Πώς θα ξεχωρίσω ένα καλό αυγό;

Πώς θα ξεχωρίσω ένα καλό αυγό;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Έχει η μαμά σου κότες στο χωριό; Αν ναι, τρώνε καρπουζόφλουδες, λοιπά χορταρικά και μη γενετικά τροποποιημένους σπόρους; Αν πάλι απάντησες θετικά, τότε έχεις τα τέλεια αυγά!

Έχε στο μυαλό σου ότι τα φρέσκα αυγά, διατηρούνται περίπου 3 εβδομάδες στο ψυγείο. Αν πάλι θέλεις να αγοράσεις, δώσε σημασία στα νούμερα που είναι τυπωμένα πάνω στο αυγό.

Το πρώτο νούμερο (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) είναι 0, 1, 2 ή 3 και δηλώνει:

0: βιολογικό αυγό
1: αυγό ελευθέρας βοσκής
2: αυγό από κότα που μεγάλωσε σε κοτέτσι
3: αυγό από κότα  που μεγάλωσε σε κλωβοστοιχία. Πρόκειται για τα αυγά χαμηλότερης ποιότητας, που παράγονται από κότες που ζουν μόνιμα αιχμάλωτες σε τετράγωνους κλωβούς.

Αν έχεις μικρό παιδί, φρόντισε να αγοράζεις αυγά που φέρουν το 0 ή το 1. Μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά υπερτερούν σε θρεπτική αξία.

Τον  παραπάνω αριθμό, ακολουθούν δύο γράμματα τα οποία δηλώνουν τη χώρα προέλευσης. Τα αυγά που έχουν χώρα παραγωγής την Ελλάδα, θα φέρουν τα γράμματα EL.

Οι υπόλοιποι αριθμοί δηλώνουν τη μονάδα και το θάλαμο παραγωγής αλλά και τον κωδικό παρτίδας. Είναι σημαντικοί για τον καταναλωτή μόνο αν υπάρξει ανάκληση παρτίδας από τον αρμόδιο οργανισμό.

Άλλα στοιχεία που αναγράφονται στην συσκευασία είναι το βάρος και το μέγεθος (S-XL) και η ημερομηνία λήξης.

Πότε είναι ένα αυγό φρέσκο;

Οι τρόποι που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί έχουν ως εξής:

  • Σπας το αυγό σε ένα πιάτο και αν ο κρόκος είναι συμπαγής και  το ασπράδι καλοσχηματισμένο, τότε το αυγό είναι φρέσκο.
  • Αν ο κρόκος είναι περίπου στο κέντρο του αυγού πάλι είναι φρέσκο.
  • Υπάρχει φυσικά και το τεστ με το νερό. Σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό, βυθίζετε το αυγό. Αν μετακινηθεί προς τον πάτο με την μακρύτερη πλευρά του, τότε είναι πολύ φρέσκο. Αν το αυγό επιπλέει, καλύτερα να το πετάξετε.

Πρέπει να πλένω τα αυγά;

Δεν συστήνεται το πλύσιμο των αυγών. Το κέλυφος είναι πορώδες και επιτρέπει στο νερό, το σαπούνι άρα και τους βλαβερούς μικροοργανισμούς να εισχωρήσουν στο αυγό. Για παράδειγμα αν το αυγό είναι μολυσμένο με σαλμονέλα, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό είναι μόνο εξωτερικά. Αν όμως έχετε πιάσει το αυγό με γυμνά χέρια και στη συνέχεια αγγίξετε το εσωτερικό του (δηλαδή το βρώσιμο μέρος), τότε έχετε μεταφέρει τη μόλυνση και σε αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι παλιές νοικοκυρές που χρησιμοποιούν γυμνά χέρια για να κάνουν διαχωρισμό του κρόκου και του ασπραδιού.

Συνεπώς, καλό είναι να θυμάστε να σαπουνίζετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά την τοποθέτηση αυγών στο ψυγείο.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts