Πώς να ξεχωρίσω ένα φρέσκο ψάρι;

Πώς να ξεχωρίσω ένα φρέσκο ψάρι;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Ψάρι: Ένας πραγματικός θησαυρός στο τραπέζι μας! Πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά, χαμηλό σε θερμίδες, εύπεπτο, νόστιμο. Όσο πιο φρέσκο, τόσο πιο νόστιμο! Πως θα ξεχωρίσουμε όμως ένα πραγματικά φρέσκο ψάρι;

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια είναι φρέσκα είναι να τα πιάσουμε μόνοι μας. Επειδή όμως οι περισσότεροι από εμάς θα καταφύγουμε στον ιχθυοπώλη μας ας δούμε μερικά σημεία που υποδηλώνουν την φρεσκότητα του ψαριού!

Βασικό χαρακτηριστικό του ψαριού είναι το άρωμα του.

Κάτι που πιθανό να μη γνωρίζουν όσοι δεν ασχολούνται με την τέχνη του ψαρέματος είναι πως το ψάρι που μόλις βγαίνει από τα δίχτυα του ψαρά είναι εντελώς άοσμο και είναι το μόνο που δικαιούται το χαρακτηρισμό ολόφρεσκο. Λίγες ώρες μετά το ψάρι μυρίζει θάλασσα ενώ όσο παραμένει στο ιχθυοπωλεία ανάλογα τις ώρες παραμονής του μυρίζει ψαρίλα. Προοδευτικά η μυρωδιά γίνεται πιο έντονη μέχρι που γίνεται πραγματικά δυσάρεστη σε ένα ψάρι που αρχίζει να αλλοιώνεται.  Το νωπό ψάρι μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ως και 3 μέρες μετά την αλίευση του υπό την προϋπόθεση πως φυλάσσεται σε κατάλληλες συνθήκες

Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν κόκκινες ή ιώδεις αποχρώσεις και είναι υγρά και λαμπερά ενώ δεν έχουν βλέννα. Αν είναι μπαγιάτικο τότε τα βράγχια κιτρινίζουν και αποκτούν βλέννα η οποία σιγά σιγά γίνεται γαλακτώδης. Στο καθάρισμα τα εντόσθιά του αφαιρούνται εύκολα, ολόκληρα, χωρίς να κολλάνε ή να σπάνε.

Το μάτι του ψαριού είναι φουσκωτό, ο κερατοειδής διαφανής και η κόρη του μαύρη και λαμπερή. Παρόλο που το λαμπερό μάτι υποδηλώνει φρεσκότητα έχει αναφερθεί όμως πως ακόμα και κάποια φρεσκοαλιευμένα ψάρια μπορεί να έχουν θολά μάτια.

Το δέρμα του φρέσκου ψαριού έχει ζωντανό και λαμπερό χρώμα ενώ βλέννα του είναι καθαρή και διάφανη.

Ο κύριος όμως παράγοντας που υποδηλώνει αν το ψάρι είναι φρέσκο είναι η σκληρή του σάρκα.

Το φρέσκο ψάρι είναι σκληρό και άκαμπτο ενώ ακουμπώντας το στο χέρι μας,  σχηματίζει τόξο προς τα πάνω. Πιέζοντας το διαπιστώνουμε πως είναι ελαστικό και επανέρχεται αμέσως.

Τι γίνεται όμως με το μαγειρεμένο ψάρι; Πως καταλαβαίνουμε αν το ψάρι που παραγγείλαμε στην ψαροταβέρνα και μάλιστα πληρώσαμε αδρά ως φρέσκο είναι όντως έτσι;

Στο φρέσκο ψάρι η σάρκα από τη ραχοκοκαλιά αποσπάται εύκολα. Η γεύση είναι φίνα και δεν αφήνει, παρά μια βελούδινη αίσθηση ακόμη και στα λιπαρά ψαριά.

Αναφορικά με τα εκτρεφόμενα ψάρια σε ιχθυοκαλλιέργειες είναι συχνά πιο φρέσκα τη χρονική στιγμή της αγοράς ή της επεξεργασίας,  ενώ η θρεπτική τους αξία παραμένει υψηλή.

Σε κάθε περίπτωση ας μην ξεχνάμε το ρητό «κάθε πράμα στον καιρό του …και ο κολιός τον Αύγουστο» μια και η εποχικότητα σίγουρα αποτελεί σημαντικό κριτήριο για το προϊόν που φτάνει στο πιάτο μας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts