Βάλε εύκολα το νερό στη ζωή σου

Βάλε εύκολα το νερό στη ζωή σου

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το καλοκαίρι είναι πάλι εδώ και εμείς είμαστε πάλι έτοιμοι να διεκδικήσουμε τον ήλιο και την ανεμελιά. Την χαλάρωση και την αποφόρτιση σε παραλίες αλλά και σε δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους.  Όμως πάντα θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας σε ένα απολύτως απαραίτητο συστατικό για την ζωή και την καλή μας υγεία. Το νερό.

Αυτό το παραγνωρισμένο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται παντού μέσα μας και γύρω μας και όχι άδικα είναι το βασικό συστατικό της ζωής. Ειδικά όταν ο οργανισμός μας αποτελείται κατά 60% από νερό. Βασικά μας ζωτικά όργανα, έχουν σαν δομικό συστατικό το νερό. Ο εγκέφαλος μας αποτελείται κατά 73 %  από νερό, οι πνεύμονες μας κατά 83%, το δέρμα 64% και τα νεφρά 73%. Ακόμα και το πιο σκληρό μας κομμάτι, τα οστά περιέχουν περίπου 37% νερό.

Και όμως. παρόλα αυτά, όλο και πιο συχνά ακούμε ότι κάποιοι δεν μπορούν ή δεν αισθάνονται την ανάγκη να πιούν. Με δεδομένο ότι σε όλες σχεδόν τις τροφές υπάρχει κάποια ποσότητας νερού (υγρασία) κάποιος θα πίστευε ότι η τροφή καλύπτει τις απαιτήσεις τους. Όμως συνήθως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το σώμα μας έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε παρατεταμένη έλλειψη. Έτσι δυστυχώς ακόμα και αν η πρόσληψη είναι μικρή, κάποιος μπορεί να έχει “εκπαιδευτεί” στο να μην διψά.

Πως μπορούμε όμως να καλύψουμε τις ανάγκες μας για νερό χωρίς να πιούμε νερό;

  1. Καταναλώστε φρούτα. Η σάρκα των φρούτων σε μεγάλο ποσοστό περιέχει νερό. Μερικά από αυτά περιέχουν έως και 90% νερό (καρπούζι, πεπόνι). Βέβαια κάποιοι μπορεί προτιμήσουν τους χυμούς. Αυτοί του εμπορίου έχουν πολλές φορές πρόσθετα σάκχαρα. Αντίθετα οι φυσικοί όχι. Μια κατανάλωση 2-3 φρούτων την ημέρα συμβάλλει σημαντικά και στη πρόσληψη νερού αλλά και στην κάλυψη πολλών αναγκών σε θρεπτικά συστατικά που στην πλειοψηφία τους είναι διαλυτά στο νερό.
  2. Καταναλώστε τουλάχιστον μία σαλάτα την ημέρα. Το ιδανικότερο είναι μια σε κάθε κύριο γεύμα. Προσπαθήστε να βάλετε σε κάθε σαλάτα ποικιλία από διαφορετικά λαχανικά. Η ποικιλία βοηθά και στην επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αλλά και θα συμβάλει στην επαρκή λήψη υγρασίας.
  3. Αποκτήστε ένα νέο αυτοματισμό. Καθημερινά στη διατροφή μας κρύβονται πολλές μικρές συνήθειες. Προσπαθήστε να εντάξετε μια ακόμα, σχετικά απλή. Πριν από κάθε γεύμα πιείτε ένα μπουκαλάκι νερό. Με αυτό το τρόπο θα πιείτε τουλάχιστον 2,5 λίτρα νερό.
  4. Χρησιμοποιήστε για σνακ λαχανικά. Όσο “κρύα” ιδέα φαντάζει το χειμώνα άλλο τόσο δροσερή επιλογή είναι για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ετοιμάστε τα κομμένα σε μικρά δοχεία συσκευασίας και τοποθετήστε τα μπροστά στα ράφια του ψυγείου
  5. Συνδυάστε μια δραστηριότητα με την κατανάλωση νερού. Πχ κάθε φορά που χρειάζεστε να μετακινηθείτε στο γραφείο σας πιείτε ένα ποτήρι νερό από το ψύκτη ή το μπουκάλι σας
  6. Χρησιμοποιήστε τις υπενθυμίσεις στο κινητό σας. Μπορείτε να ρυθμίσετε τις υπενθυμίσεις στο κινητό σας  σε τακτά διαστήματα να σας θυμίζουν να πίνετε νερό.

Το νερό είναι βασικό τμήμα της διατροφής μας. Με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Ας προσπαθήσουμε το καλοκαίρι να διαφυλάξουμε την υγεία μας κάνοντας και το πιο απλό, πίνοντας νερό.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts