Πως να παρακινήσω το παιδί μου να φάει φρούτα;

Πως να παρακινήσω το παιδί μου να φάει φρούτα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τους πολύτιμους διατροφικούς μας συμμάχους, τα φρούτα; Αυτή η ερώτηση απασχολεί όλες τις μαμάδες, που αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρονται για την καλύτερη δυνατή διατροφή των παιδιών τους.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς όσον αφορά τη διατροφή των παιδιών τους είναι η άρνηση των μικρών μας φίλων να δοκιμάσουν και να φάνε διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα. Είναι αποδεδειγμένο ότι όλα τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Ο λόγος «κρύβεται» στα πολύτιμα συστατικά τους, καθώς εκτός από τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν, παρέχουν και ένα σύνολο από άλλα περίπλοκα φυτικά συστατικά, που στο σύνολό τους ονομάζονται φυτοθρεπτικά ή φυτοχημικά συστατικά. Πολλά από αυτά τα συστατικά διαθέτουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, που όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό είναι σημαντικό να προσλαμβάνονται ήδη από την παιδική ηλικία.

Μήπως όμως ευθύνονται και οι ίδιοι οι γονείς που τα παιδιά δεν αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά; Η αλήθεια είναι ότι οι τακτικές της απειλής, της ανταμοιβής ή της τιμωρίας δεν αποδίδουν τα μέγιστα και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν τα τρόφιμα που τους επιβάλλονται, αντίθετα μπορεί και να τα αντιπαθήσουν.

Άρα πρέπει να υιοθετήσουμε άλλες, πιο φιλικές, ίσως και έξυπνες τακτικές

  • Το ενδιάμεσο γεύμα των παιδιών θα ήταν καλό να αποτελείται από ένα ξεχωριστό μπολ το οποίο θα περιέχει φρέσκα και πολύχρωμα φρούτα σε μικρά κομμάτια. Όλα τα παιδιά λατρεύουν τα χρώματα και τους αυξάνουν την περιέργεια να τα δοκιμάσουν. Επίσης, θα ήταν ακόμα πιο αποτελεσματικό να προμηθευτείτε ένα πρωτότυπο μπολάκι με τον αγαπημένο του ήρωα πάνω προκειμένου να δελεασετε τον μικρό μπόμπιρα.
  •    Όλα τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες, αντί λοιπόν  να το απειλείτε και να το μαλώνετε δημιουργήστε μια διασκεδαστική ιστορία:<< η ντροπαλή κυρά – μπανάνα, που την έλεγαν Μαριώ και ο χοντρούλης κύριος πορτοκάλης  προσπαθούσε με μανία να μπει στο μεγάλο στόμα του Γιωργάκη για να τον βοηθήσουν να γίνει καλά και να μην ξαναπάει στο γιατρό με πυρετό>>. Αλλάζοντας τον τόνο της φωνής μας και δημιουργώντας περιέργους ήχους ενθουσιασμού το παιδί διασκεδάζει και τρώει χωρίς να το επεξεργαστεί.
  • Μία άλλη έξυπνη λύση είναι τα φτιάχνετε δελεαστικές και χρωματιστές λιχουδιές που θα έχουν μέσα φρούτα. Γιαούρτι με ψιλοκομμένες φράουλες, μπανάνα με σιρόπι σοκολάτας, πορτοκάλι και μήλο σε μορφή κρέμας, με τέτοιες τεχνικές όσο και αν αρνείται το παιδί να καταναλώσει φρούτα η γεύση τους δεν του είναι άγνωστη.

Πάντως, μην ξεχάσετε ότι όσο και αν σας δυσκολέψουν οι μικροί πιτσιρικάδες (ίσως χρειαστεί να αφήσει ανέγγιχτα τα φρούτα που βρίσκονται στο πολύχρωμο πιάτο με την mini mouse πάνω από 20 φορές), παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts