Πόσο Υγιεινή είναι η Νηστεία;

Πόσο Υγιεινή είναι η Νηστεία;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οι περίοδοι νηστείας που ορίζονται από την χριστιανική εκκλησία συνολικά φτάνουν τις 180 μέρες. Πιο συγκεκριμένα η νηστεία της σαρακοστής φτάνει τις 48 μέρες. Αυτές οι περίοδοι αποχής από το κρέας τα γαλακτοκομικά και το αυγό συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ήδη αυξημένες τιμές. Εύλογο είναι όμως το ερώτημα πολλών αν κατά την περίοδο της νηστείας ένα οργανισμός προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Η σημαντικότερη μείωση παρατηρείται στην πρόσληψη σιδήρου, του οποίου βασική πηγή αποτελούν τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως το κρέας. Προκειμένου να αυξήσουμε το ποσοστό του σιδήρου στη διατροφή μας, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε τρόφιμα όπως οι φακές, το σπανάκι, τα κρεμμύδια, η σόγια, τα εμπλουτισμένα αρτοσκευάσματα και τους ξηρούς καρπούς. Αν τα παραπάνω συνοδεύονται με τρόφιμα υψηλά σε βιταμίνη C όπως για παράδειγμα χυμός λεμονιού ή πολύχρωμες πιπεριές ή ακόμα και χυμό από πορτοκάλι, τότε θα αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης από το σώμα μας.

Εκτός από το σίδηρο, κατά της περιόδους νηστείας μειώνεται και η πρόσληψη  ασβεστίου. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να καταναλώνονται παράγωγα του σησαμιού (π.χ. παστέλι και ταχίνι), μαύρο ψωμί, ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα), κραμβοειδή λαχανικά (κυρίως μπρόκολο και λάχανο) αλλά και ξερά φασόλια.

Σημαντικό είναι στα κυρίως γεύματα να γίνονται σωστοί συνδυασμοί τροφών, προκειμένου να καταναλωθούν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας, αλλά σε συνδυασμό μεταξύ τους μπορούν να γίνουν ισάξιες με τις ζωικές, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Συγκεκριμένα, τα δημητριακά πρέπει να συνδυάζονται με τα όσπρια, για παράδειγμα, φασόλια ή ρεβίθια με ρύζι.

Ενώ λοιπόν η νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση, δεν είναι λίγοι αυτοί που παχαίνουν εκείνες τις μέρες. Τι θα πρέπει να προσέξουμε λοιπόν;

  • Αποφεύγουμε τα τηγανητά
  • Δεν προσθέτουμε μεγάλη ποσότητα λαδιού στα φαγητά
  • Να καταναλώνουμε τα θαλασσινά που επιτρέπονται μια φορά την εβδομάδα
  • Τρώμε πάντα πρωινό
  • Καταναλώνουμε φρούτα και χυμούς μεταξύ των γευμάτων
  • Έχουμε ποικιλία τροφών και να μην περιοριζόμαστε μόνο στα αμυλούχα (μακαρόνια και πατάτες)
  • Κάνουμε τουλάχιστον 15 λεπτά περπάτημα την ημέρα

Πώς γίνεται όμως μετά την μεγαλύτερη σε διάρκεια νηστεία του έτους, η ζυγαριά να δείχνει ένα με δύο κιλά παραπάνω;

Αυτό συμβαίνει, λόγο της αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων. Ψωμί, κριτσίνια, κουλουράκια, ταχίνι, ξηροί καρποί και διάφορες άλλες λιχουδιές (όπως τα πατατάκια…!) αποτελούν τις κύριες επιλογές όσον νηστεύουν. Αυτά τα νηστίσιμα τρόφιμα, δυστυχώς εκτός από πλούσια γεύση είναι και πολύ πλούσια σε θερμίδες. Προσοχή λοιπόν, γιατί και η νηστεία θέλει…μέτρο!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts