Αρρώστησα! Να προπονηθώ;

Αρρώστησα! Να προπονηθώ;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ένα από τα πολλά οφέλη της γυμναστικής θεωρείται πως είναι και η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό μας προδίδει; Συχνό φαινόμενο ειδικά κατά την περίοδο του χειμώνα που είναι η έξαρση των ιώσεων.

Είτε λόγω προσωρινής εξασθένησης του οργανισμού, είτε λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών είναι πιθανόν κάποια στιγμή να «αρπάξεις» κάποιο κρύωμα. Τι πρέπει να κάνει όμως κανείς όσον αφορά την προπόνηση; Μπορώ να πηγαίνω κανονικά γυμναστήριο; Είναι ασφαλές να συνεχίσω την αγαπημένη μου αερόβια προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους όπως ο δρόμος, το στάδιο ή ένα πάρκο;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Loughborough η έντονη σωματική άσκηση αποδυναμώνει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Κατά το διάστημα αυτό ο οργανισμός μας είναι πιο ευάλωτος σε ιούς. Έτσι, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα γρίπης είναι καλύτερο να προφυλαχτείς. Άσε το σώμα σου να ξεκουραστεί και να καταπολεμήσει τους «εισβολείς». Παράλληλα, αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Illinois έδειξαν πως ήπιας μορφής άσκηση ενισχύει την ανάρρωση του οργανισμού. Περπάτησε για 15’ στον δρόμο για την δουλειά αντί να τρέξεις το συνηθισμένο σου μισάωρο. Μείωσε στο μισό τα σετ που κάνεις στα βάρη. Γενικά δώσε την δυνατότητα στο σώμα σου να επανέλθει στις φυσιολογικές του λειτουργίες. Αν τα συμπτώματα χειροτερεύσουν μην επιμείνεις.

Above the neck Rule

Γενικά η ήπιας μορφής άσκηση ενδείκνυται, εφόσον τα συμπτώματα περιορίζονται στον λαιμό όπως είναι η καταρροή ή ο ξερός βήχας. Στην περίπτωση όμως που τα συμπτώματα επεκτείνονται και στο υπόλοιπο σώμα όπως πχ. συμφόρηση στο στήθος, μυϊκοί πόνοι ή στομαχικές διαταραχές τότε απέφυγε να προπονηθείς. Μείνε σπίτι εάν ανεβάσεις πυρετό. Ο οργανισμός σου είναι εξασθενημένος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον εξαντλήσεις. Επιπλέον θα κολλήσεις και εμάς τους υπόλοιπους στο γυμναστήριο. Πήγαινε νωρίς για ύπνο και κοιμήσου περισσότερο, πιες υγρά (όχι αλκοόλ) και γενικά βοήθησε τον οργανισμό σου να ανακάμψει.

Άκου τι σου λέει το σώμα σου.

Ένα κρυολόγημα συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα έως 10 ημέρες, αλλά μπορεί να χρειαστεί μέχρι δύο με τρεις εβδομάδες για να ανακάμψεις πλήρως από τη γρίπη. Μην βιαστείς να επιστρέψεις στην αγαπημένη σου προπόνηση εάν δεν είσαι εντελώς καλά γιατί πιθανόν να παραταθεί ακόμη περισσότερο η φάση της ανάρρωσης. Ενώ όταν τελικά επιστρέψεις στο γυμναστήριο ή το στάδιο βεβαιώσου πως θα το κάνεις, ανεβάζοντας ρυθμούς σταδιακά δίνοντας την δυνατότητα στο σώμα σου να προσαρμοστεί.

Συνεπώς πρέπει να μην αμελούμε, να προφυλάσσουμε το σώμα μας. Ενώ σημαντική είναι η πρόσληψη βιταμίνης C η οποία συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την έντονη εκγύμναση. Σύμφωνα με έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά αναρρώνουν γρηγορότερα από ασθένειες και μάλιστα με σαφώς ελαφρύτερα συμπτώματα σε σχέση με τους ανάσκητους. Επομένως κάνε υπομονή και η επιστροφή σου στην προπόνηση δεν αργεί.

Περαστικά.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts