Χαμηλή φερριτίνη, πώς θα αλλάξει με τη διατροφή;

Χαμηλή φερριτίνη, πώς θα αλλάξει με τη διατροφή;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η φερριτίνη είναι ένας δείκτης που σχεδόν πάντα βλέπουμε όταν κάνουμε έναν γενικό βιοχημικό έλεγχο. Είναι ο δείκτης που θέλουμε να είναι πάντα εντός φυσιολογικών ορίων, καθώς μας δίνει την πληροφορία για τα αποθέματα  σιδήρου τον οργανισμό.

Η τιμή της φερριτίνης συνδέεται με διάφορες παθολογικές καταστάσεις ενώ όταν είναι πολύ χαμηλός αποτελεί ένδειξη αναιμίας.

Από την άλλη μεριά συχνό φαινόμενο είναι να βρούμε σε βιοχημικό έλεγχο καλό αιματοκρίτη ή σίδηρο αίματος και παρόλα αυτά η τιμή της φερριτίνης να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Εννοείται πως το πρώτο βήμα είναι να διερευνήσουμε τα αίτια αυτής της ασυμφωνίας με το γιατρό μας- έχοντας στο μυαλό μας πως η μέτρηση του αιματοκρίτη στο αίμα εξαρτάται και από τον όγκο του αίματος τη στιγμή εκείνη. Ένας δηλαδή αφυδατωμένος οργανισμός θα μας φέρει εξετάσεις με καλό αιματοκρίτη, χωρίς να είναι αυτή η μέτρηση απαραίτητα αξιόπιστη.

Η φερριτίνη αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική ένδειξη για τα επίπεδα του οργανισμού μας σε σίδηρο, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διατροφή σε συνεργασία με το διατροφολόγο μας, για να αναπληρώσουμε τις ελλείψεις του οργανισμού.

Η απλή αύξηση στην κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο δεν αρκεί από μόνη της. Υπάρχουν συστατικά που είτε βοηθούν (όπως είναι η βιταμίνη C) είτε εμποδίζουν (όπως το ασβέστιο) την απορρόφησή του. Έτσι οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος!

 Ο αιμικός σίδηρος (ζωικής προέλευσης) απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό σε σχέση με τον μη αιμικό (φυτικής προέλευσης).

Βρίσκεται σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας,τα οστρακοειδή, τα πουλερικά και τα ψάρια, με πιο διαδεδομένη πηγή το συκώτι.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο
  • όστρακα
  • συκώτι και άλλα εντόσθια
  • κόκκινο κρέας
  • γαλοπούλα
  • γαρίδες
  • κολοκυθόσποροι
  • όσπρια
  • σπανάκι
  • μελάσα

Όπως ανέφερα και παραπάνω όμως κάποιες ουσίες εμποδίζoυν την απορρόφηση του σιδήρου. Έτσι, καλό είναι όταν θέλουμε να αξιοποιήσουμε την τροφή στο έπακρο να αποφεύγουμε να συνδυάζουμε τα παραπάνω με τυρί ή γιαούρτι καθώς λόγω ασβεστίου που περιέχουν εμποδίζουν την απορρόφησή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μέντα, το χαμομήλι, τον καφέ και το κακάο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας τα παραπάνω, απλώς θα πρέπει αν αποφεύγετε την κατανάλωση αμέσως πριν ή αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C 
  • πιπεριές, ιδιαίτερα οι χρωματιστές
  • Τα εσπεριδοειδή
  • ακτινίδιο
  • φράουλες
  • κεράσια
  • Θυμάρι
  • Μαιντανός
  • Κατσαρό λάχανο
  • Ακτινίδιο
  • μπρόκολο
  • Κουνουπίδι
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν η φόρτιση των αποθηκών μας με σίδηρο δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Απλοί συνδυασμοί όπως κρέας με λεμόνι και μία πλούσια χωριάτικη σαλάτα χωρίς τυρί,  κοτόπουλο με χρωματιστές πιπεριές και ρύζι, σπανακόρυζο με σαλάτα λάχανο ή κουνουπίδι με μπόλικο λεμονάκι και είστε έτοιμοι!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts