Τι είναι η σουκραλόζη και τι ισχύει για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

Τι είναι η σουκραλόζη και τι ισχύει για τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Λίγο βαρετό ίσως σαν θέμα, το ξέρω, αλλά αν έχεις προδιαβήτη, διαβήτη ή πιστεύεις ότι τα γλυκά χωρίς ζάχαρη είναι η λύση στην απώλεια βάρους, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο.

Τι είναι η σουκραλόζη;

  • μη θερμιδογόνο και χωρίς θρεπτική αξία γλυκαντικό.
  • είναι 600 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη
  • προέρχεται από χημική επεξεργασία της ζάχαρης.

Αυτή η επεξεργασία, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, αποτρέπει την απορρόφηση της από τον οργανισμό. Απορροφάται ένα πολύ μικρό ποσοστό, της τάξεως του 15% αλλά δεν μεταβολίζεται και έτσι αποβάλλεται με τα ούρα. Το 85% αποβάλλεται με τα κόπρανα πριν απορροφηθεί.

Έχει διαφορετικές ιδιότητες από την ζάχαρη π.χ. γλυκαντική ικανότητα, υφή, όγκος και έτσι δεν μπορεί απλά να αντικαταστήσει την ζάχαρη στις συνταγές. Μην το δοκιμάσετε! Όσον αφορά τις θερμίδες που αποδίδουν:

  • 1 γρ ζάχαρη ⇒ 4 kcal
  • 1 γρ σουκραλόζη ⇒ 0 kcal

Είναι ασφαλής για κατανάλωση;

Η σουκραλόζη είναι εγκεκριμένη από τον FDA (U.S. Food and Drug Administration) εδώ και 25 χρόνια, για χρήση ως γλυκαντικό γενικής χρήσης, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε οποιοδήποτε είδος τρόφιμού ή ποτού.

Η κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5mg/kg σωματικού βάρους και για ενήλικες και για παιδιά. Είναι ασφαλής και για θηλάζουσες και εγκυμονούσες όσο παραμένει μέσα στα όρια.

Αποτελεί βοήθημα η χρήση σουκραλόζης από τους διαβητικούς;

Παρά την ποικιλία των ευρημάτων στις έρευνες η επιστημονική κοινότητα καταλήγει, ότι η σουκραλόζη μπορεί να συμβάλει σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Δεν απορροφάται οπότε δεν αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Άρα, ναι αποτελεί λύση και μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη τους για γλυκό, περιορίζοντας την κατανάλωση υδατάνθρακα.

Είναι σύμμαχος στην διατήρηση και απώλεια βάρους;

Καταναλώνοντας ένα αναψυκτικό χωρίς θερμίδες, “γλυτώνεις” περίπου 150 θερμίδες. Αλλά είναι αυτές αρκετές για να χάσουμε ή να διατηρήσουμε βάρος;

Τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα. Το βάρος:

  • αυξήθηκε
  • παρέμεινε σταθερό
  • μειώθηκε

Που καταλήγουμε; Η απώλεια και η διατήρηση του σωματικού βάρους απαιτεί πολλαπλές και ταυτόχρονες προσεγγίσεις. Η πραγματοποίηση μιας μόνο αλλαγής, όπως η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά σε διάφορα προϊόντα, είναι μόνο μία από αυτές. Ο τρόπος ζωής και οι πρακτικές συμπεριφοράς όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, ο αρκετός ύπνος και η στήριξη από ειδικούς είναι όλοι σημαντικοί παράγοντες για την επίτευξη των στόχων απώλειας βάρους και διατήρησης βάρους.

Φυσικά και θα σου κάνει καλό (ειδικά αν είσαι γλυκατζής) να εναλλάσσεις προϊόντα με ζάχαρη με αυτά χωρίς. Ωστόσο έχετε παρατηρήσει ότι όταν επιλέγουμε προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη ή λίπος κ.α., τείνουμε να τα υπερκαταναλώνουμε γιατί σκεφτόμαστε ότι:

  • έχουν λιγότερες θερμίδες
  • και είναι λιγότερο απολαυστικά

Η επιλογή τροποποιημένων προϊόντων πολλές φορές μας οδηγεί στον φαύλο κύκλο:

στέρηση ⇒ έλλειψη απόλαυσης ⇒ υπερκατανάλωση ⇒ ενοχές ⇒ στέρηση ⇒ κοκ

Ας απολαύσουμε επιτέλους το φαγητό και ας σταματήσουμε να δίνουμε βήμα στις βιομηχανίες για περισσότερη επεξεργασία και κέρδη εις βάρος της απόλαυσης και κατ΄ επέκτασης της υγείας μας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts