Μικρές συμβουλές για ασθενείς με κολοστομία
1 min read
- Για να αποφύγετε την παραγωγή αερίων στο τελικό κομμάτι του γαστρεντερικού σωλήνα:
- Μην φοράτε στενά ρούχα
- Προσπαθήστε να μασάτε αργά, χωρίς να καταπίνετε αέρα
- Αποφύγετε τα αεριούχα και τα αλκοολούχα ποτά
- Αποφύγετε να πίνετε υγρά με καλαμάκι
- Συνήθεις ύποπτοι για την παραγωγή αερίων και δυσάρεστων οσμών είναι τα εξής τρόφιμα: όσπρια, σκόρδο, κρεμμύδι, λάχανο, ψάρι, πικάντικα γεύματα. Σημαντικό ρόλο μπορεί να έχουν και ορισμένα αντιβιοτικά ή και συμπληρώματα διατροφής.
- Σε γενικές γραμμές, προτείνεται να αποφεύγετε τα τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών (κυρίως των υδατοδιαλυτών) και αυτά που είναι πλούσια σε λακτόζη (γαλακτοκομικά προϊόντα) αλλά και σε φρουκτόζη (όπως οι έτοιμοι χυμοί φρούτων).Περιορίστε την κατανάλωση πατάτας, καλαμποκιού και ρυζιού ή καταναλώστε αφού έχει προηγηθεί πολύ καλό μαγείρεμα. Περιορίστε επίσης την κατανάλωση εσπεριδοειδών, μήλου, φράουλας και καρότου, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες.
- Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας σε καθημερινή βάση! Μην ξεχνάτε ότι κάθε ασθενής είναι μοναδικός. Ανάλογα με την χλωρίδα του εντέρου του καθενός, πιθανόν κάποια τρόφιμα που δίνονται στις γενικές οδηγίες να μην σας ενοχλούν αλά μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο.
- Αν τα δυσάρεστα συμπτώματα επιμένουν, απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό, αφού εξασφαλίσετε ότι τηρείτε επακριβώς τις συνθήκες υγιεινής. Συχνά οι οσμές συνδέονται με υπερβολικής ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή του ειλεού (σε περιπτώσεις ειλεοστομίας).
- Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό! Σε περίπτωση ειλεοστομίας, η απαραίτητη ποσότητα νερού, ορίζεται σε ένα επιπλέον λίτρο, από τις καθημερινές σας συνήθειες του παρελθόντος.
- Ελέγχετε συχνά την ποσότητα της βιταμίνης B12 αίμα σας, γιατί σε πολλούς ασθενείς τείνει να εκλείπει.
Συντάκτης Άρθρου
Η Μαρία Τουμπή, εργάζεται σαν διαιτολόγος στο νόμιμο διαιτολογικό της γραφείο στα Μελίσσια Αττικής από το 2006 μέχρι σήμερα. Διατηρεί επίσης, διαιτολογικό γραφείο στην χώρα της Τήνου.
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλινική Διατροφή (MMedSci) από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και κατέχει δίπλωμα ειδίκευσης στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Λονδίνου.
Κατέκτησε με βαθμό «Άριστα» το πιστοποιητικό εξειδίκευσης στην Συμβουλευτική, το Coaching και το Mentoring υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί συστηματικά σεμινάρια με θέμα το θηλασμό και προσφέρει στήριξη σε θηλάζουσες μητέρες.
Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και επίσης έχει συγγράψει το εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα Διατροφής που πραγματοποιείται στα κέντρα Δια Βίου Μάθησης υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Από τον Μάρτιο του 2017, επιλέχθηκε για να συμμετέχει στην επιτροπή Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαιτολόγων (EFAD), για τα επόμενα 4 έτη.
Υπήρξε συνιδιοκτήτρια της επιστημονική ομάδας «διατροφή» και του αντίστοιχου site όπου τα τελευταία χρόνια εκτελούσε χρέη αρχισυντάκτριας και υπεύθυνης εκδόσεων των εντύπων αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων.
Παράλληλα, το 2017 ίδρυσε την διεπιστημονική ομάδα του The Health Lab και την ομώνυμη ιστοσελίδα www.thehealthlab.gr με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ευεξίας στο εργασιακό δυναμικό ιδιωτικών, δημοσίων και κοινωνικών φορέων αλλά και την ενημέρωση του κοινού από πτυχιούχους επιστήμονες υγείας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) και εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε γνωστά μέσα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Maria.toumpi@thehealthlab.gr
Τηλ: 2108037382 / 6947276049
Διεύθυνση: Α. Παπανδρέου 13 – 17, Μελίσσια
Τήνος: Δρόσου Ν. Δρόσου, Χώρα Τήνου, 84200, Χώρα Τήνου