Ελληνικά Παραδοσιακά τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά.

Ελληνικά Παραδοσιακά τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ξέρατε ότι υπάρχουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά;

Η ελληνική παράδοση, έχει να συμβάλλει με τρία διαφορετικά τρόφιμα που οι παππούδες μας τα θεωρούσαν βασικά συστατικά της καθημερινής διατροφής.

  1. Γιαούρτι: αν δεν είχατε μαντέψει ήδη τον πρώτο εκπρόσωπο της λίστας, τότε σίγουρα στα υπόλοιπα δεν πάει το μυαλό σας. Το τελικό προϊόν που φτάνει εύκολα στο καθημερινό σας τραπέζι, είτε σαν μέρος του γεύματος σας, είτε σαν μεμονωμένο γεύμα, είναι η τροφή που καταναλώνεται συχνότερα στον πλανήτη και είναι πλούσια σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν την παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.
  2. Προζύμι: Το προζύμι είναι αυτό που δίνει την χαρακτηριστική γεύση στο ψωμί και συμβάλλει στην συντήρησή του. Ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο από μια αποικία γαλακτοβάκιλων που την “προσθέτουμε” όταν ζυμώνουμε ψωμί. Οι γαλακτοβάκιλοι αποικούν ήδη πάνω στο αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε για το ψωμί, εσείς όμως θ δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν. Ένα δυνατό προζύμι, χρειάζεται περίπου 3 μέρες για να δημιουργηθεί, προσθέτοντας μόνο αλεύρι και νερό και αφήνοντας τη ζύμη να “ξεκουραστεί” ανάμεσα στα ζυμώματα.
  3. Λάχανο τουρσί: όχι, μην πάει ο νους σας σε αυτό που τρώμε την Καθαρά Δευτέρα με το ξύδι. Το παραδοσιακό λάχανο τουρσί, φτιάχνεται μόνο με θαλασσινό αλάτι και λίγο λεμόνι. Πρόκειται για μια διαδικασία που την ξέρουν καλά στη Βόρειο Ελλάδα, καθώς συνηθίζουν να συντηρούν και άλλα λαχανικά με αυτό τον τρόπο. Η αναλογία αλατιού για κάθε κιλό λάχανου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 γραμμάρια. Αφού προσθέσετε το αλάτι στο ψιλοκομμένο λάχανο και το ζουλήξετε  έτσι ώστε να χάσει τους χυμούς του, βάλτε λεμόνι και γεμίστε αποστειρωμένα βάζα με καπάκι που δεν επιτρέπει τη διέλευση του αέρα. Μετά από 2-3 μέρες θα δείτε το λάχανο να “αφρίζει” και σε λίγες μέρες το προβιοτικό συνοδευτικό των γευμάτων σας, θα είναι έτοιμο!

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts