Κολοκυθάκι, απλό, ταπεινό και άδικα περιφρονημένο.

Κολοκυθάκι, απλό, ταπεινό και άδικα περιφρονημένο.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ναι το κολοκυθάκι είναι αυτό το πράσινο λαχανικό που βρίσκουμε σε πολλές μαγειρικές συνταγές. Αυτό που πολλοί το περιφρονούν και δεν καταδέχονται να το φάνε. Αυτό που τις περισσότερες φορές το βάζουμε στην άκρη και τελικά μένει στο πιάτο μας. Και που το  εκτιμούμε μόνο τηγανητό μαζί με πολύ τζατζίκι.

Κολοκυθάκι στη μαγειρική μας

Όχι, δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά  στο κολοκυθάκι. Δεν είναι μόνο για τηγάνι με κουρκούτι. Η κουζίνα της Μεσογειακής Διατροφής έχει ένα τεράστιο αριθμό συνταγών που συμπεριλαμβάνουν το κολοκυθάκι σαν βασικό συστατικό. Είτε σαν συνοδευτικό στο κρέας είτε σαν συστατικό στο απίστευτα νόστιμο Κρητικό Χανιώτικο μπουρέκι είτε στο κλασικό μπριάμ.

Τι περιέχει μέσα

Με βασικό συστατικό το νερό και ενεργειακό περιεχόμενο μόλις 17 -18 Kcal/ 100 γραμμ, το για πολλούς άνοστο κολοκυθάκι, είναι ένα πραγματικό εργαλείο διατροφής και δίαιτας.

Ανύπαρκτη χοληστερίνη και λιπαρά. Περιέχει βιταμίνες C, A, K αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά με εξέχοντα τη λουτεΐνη και τη ζεοξανθίνη.  Συστατικά τα οποία βοηθούν σημαντικά την υγεία του ματιού προστατεύοντας το από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Ένα αξιοπρόσεκτο συστατικό είναι και το μαγγάνιο. Μία κατανάλωση περίπου ένα με δύο φλυτζάνια κολοκυθάκια την ημέρα μπορεί να καλύψει έως και το 20% των ημερήσιων μας αναγκών σε μαγγάνιο. Κάτι που σημαίνει ότι απλά μπορούμε να βάλουμε 3 κολοκυθάκια στη σαλάτα μας και έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα.

Τι μπορούμε ακόμα να βρούμε μέσα

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα κολοκυθάκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τη μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα ιδανικό τρόφιμο – συμπλήρωμα, κατάλληλο για να βοηθήσουμε τη λειτουργία του εντέρου αλλά και να έχουμε όλα τα οφέλη των φυτικών ινών. Είτε αυτές σχετίζονται με την καλή υγεία του εντέρου, είτε  με την μειωμένη απορρόφηση (της περιεχόμενης στο υπόλοιπο γεύμα) χοληστερίνης.

Κάνει καλό στα μάτια

Τα κολοκυθάκια που είναι πλούσια σε Λουτεϊνη και Ζεαξανθίνη. Δύο πολύτιμα καροτενοειδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών.

Και τα δύο καροτενοειδή εμποδίζουν την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας του ματιού και προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται μέσω της ακτινοβολίας UV.

Κάνει καλό και στο διαβήτη

Και για όσους έχουν πρόβλημα με το Σακχαρώδη Διαβήτη; Ε να που και τα κολοκυθάκια μπορούν να σας βοηθήσουν. Η ελάχιστη ποσότητα απλών υδατανθράκων που περιέχουν, τα καθιστούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όλους όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν επίσης και αποτελέσματα ερευνών σε πειραματόζωα. Αυτά δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο εκχύλισμα του φλοιού στα κολοκυθάκια, προκαλεί μια καλύτερη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να αποδειχτούν και με μελέτες σε ανθρώπους.

Να το φάμε;

Σίγουρα είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα για την διατροφή και την δίαιτα μας. Δίνουν όγκο χωρίς θερμίδες. Ελάχιστες θερμίδες και αρκετές φυτικές ίνες. Ίσως να μην δίνουν ένταση στη γεύση  αλλά σίγουρα δεν είναι και αδιάφορα. Απολαύστε τα κολοκυθάκια σας όχι μόνο τηγανητά αλλά και μαγειρεμένα. Ναι έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε βραστά σαν σαλάτα αλλά η γεύση τους μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρουσα χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά (μουστάρδα, μπαλσάμικο κλπ) προσέχοντας όμως να μην ξεφύγουμε από το μέτρο.

Πειραματιστείτε επίσης δοκιμάζοντας τα και σαν ωμά στη σαλάτα κομμένα σε λωρίδες αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την φυτική ίνα και δίνοντας περισσότερο χρώμα και διαφορά στη γεύση. Φυσικά μπορείτε να τα απολαύσετε και μαζί με άλλα ψητά λαχανικά.

Δείτε λοιπόν τα κολοκυθάκια με μια άλλη ματιά. Γιατί πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν την υγεία των ματιών σας αλλά και σε πολλά άλλα.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts