Βαλεντίνος ήταν και πέρασε.

Βαλεντίνος ήταν και πέρασε.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αν και η συγκεκριμένη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για πολλούς, και όχι άδικα, είναι ένα ξενόφερτο έθιμο με καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, δεν είναι λίγοι αυτοί που την τιμούν ιδιαιτέρως. Όχι μόνο με λουλούδια και άλλες χειρονομίες έκφρασης συναισθημάτων αλλά και με μια σεβαστή κατανάλωση γλυκών.

Θα μπορούσε άνετα κάποιο να πει ότι η γιορτή του Άγιου Βαλεντίνου είναι η γιορτή των γλυκών. Μιας και η προσφορά τους και ειδικότερα της σοκολάτας, είναι κάτι που συνηθίζεται. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν ότι την αγάπη σου μπορείς να την δείξεις και με τη προβατίνα, αλλά ας περιοριστούμε στη γλυκιά εκδοχή. Ναι η μέρα δείχνει να επιβάλει την κατανάλωση γλυκού.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είστε μπλεγμένος η  στα δίχτυα του έρωτα και ότι αφεθήκατε στην απόλαυση ενός γλυκού. Πόσο κακό έγινε; Όσο και αν ήταν, τίποτα.  Αν και εφόσον αυτό αποτελέσει μια μικρή παρένθεση και δεν γίνει η αφορμή να διαταραχτεί η συνολική πορεία. Ναι το πρόγραμμα διατροφής είναι πρόγραμμα με όρια και με πλαίσια. Και το βασικότερο με κανόνες που σαν στόχο έχουν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σε βάθος χρόνου μα σωστή διατροφική συμπεριφορά. Όπως και να μάθετε να διαχειρίζεστε καταστάσεις, σαν αυτή της μέρας του Αγίου Βαλεντίνου με τα όποια διατροφικά απρόοπτα τους.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το σώμα μας δείχνει να προσαρμόζεται εύκολα στις «αμαρτίες της μιας μέρας». Άρα το μεγάλο παιγνίδι βρίσκεται στο μυαλό μας.

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα και οργανωθείτε από τη αρχή

  1. Κατανοήστε τι λάθος κάνατε. Είναι το πρώτο βήμα για να εκτιμήσετε αν και πόσο αποκλίνατε από το πρόγραμμά σας.
  2. Μην ζυγιστείτε. Ότι και να δείξει η ζυγαριά είναι σχετικό και πιθανότατα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα
  3. Αποφύγετε την «νηστεία». Μια απόλαυση ήταν αυτή όχι κάποιο θανάσιμο αμάρτημα.
  4. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Δεν θα σας χορτάσει αλλά πιθανότατα θα σας βοηθήσει εύκολα και γρήγορα να οροθετήσετε τα γεύματα σας
  5. Απομακρύνετε τους πειρασμούς (που μπορεί να έχουν περισσέψει) από κοντά σας. Δεν είναι κάθε μέρα του Αγίου Βαλεντίνου
  6. Αν σας έρθει η επιθυμία για «επανάληψη» απλά ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε χρόνο ανάμεσα στη επιθυμία για φαγητό και στην κατανάλωση του. Πιθανότατα θα μπορέσετε να το ελέγξετε ή ακόμα και να αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού.
  7. Καταγράψτε τι τρώτε. Εύκολα θα έχετε μια εικόνα πόσο στενά βαδίζετε στο μονοπάτι της διατροφής σας.

Μην ξεχνάτε το βασικό. Δεν κάνατε κάποια αμαρτία. Απλά περάσατε καλά και όμορφα με το ταίρι σας. Άντε και του χρόνου.

πηγή

  1. Aaron Hengist, Robert M. Edinburgh, Russell G. Davies, Jean-Philippe Walhin, Jariya Buniam, Lewis J. James, Peter J. Rogers, Javier T. Gonzalez, James A. Betts. Physiological responses to maximal eating in menBritish Journal of Nutrition, 2020; 124 (4): 407 DOI: 10.1017/S0007114520001270

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts