Υλικά
Για τη ζύμη
• 2 φλιτζάνια αλεύρι
• ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ½ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 1 αβγό
• 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
• λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
• 100γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
• 200γρ. κασέρι ή γραβιέρα τριμμένο
• 100γρ. τυρί φέτα ή ανθότυρο
• ½ κιλό πράσα καθαρισμένα και λεπτοκομμένα
• 30γρ. ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
• 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος Light
• αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Αρχικά ετοιμάζεται την ζύμη. Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά αρχίζοντας από Ζυμώνετε καλά με το χέρι και φτιάχνετε μια μπάλα. Την αφήνετε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για την γέμιση:
Σε μια κατσαρόλα ή γουόκ ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο μπέικον. Επειτά προσθέτετε το πράσο και αφήνετε τα υλικά να ψηθούν καλά χωρίς όμως να τσιγαριστούν. Σβήνετε το μάτι και προσθέτετε το αλατοπίπερο και τον κόλιανδρο. Ρίχνετε τα τυριά και την κρέμα ανακατεύοντας καλά.
Ετοιμάζετε την τάρτα:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Με τη βοήθεια ενός πλάστη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ανοίγετε με τη ζύμη ένα χοντρό, στρογγυλό φύλλο πάχους περίπου 1εκ. Το απλώνετε μέσα στην ταρτιέρα αφού πρώτα τη βουτυρώσετε, φροντίζοντας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματά της.
Ψήνετε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά σκεπασμένη με λαδόκολλα όπου έχετε ρίξει φασόλια για να μην φουσκώσει Έπειτα αφαιρείτε τη λαδόκολλα και τα φασόλια, ρίχνετε την γέμιση πάνω και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20 – 30 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η τάρτα.
Συντάκτης Άρθρου
Η Διατροφολόγος Ειρήνη Τσοκαταρίδου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη τo 1981. Αποφοίτησε από το ATEI Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσ/νίκης, το 2004.
Έχει παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές, καθώς επίσης πρόσφατα απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση πάνω στην Κλινική Διατροφή.
Από το 2005 διατηρεί νόμιμο διαλογικό γραφείο στην Αλεξανδρούπολη.
Το έντονο ενδιαφέρον της για την γνώση πάνω στο ευαίσθητο θέμα της διατροφής, καθώς και η ανιδιοτελής αγάπη της για τον άνθρωπο, της δίδαξε μέσα από την επαγγελματική πορεία της, πώς για να γίνει μια «δίαιτα» αποτελεσματική και να έχει διάρκεια, δεν πρέπει να υπάρχει το αίσθημα της πείνας και της στέρησης, ώστε να φτάσει κάποιος στον στόχο του χωρίς κόπο, και μακροπρόθεσμα να του γίνει τρόπος ζωής .
Είναι λάτρης του καλού φαγητού και πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να στερείται κανείς προκειμένου να είναι υγιής. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει Χόμπι της η μαγειρική , καθώς και η ανασκαφή γκουρμεδιάρικων συνταγών τις οποίες τις προσαρμόζει θερμιδικά και μικροθρεπτικά, ώστε να τρώμε νόστιμα και να βελτιώνουμε την υγεία μας .
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΣΟΚΑΤΑΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Σύμβουλος διατροφής παθολογικών καταστάσεων υγείας
Αίνου 9 (πάνω από το Hondos center)
Αλεξανδρούπολη, Τ.Κ. 68100
τηλέφωνο : 25510 83679
Για οτιδήποτε απορίες αλλά ακόμη και για να κανονίσετε την επίσκεψη σας στο γραφείο μου , μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε στο παραπάνω τηλέφωνο η να μου στείλετε email στην προσωπική μου θυρίδα : eirinidiet@yahoo.gr.