Μπορεί οι μελέτες που τρέχουν τα τελευταία χρόνια πάνω σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο της έκρηξης της παχυσαρκίας στα παιδιά να είναι πολλές, μπορεί τα άρθρα με συμβουλές που κυκλοφορούν κατά καιρούς να είναι πολλά, αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικό τελικά;
Σήμερα θα δούμε αυτό το πρόβλημα από μία άλλη οπτική γωνία! Ναι η σωματική υγεία ακόμη και η εικόνα είναι σημαντικές αλλά δεν είναι τα μόνα που πλήττονται από την εδραίωση της παχυσαρκίας!
Ας μη μείνουμε λοιπόν στην κορυφή του παγόβουνου, ας κοιτάξουμε κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά. Ένα παχύσαρκο παιδί που δεν θα φροντίσουμε ως γονείς να διαχειριστεί το βάρος του θα γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας. Πέρα από τα προβλήματα υγείας που είναι στενά συνδεδεμένα με την παχυσαρκία όπως μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά, Σακχαρώδης Διαβήτης ,διάφορες μορφές καρκίνου κ.α. θα πρέπει να δούμε την ποιότητα ζωής αυτού του παιδιού στα διάφορα στάδια μέχρι την ενηλικίωση αλλά και μετά από αυτή!
Ένα παχύσαρκο παιδί πιστέψτε με έχει επίγνωση του βάρους του! Νιώθει βαθιά λύπη και απογοήτευση που δε “μοιάζει” με τους φίλους -φίλες του. Στενοχωριέται κάθε φορά που δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν οι φίλοι του διαλέγουν παιδιά για την ομάδα που θα παίξουν ποδόσφαιρο, μήλα… Δυσανασχετεί και απογοητεύεται όταν κουράζεται και λαχανιάζει με το παραμικρό. Νιώθει άσχημα όταν δοκιμάζει τα ρούχα του και διαπιστώνει πως “πάλι στένεψαν’.
Από την άλλη μεριά στην εφηβεία πλέον, να μιλήσω για τα πρώτα φλερτ, την απόρριψη; Να μιλήσω για μελλοντικές εκδρομές, εξορμήσεις, διακοπές…Το υπερβολικό βάρος είναι πάντα εκεί να του θυμίζει την αποτυχία του να το διαχειριστεί! Μετά φυσικά έρχεται το ξέσπασμα, η αυτοτιμωρία με περισσότερο φαγητό και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται! Το βάρος αυξάνεται και η απογοήτευση μεγαλώνει!
Η παιδική παχυσαρκία δεν οδηγεί μόνο σε κλινικά προβλήματα υγείας, απλά αυτά φαίνονται εύκολα μέσα από τις βιοχημικές εξετάσεις! Η πάλη με αυτό το θεριό είναι άνιση και αφήνει τραύματα ανεξίτηλα στο χρόνο στις ψυχές των παιδιών και αργότερα ενηλίκων!
Ας φροντίσουμε λοιπόν τα απιδιά μας, να μη φτάσουν στο σημείο της παχυσαρκίας, ας είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε τον παιδίατρό μας όταν θα αρχίσει να μας κρούει το πρώτο καμπανάκι, ας συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό για το πώς μπορούμε άμεσα και έμμεσα να βοηθήσουμε το παιδί μας! Το βασικό είναι να αγκαλιάσει το πρόβλημα όλη η οικογένεια και η προσπάθεια να είναι συλλογική! Με αγάπη, κατανόηση, συμπαράσταση και φυσικά σωστή καθοδήγηση μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Τρόπο θέλει όχι κόπο, και φυσικά όχι πείνα!
Στόχος δεν είναι να φτιάξουμε την εικόνα του σύμφωνα με πρότυπα δικά μας ή τρίτων , στόχος θα πρέπει να είναι πάντα να δημιουργήσουμε ένα ευτυχισμένο παιδί που αργότερα θα γίνει ένας χαρούμενος υγιής ενήλικας με καλή ποιότητα ζωής!