Σύκο-φανταστικό!

Σύκο-φανταστικό!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Δεν είναι συκοφαντία…όντως μας ωφελεί! Το σύκο είναι αδιαμφισβήτητα το πιο γλυκό φρούτο του καλοκαιριού αλλά και όλου του χρόνου γιατί το τρώμε και αποξηραμένο αποδίδοντάς μας εξίσου πολλά οφέλη για την υγεία όπως και φρέσκο.

Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο και μέσω της Κρήτης διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα η οποία το συμπεριέλαβε στην μεσογειακή της διατροφή. Υπάρχουν περίπου 600 είδη σύκου σε όλο τον κόσμο και φρέσκα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρόνο προς το τέλος του καλοκαιριού. Ένα σύκο έχει περίπου 30 θερμίδες. Αποτελούν πηγή ασβεστίου και ινών και περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C. Είναι πολύ γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες και είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι όχι μόνο δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά καταναλώνουν υψηλές ποσότητες νατρίου, όπως αλάτι, το οποίο προστίθεται συχνά και σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα καλίου. Η χαμηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, ειδικά όταν συνδυάζεται με υψηλή πρόσληψη νατρίου, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τους μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και να αποτρέψει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.

Τα σύκα αποτελούν πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, ενώ παράλληλα λόγω των λίγων θερμίδων που περιέχουν μειώνουν τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη.  Επιπλέον οι φυτικές ίνες προάγουν την κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Δρουν στο έντερο σαν ήπια καθαρτικά και έτσι μπορούν να δώσουν μια φυσική λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος είτε τα καταναλώσετε φρέσκα είτε αποξηραμένα.

Τα σύκα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο το οποίο σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν ενάντια της οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.

Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί. Απλά βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμα τους στο πρωινό σας γεύμα

Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και επομένως πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

Άτομα που έχουν νεφρικά προβλήματα, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη ή πέτρες στα νεφρά, καλό είναι να περιορίζουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση σύκων, μιας και είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν οξαλικά οξέα τα οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις στα υγρά του σώματος, κρυσταλλοποιούνται και σχηματίζουν λίθους οξαλικού ασβεστίου.

Στα αποξηραμένα σύκα που πωλούνται στο εμπόριο, κάποιες φορές χρησιμοποιείται διοξείδιο του θείου για τη διατήρηση του χρώματος και την συντήρηση του προϊόντος. Η ένωση αυτή έχει φανεί επικίνδυνη για τον άνθρωπο ιδιαίτερα αν πάσχει από άσθμα.

Άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις, όπως κολίτιδα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην κατανάλωση σύκων, λόγο των σπόρων που περιέχουν.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts