Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση

Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση;

Και όμως, η βιβλιογραφία καταδεικνύει ότι το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση είναι σύνηθες και γενικότερα οι πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης συνδέονται με αυξημένο σωματικό βάρος, τόσο σε ενηλίκους, όσο  σε παιδιά και σε εφήβους.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, οι διαφορετικές ώρες εργασίας κάθε μέλους της οικογένειας, δεν δίνουν συνήθως τη δυνατότητα σε όλη την οικογένεια να φάει μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι. Επίσης, συχνά προτιμούν να τρώνε έχοντας την τηλεόραση ανοιχτή.

Επιπτώσεις της τηλεόρασης

Όταν όλη η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη γύρω από το τραπέζι και η τηλεόραση είναι ανοιχτή, αυτό δεν καθιστά εύκολη την επικοινωνία μεταξύ των μελών αυτής. Αυτό που γίνεται συνήθως είναι να σχολιάζουν αυτά που βλέπουν και όχι να συζητούν για τα γεγονότα της ημέρας ή για τυχόν προβληματισμούς τους. Έτσι, οι περισσότεροι τρώνε μηχανικά, χωρίς να προσέχουν καν τι και πόσο τρώνε. Όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Ας μην ξεχνούμε όμως και το γεγονός ότι οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπο για τα παιδιά τους. Συνεπώς, οι ενδεχόμενες κακές συνήθειες των γονέων υιοθετούνται συνήθως και από τα παιδιά. Τέλος, οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση αποθαρρύνουν τα παιδιά από τη σωματική άσκηση με φυσικό επακόλουθο την ευκολότερη ανάκτηση σωματικού βάρους.

Το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση οδηγεί σε:

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι γονείς;

  • καθιέρωση της ώρας του φαγητού ως “ιερής” στιγμής μέσα στην ημέρα όπου όλη η οικογένεια θα είναι συγκεντρωμένη γύρω από το τραπέζι.
  • να ανοίγουν την τηλεόραση λίγες μόνο ώρες την ημέρα.
  • να μην έχουν τηλεόραση στα δωμάτια των παιδιών.
  • να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασκούνται / να παίζουν με τους φίλους τους / να ασχολούνται με το αγαπημένο τους σπορ.
  • να μη χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως επιβράβευση. Χρησιμοποιείστε άλλες μορφές ανταμοιβής, όπως το παιχνίδι, τις βόλτες και άλλες δραστηριότητες που τους προσφέρουν χαρά.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη συμπεριφορά των γονιών τους. Γίνετε λοιπόν σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας και μεταδώστε τους από νωρίς τη συνήθεια της άσκησης, της ισορροπημένης διατροφής για να «χτίσουν» ένα γερό σώμα και μια ισχυρή προσωπικότητα γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts