Τι είναι η δίαιτα Sirtfood;

Τι είναι η δίαιτα Sirtfood;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το όνομα αυτής της καινούργιας τάσης προέρχεται από τις σιρτουίνες, μια τάξη πρωτεϊνών που βρίσκονται μέσα στο σώμα μας. Όπως αναφέρει ο ερευνητής Dr Kushal Banerjee, του Harvard Medical School, αυτά τα τρόφιμα δεν περιέχουν τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες, απλώς οι ενώσεις τους ενεργοποιούν την παραγωγή αυτών των σιρτουινών.

Ποια είναι τα sirtfoods;

10 κοινά παραδείγματα:

 • Πράσινο τσάι
 • μαύρη σοκολάτα (85% κακάο)
 • μήλα
 • εσπεριδοειδή
 • κουρκουμάς
 • μαϊντανός
 • λάχανο
 • μαύρα φραγκοστάφυλα
 • κάπαρη
 • κόκκινο κρασί

Τι κάνουν οι σιρτουίνες;

Εδώ και 10 χρόνια γίνονται μελέτες για τα οφέλη των σιρτουινών στον οργανισμό και μέχρι τώρα τα αποτελέσματα δείχνουν την ευεργετική τους αντιγηραντική δράση. Από αυτές τις εφτά πρωτεΐνες αυτή που έχει μελετηθεί περισσότερο και είναι πιο γνωστή είναι η SIRT1.

Φαίνεται πως οι σιρτουίνες εμπλέκονται στην διαδικασία της απώλειας βάρους, καθώς όταν ενεργοποιηθούν από την μείωση των θερμίδων και την φυσική δραστηριότητα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του σωματικού λίπους. Όταν ο οργανισμός μπαίνει στην διαδικασία περιορισμού θερμίδων, η SIRT1 ενεργοποιείται και βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας, αντί για την γλυκόζη.

Η σκέψη είναι ότι οι σιρτουίνες βοηθούν στην ενεργοποίηση περισσότερου «καλού» λίπους και στην διατήρηση του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα σωματικού λίπους. Έτσι αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως οι σιρτουίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση του βάρους και ενεργοποιούνται από την μείωση θερμίδων και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Τα σίγουρα ευεργετικά οφέλη των sirtfoods

Μαύρο φραγκοστάφυλο

Με 3 φορές περισσότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι σίγουρα είναι ένας δυναμίτης αντιοξειδωτικών. Μόνο 100 γρ. είναι αρκετά για να μας προστατέψουν από την γήρανση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Κουρκουμάς

Ένα αντιοξειδωτικό με πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδης δράσεις, αυτό το καρύκευμα βελτιώνει την πέψη και το φούσκωμα. Αρκούν 400 mg την ημέρα για να λάβουμε τα οφέλη του.

Δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρα στοιχεία πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα ενεργοποιούν την παραγωγή σιρτουινών περισσότερα από άλλα.

Ακόμα και αν τα sirtfoods βοηθούν την μείωση του βάρους, η ποσότητα που θα πρέπει να καταναλωθεί μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

Το 2003 οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η ρεσβερατρόλη των κόκκινων σταφυλιών μπορεί να μιμηθεί τα αποτελέσματα του περιορισμού των θερμίδων και ενεργοποιεί τις σιρτουίνες που εμπλέκονται στον περιορισμό της καταστροφής των κυττάρων. Είναι γνωστές άλλωστε οι ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και η συσχέτισή του με την μείωση της θνησιμότητας.

Οι περισσότερες μελέτες όμως αναφέρουν πως για να πάρεις το ποσοστό της ρεσβερατόλης, ώστε να αποκομίσεις τα οφέλη κατά της γήρανσης, πρέπει να πιεις 40 λίτρα κρασιού την ημέρα. Το οποίο θα σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο λάχανο πρέπει να καταναλώσεις την ημέρα για να χάσεις βάρος!

Όλα αυτά μας αποδεικνύουν πόσο νωρίς είναι για να καταλάβουμε ποια είναι η επίδρασή τους όχι μόνο στη μείωση βάρους, αλλά και στο σύνολο της υγείας.

Ωστόσο, αυτές οι λεγόμενες δίαιτες sirtfoods περιέχουν πολυφαινόλες και μόρια φυτικής προέλευσης, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έτσι όπως και να έχει δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα.

Αλλά θα είναι αρκετό για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός τους;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, τρώγοντας sirtfoods δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια βλάβη στον οργανισμό σου. Αλλά για την ώρα αν αρκεστείς στην σωστή διατροφή και στην αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας θα έχεις τα ασφαλέστερα και τα πιο θετικά αποτελέσματα.

Τα διατροφικά οφέλη των σιρτουινών σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού:

Ύπνος

Ενεργοποιώντας τις σιρτουίνες, διασφαλίζεις τη παραγωγή ορμονών του ύπνου και του ξυπνήματος, όταν το χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι σιρτουίνες κάνουν τα κύτταρα περισσότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη για να ελέγχουν την γλυκόζη αίματος. Η αντίσταση στην ισνουλίνη είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.

Μνήμη

Η ενεργοποίηση των σιρτουινών από τον κουρκουμά φαίνεται πως βελτιώνει βραχυπρόθεσμα την μνήμη και προστατεύει από γνωστικά προβλήματα.

 

Βιβλιογραφία

 1. J Am Soc Nephrol 2019 Dec. Sirtuin 5 Regulates Proximal Tubule Fatty Acid Oxidation to Protect against AKI. Takuto Chiba
 2. Int J Mol Sci 2019 Oct . Sirtuins and SIRT6 in Carcinogenesis and in Diet. Maria de Céu Teixeira
 3. Health Promot Perspect. 2019 Oct . Effect of vitamin D supplementation in combination with weight loss diet on lipid profile and sirtuin 1 in obese subjects with vitamin D deficiency: a double blind randomized clinical trial. Soodabeh Aliashrafi
 4. Eur J Pharmacol. 2019 Oct. Liraglutide improves insulin sensitivity in high fat diet induced diabetic mice through multiple pathways. Joseph Yi Zhou
 5. 2019 Oct . Gynostemma Pentaphyllum Extract Ameliorates High-Fat Diet-Induced Obesity in C57BL/6N Mice by Upregulating SIRT1. Hyun Sook Lee
 6. Med Res Rev. 2019 Sep. Health benefits of resveratrol: Evidence from clinical studies. Akhand Pratap Singh

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts