Ποιοί κινδυνεύουν από την αθλητική τριάδα;

Ποιοί κινδυνεύουν από την αθλητική τριάδα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο πληθυσμός των αθλητών χαρακτηρίζεται από αυξημένες διατροφικές ανάγκες λόγω του φόρτου προπονήσεων αλλά και γενικά μιας πιο έντονης καθημερινότητας από το γενικό πληθυσμό.

Αυτό σημαίνει πως τόσο σε θερμίδες όσο και πιο ειδικά σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντική η κάλυψη των αναγκών τους.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που ένας αθλητής δε τρέφεται σωστά; 

Η αθλητική τριάδα περιγράφει την αλληλένδετη σχέση μεταξύ της ενεργειακής διαθεσιμότητας, της οστικής υγείας και της εμμηνορυσιακής δυσλειτουργίας  που παρατηρείται σε γυναίκες αθλήτριες.

Η σχέση αυτή, όπως είναι φανερό, έχει επιπτώσεις στην υγεία των αθλητριών και κατ’ επέκταση στην απόδοση τους. Ένα από τα πολλά αρνητικά σε όλο αυτό είναι ότι οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι είτε προσωρινές είτε να επηρεάσουν μακροχρόνια τον οργανισμό μιας αθλήτριας. 

Όταν, λοιπόν, μια αθλήτρια δεν προσλαμβάνει επαρκή ενέργεια  για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τις πολύ αυξημένες ανάγκες της, τότε ο οργανισμός προκειμένου να ανταπεξέλθει καταστέλλει τις αναπαραγωγικές φυσικές λειτουργίες.

Οι δυσλειτουργίες στην έμμηνο ρύση περιλαμβάνουν από την αμμηνόροια έως και όλες τις διαταραχές της έμμηνου ρύσεως. Συνήθως, αυτός είναι και ένας από τους πρώτους προγνωστικούς παράγοντες για την διερεύνηση της επαρκούς θερμιδικής πρόσληψης.   

Για τον ίδιο λόγο, παρατηρείται και η χαμηλή οστική πυκνότητα.

Οι βιοχημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης απαιτούν επαρκή ποσότητα ασβεστίου. Επίσης,  έχει παρατηρηθεί ότι η χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά λόγω της μειωμένης δράσης κάποιων ορμονών, όπως η κορτιζόλη και η λεπτίνη. 

Η αθλητική τριάδα παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα στα αθλήματα που δίνεται  σημασία στην εμφάνιση και την κίνηση του σώματος, όπως η ρυθμική γυμναστική, ο χορός κ.α.

 Επίσης, έχει αναφορές τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Τέλος, αν και η αθλητική τριάδα στη γλώσσα μας δεν έχει γυναικεία χροιά, η αγγλική της ονομασία που είναι και πιο διαδεδομένη στην επιστημονική κοινότητα είναι «Female athlete triad». Αυτό σημαίνει ότι οι έρευνες έχουν εστιάσει στο γυναικείο πληθυσμό, βγάζοντας εκτός ερευνών τους άντρες αθλητές. Λίγα χρόνια αργότερατα REDS (Relative Energy Deficiency in Sportsέρχονται να συμπληρώσουν αυτή την παράλειψη. 

 

Βιβλιογραφία

  1. Daily, J. P., & Stumbo, J. R. (2018). Female Athlete Triad. Primary Care: Clinics in Office Practice. doi:10.1016/j.pop.2018.07.004 
  2. Hubert DobrowolskiAleksandra Karczemna, and Dariusz Włodarek (2020) Nutrition for Female Soccer Players—Recommendations (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022222)
  3. Kun MengJunqiang QiuDan BenardotAmelia CarrLongyan YiJieting WangYiheng Liang (2020) The risk of low energy availability in Chinese elite and recreational female aesthetic sports athletes (The risk of low energy availability in Chinese elite and recreational female aesthetic sports athletes)

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts