, 60 (35), pp 8745–8754.
  • Added sugars. (2016, July). American Heart Associati

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts