Πως να κάνετε πιο θρεπτική τη σαλάτα σας

Πως να κάνετε πιο θρεπτική τη σαλάτα σας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αν για κάποιους είναι απόλαυση, για κάποιους άλλους είναι άγνωστη λέξη. Μπορούμε όμως αυτό το απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας να το ενισχύσουμε ώστε να μας αποδώσει, έστω και σε μικρή ποσότητα, το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών του;

Ας δούμε μερικούς απλούς τρόπους.

Για την ωμή σαλάτα

Επιλέξτε πολλά και διαφορετικά είδη λαχανικών. Το κάθε χρώμα υποδηλώνει και ένα διαφορετικό φυτοχημικό συστατικό με αντιοξειδωτική δράση. Όσα πιο πολλά χρώματα, τόσα πιο πολλά συστατικά. Όλα μαζί δένουν αρμονικά με την κατάλληλη ποσότητα ελαιόλαδου χωρίς υπερβολή όμως γιατί και αυτό έχει τις θερμίδες του. Μην ξεχάσετε τα μυρωδικά που έχουν αξιοσημείωτες ποσότητες μετάλλων αλλά και το λεμόνι που μπορεί όπως και τα μυρωδικά να αντικαταστήσει το αλάτι.

Μικρό μυστικό

Απογειώστε το περιεχόμενο σε βιταμίνη C με τις πολύχρωμες πιπεριές. Και μην ξεχάσετε το κρεμμύδι. Πλούσιο σε C και με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Βραστά λαχανικά

Αν τα βραστά λαχανικά είναι η επιλογή σας τότε αναπόφευκτα μέσα σε αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβετε το μπρόκολο αλλά και το το καρότο. Πρωταθλητές στα αντιοξειδωτικά με το μπρόκολο να έχει έντονη παρουσία σε μελέτες για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Το καρότο πλούσια πηγή βιταμίνης C και καροτενοειδών. Ο βρασμός αυξάνει την πυκνότητά τους σημαντικά και βοηθάει σημαντικά στην απορρόφηση τους από τον οργανισμό.

Μικρό μυστικό

Προτιμήστε τον ατμό! Το βράσιμο στον ατμό βοηθάει σημαντικά να παραμείνουν στα τρόφιμα σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών συστατικών χωρίς σημαντικές απώλειες.

Ψητά λαχανικά

Η χαρά της οικιακής οικονομίας. Ότι περισσεύει στο ψυγείο και δεν επαρκεί για να υποστηρίξει από μόνο του ένα γεύμα, μπορεί να συνδυαστεί με κάποια άλλα λαχανικά. Κόψτε τα σε διάφορα μεγέθη και προσθέστε λίγο λάδι, αρκετά μυρωδικά. Απλώστε τα σε ένα ταψί (με λαδόκολα από κάτω) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο. Η γεύση θα σας ανταμείψει και θα σας κάνει να ξεφύγετε από την μονοτονία.

Μικρό μυστικό

Κόψτε τη ντομάτα σε ροδέλες ή τρίψτε την πάνω από τα λαχανικά. Η θερμική επεξεργασία της αυξάνει το διαθέσιμο για απορρόφησή από τον οργανισμό λυκοπένιο. Η παρουσία ελαιόλαδου θα βοηθήσει την απορρόφηση.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts