“Βούτυρο” από ξηρούς καρπούς.

“Βούτυρο” από ξηρούς καρπούς.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Με πιο γνωστό εκπρόσωπό τους το φυστικοβούτυρο, καταδικασμένο για χρόνια για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά με πολλούς αθωωτικούς παράγοντες στο πλευρό τους.

Τα επιλέγουμε γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά οξέα αλλά και αντιοξειδωτικά.

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε;

  • Την προσθήκη υδρογονομένων ελαίων κατά την επεξεργασία τους. Αποφύγετε όσα στα θρεπτικά συστατικά τους αναφέρουν για παράδειγμα το φοινικέλαιο, γιατί θα επιβαρυνθείτε με trans λιπαρά οξέα.
  • Έχει ζάχαρη; για ακόμα μια φορά διαβάστε την διατροφική ετικέτα. Αν η γεύση σας παραείναι ευχάριστη, αναρωτηθείτε αν η κουταλιά που μόλις καταναλώσατε περιέχει και ένα κουταλάκι ζάχαρης μέσα της.
  • Μην αγοράσεις light: το φυστικοβούτυρο αλλά και τα υπόλοιπα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, αγοράζονται ακριβώς για αυτή τη χρήση. Δηλαδή για να αποδώσουν πολυακόρεστα (π.χ ταχίνι) ή μονοακόρεστα (π.χ φυστικοβούτυρο) λιπαρά οξέα. Αν επιλέξεις αυτό με τα μειωμένα λιπαρά, τότε μάλλον θα αγοράσεις κάτι πλούσιο σε άμυλο και ζάχαρη που ο ρόλος τους είναι να “γεμίσουν” την γεύση.
  • Τι πάει να πει “Φυσικό”; Φυσικό σημαίνει ότι δεν θα περιέχει τα παραπάνω (υδρογονωμένα έλαια, άμυλο και ζάχαρη), αλλά ίσως να περιέχει λίγο αλάτι. Επίσης είναι σημαντικό να μην έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, προκειμένου να μην έχουν καταστραφεί τα καλά λιπαρά οξέα.

Για συνταγή σπιτικού βουτύρου ξηρών καρπών δείτε εδώ:

Καλό διάβασμα και καλή απόλαυση!

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts