Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μετά το φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης έρχεται αυτό της ‹‹Καθαράς Δευτέρας›› σηματοδοτώντας τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής. Τα παραδοσιακά εδέσματα εκείνης της μέρας είναι πολλά και θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη ποσότητα που θα φάτε γιατί προσφέρουν πολλές θερμίδες.

Λαγάνα

Αποτελεί σήμα κατατεθέν εκείνη τη μέρα! Η λαγάνα αποτελείται από υδατάνθρακες προσφέροντας μας ενέργεια αλλά και άλλα πολύτιμα συστατικά σε μικρές ποσότητες όπως βιτ. Α, βιτ. D, βιτ. Ε, βιτ. Κ, βιταμίνες συμπλέγματος Β, λιπαρά οξέα, λιγνάνες και ιχνοστοιχεία από το σουσάμι και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούνται κατά τη παρασκευή του. Όσον αφορά το θερμιδικό της περιεχόμενο δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα άλλα τύπου ψωμιού όμως το γεγονός ότι τρώγεται 1 φορά το χρόνο και το σχήμα της ‹‹ξεγελάει›› το μάτι, συνήθως καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες.

Ταραμοσαλάτα

Ο ταραμάς είναι τα αυγά ψαριών όπως κυπρίνου, μπακαλιάρου ή άλλου είδος ψαριού και αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας στην οποία προστίθεται ψωμί, ελαιόλαδο, πατάτα και κρεμμύδι. Η ταραμοσαλάτα αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιτ. Α, βιτ. D, ψευδάργυρο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και βιτ. C ένα προσθέσουμε λεμόνι. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο και αλάτι θα πρέπει όχι μόνο τα άτομα που έχουν πρόβλημα με την υπέρταση αλλά και οι υπόλοιποι να περιορίσουν την κατανάλωσή της σε 1-2 κουταλιές της σούπας, αν αναλογιστείτε ότι 1 κουταλιά της σούπας έχει περίπου 110-120 θερμίδες.

Θαλασσινά

Τα καλαμαράκια, το χταπόδι και οι γαρίδες είναι κυρίως τα θαλασσινά που κοσμούν το τραπέζι μας εκείνη τη μέρα. Αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιτ. D, βιτ. B12, Ω3 λιπαρά οξέα, σελήνιο και ψευδάργυρο. Τα 100γρ θαλασσινών περιέχουν περίπου 110-130θερμίδες, οι οποίες σχεδόν διπλασιάζονται όταν τηγανιστούν. Συνεπώς, θα ήταν προτιμότερο να τα καταναλώσετε βραστά ή στη σχάρα.

Όσπρια / Λαχανικά

Τα όσπρια είναι πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και πρωτεΐνης χαμηλής βιολογικής αξίας όπου εάν συνδυαστούν κατάλληλα μπορούν να αποτελέσουν πηγή υψηλής βιολογικής αξίας. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες με ελάχιστες θερμίδες προσέχοντας παράλληλα τη ποσότητα ελαιολάδου που θα προσθέσετε.

Τουρσί / Ελιές

Το τουρσί αποτελείται από λαχανικά τα οποία συντηρούνται σε αλάτι και ξύδι. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, ιδιαίτερα εάν έχετε πρόβλημα με την πίεσή σας, είναι ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα νατρίου, καθώς οι θερμίδες που έχει είναι ελάχιστες (ανά 100γρ. έχει περίπου 20 θερμίδες).

Οι ελιές περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιτ. Α, τοκοφερόλες και ιχνοστοιχεία αποδίδοντας περίπου 50 θερμίδες οι 3 μεγάλες ελιές. Όμως και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου.

Ούζο / Κρασί

Το ούζο και το κρασί είναι αυτά που συνοδεύουν κυρίως το Σαρακοστιανό τραπέζι. Το ούζο φτιάχνεται από καρπούς, αρωματικά βότανα, γλυκάνισο και αλκοόλη. Ένα ποτηράκι ούζο (45ml) έχει περίπου 110-130 θερμίδες, οπότε ένα ποτηράκι (3-4 δάχτυλα) θα ήταν αρκετό να συνοδέψει το γεύμα σας.

Σε αντίθεση το κρασί είτε κόκκινο είτε λευκό έχει μόλις 80-85 θερμίδες το 1 ποτήρι (120ml). Βέβαια εάν επιλέξετε το κόκκινο κρασί θα επωφεληθείτε από τις πολυφαινόλες (κατεχίνες, ρεσβερατρόλη) που περιέχονται καθώς έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Χαλβάς

Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι σε συνδυασμό με μέλι ή σιρόπι ζάχαρης ή πετιμέζι ή χαρουπόμελο. Στο εμπόριο μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες γευστικές παραλλαγές όπως βανίλια, με αμύγδαλα, με φουντούκια, με σταφίδες, με κακάο, ανάμικτος (μισός βανίλια και μισός κακάο) ή με επικάλυψη σοκολάτας. Χάρη στο σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς που περιέχει ο χαλβάς προσφέρει βιταμίνες συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο), λιγνάνες, λιπαρά οξέα και βιτ. Ε αλλά και θερμίδες καθώς τα 100γρ. χαλβά με ξηρούς καρπούς ή κακάο έχει περίπου 450-500 θερμίδες.

Ο παραδοσιακός σπιτικός χαλβάς παρασκευάζεται από σιμιγδάλι, βούτυρο ή λάδι και σιρόπι ζάχαρης ή πετιμέζι. Το σιμιγδάλι υστερεί σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το ταχίνι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό. Το ελαιόλαδο που περιέχει προσφέρει βιτ. Ε και πολυφαινόλες, ενώ εάν προστίθενται και ξηροί καρποί παίρνετε και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπορεί να αποδώσει λιγότερες θερμίδες εάν παρασκευαστεί με λίγο ελαιόλαδο και λίγους ξηρούς καρπούς.

Συμπερασματικά, ο χαλβάς μας προσφέρει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά χωρίς να περιέχει κορεσμένα λιπαρά, συνεπώς, μια μικρή ποσότητα 30γρ.-40γρ. μπορεί να καταναλωθεί στο σημερινό τραπέζι.

Καλή Σαρακοστή!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts