Τα dont’s στην εγκυμοσύνη

Τα dont’s στην εγκυμοσύνη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αλήθεια πόσα dont’s υπάρχουν στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη ενώ είναι μία από τις πιο όμορφες φάσεις στη ζωή μιας γυναίκας, μπορεί και να γίνει πολύ δύσκολη όταν συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αναγούλες, καούρες κ.λ.π.

Οι συμβουλές που ακούει η εγκυμονούσα από το οικείο περιβάλλον είναι τόσες πολλές που συχνά την αγχώνουν ή ακόμη και την πανικοβάλλουν, χωρίς λόγο πολλές φορές!

Καλό είναι βέβαια ορισμένα τρόφιμα να περιορίζονται ή ακόμη και να αποφεύγονται εντελώς. Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι :

  • Κονσερβοποιημένα τρόφιμα

Αν και αποτελούν εύκολη και γρήγορη λύση πχ τονοσαλάτα, καλό είναι να τα αποφύγουμε λόγω φόρτου συντηρητικών και αλατιού που περιέχουν.

  • Λευκή ζάχαρη

Εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς καλό είναι να περιοριστεί.

  • Καφές

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ευθύνεται για τη γέννηση ελιποβαρών μωρών.

Το αλκοόλ όταν καταναλώνεται συστηματικά ευθύνεται για αποβολές, πρόωρο τοκετό, ελιποβαρή μωρά ή μόνιμασωματικά και διανοητικά προβλήματα στην υγεία του μωρού

  • Ωμά ή μισοψημένα κρέατα και ωμές σαλάτες, ιδιαίτερα εκτός σπιτιού

Το φαγητό εκτός σπιτιού εγκυμονεί γενικώς κινδύνους όταν δεν ξέρουμε τις συνθήκες που έχει συντηρηθεί, επεξεργαστεί, μαγειρευτεί ή πλυθεί και υπάρχει κίνδυνος τοξοπλάσμωσης, αλλά και άλλων σοβαρών τροφοδηλητηριάσεων.

  • Φαγητά ή γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά

κίνδυνος σαλμονέλας.

  • Ξένα μαλακά τυριά με λευκή επιδερμίδα και καπνιστά αλλαντικά

π.χ. Brie και όσα έχουν μπλε γραμμώσεις π.χ. Roquefort και γενικότερα μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα – κίνδυνος τοξοπλάσμωσης- λιστερίαση

  • Οστρακοειδή

κίνδυνος δηλητηριάσεων

Και τι συμβαίνει με τις γνωστές λιγούρες; Καλό είναι οι τροφές να προετοιμάζονται στο σπίτι, όπου η ποιότητα των πρώτων υλών είναι σίγουρη και έχει προηγηθεί η σωστή προετοιμασία ώστε να είναι ασφαλές τόσο για την έγκυο όσο και το μωρό της!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts