Μουστάρδα και αλάτι. Πρόβλημα;

Μουστάρδα και αλάτι. Πρόβλημα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Οι κατευθυντήριες συστάσεις όσον αφορά στην κατανάλωση για το αλάτι τόσο σε υπερτασικούς ασθενείς αλλά και σε υγιείς ενήλικες, συνιστούν περιορισμένη κατανάλωση, η οποία ορίζεται ως κάτω των 5gr την ημέρα (δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα). Κάτι που μπορεί να είναι πρόβλημα στην καθημερινότητά μας.

Που βρίσκουμε το αλάτι;

Η μείωση της ποσότητας αλατιού που καταναλώνουμε, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου εμφάνισης και θνητότητας καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συστήνεται λοιπόν τόσο η μείωση του προστιθέμενου αλατιού, αλλά και ο περιορισμός τροφίμων πλούσια σε αυτό, όπως συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, αρτοσκευάσματα, επεξεργασμένα κρέατα-αλλαντικά, παστά κλπ.

Μην ξεχνάμε πως Νάτριο βρίσκεται σε φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως, τυριά, γάλα, κρέατα. Επομένως πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τις ετικέτες των τροφίμων, για τυχόν κρυφές πηγές αλατιού / Νατρίου σε τρόφιμα που μπορεί να μην πηγαίνει το μυαλό μας ότι περιέχουν αλάτι. Ένα από αυτά είναι η μουστάρδα.

Η μουστάρδα

Η μουστάρδα είναι μια κίτρινη σάλτσα με βασικό συστατικό τους σπόρους σιναπιού, ενώ παράλληλα περιέχει νερό, ξύδι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι και άλλα μπαχαρικά. Προστίθεται συχνά σε διάφορα τρόφιμα για να δώσει επιπλέον γεύση, κυρίως σε κρέατα, σάντουιτς, χάμπουργκερ, αλλά και σε dressing για σαλάτες και ως ντιπ.

Είναι ένα προϊόν σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, ωστόσο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιεκτικότητα της σε αλάτι. Συγκεκριμένα, σε 10 γραμμάρια (2 κουταλάκια του γλυκού) απαλής μουστάρδας περιέχονται 0,45 γραμμάρια αλατιού, ενώ στα 100 γραμμάρια η περιεκτικότητα σε αλάτι φτάνει τα 4,5 γραμμάρια.

Μπορεί να μην φαίνονται πολλά, εξάλλου, δύο μόλις κουταλάκια του γλυκού δεν περιέχουν ούτε μισό γραμμάριο από τα 5 που είναι ο στόχος. Κι όμως, στο σύνολο, σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε και περιέχουν αλάτι και η χρήση επιπρόσθετου κατά το μαγείρεμα, μπορούμε πολύ εύκολα να ξεπεράσουμε το όριο. Γι’ αυτό το λόγο η καλύτερη συμβουλή που πρέπει να ακολουθούμε είναι η κατανάλωση αλλά με μέτρο. Επίσης υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο προϊόντα με λιγότερο αλάτι που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση. Συγκεκριμένα, η μουστάρδα με λιγότερο αλάτι περιέχει 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, σε σχέση με τα 4,5 γραμμάρια της απλής.

Άλλοι τρόποι που μπορούμε να νοστιμίσουμε το φαγητό μας πέρα από την μουστάρδα είναι η προσθήκη φρέσκων μυρωδικών, πιπεριού, σκόρδου, τζίντζερ, τσίλι και λεμονιού.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts