Στυτική δυσλειτουργία-θα την εμφανίσουν 322 εκ. άνδρες έως το 2025!

Στυτική δυσλειτουργία-θα την εμφανίσουν 322 εκ. άνδρες έως το 2025!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Στυτική δυσλειτουργία: θα την εμφανίσουν 322 εκ. άνδρες έως το 2025!

Πως μας επηρεάζει;

Σε όλους τους άνδρες κάποια στιγμή, συμβαίνει να εμφανίσουν δυσκολία στύσης κατά τη σεξουαλική επαφή. Πότε όμως το γεγονός αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα το οποίο χρειάζεται λύση?

Η στυτική δυσλειτουργία αφορά στην επίμονη ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης επαρκούς στύσης μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν εμφανιστεί δυσκολία στύσης κάποια στιγμή, δεν χρειάζεται ο άνδρας να θεωρήσει ότι έχει κάποιο πρόβλημα καθώς αυτό είναι φυσιολογικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαναπροσπαθήσει!

Η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών. Στους άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών το ποσοστό κυμαίνεται στο 1-10%, στις ηλικίες από 40-49 ετών το ποσοστό φτάνει το 2-9%, ενώ σε άνδρες ηλικίας 60-69 ετών το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά φτάνοντας στο 20-40%.  Επιπλέον, η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες άνω των 70 % φαίνεται να κυμαίνεται από 50 %- 100 %.

Η διαταραχή μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Κάποιοι πάσχοντες αναφέρουν ανικανότητα να επιτύχουν στύση από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, άλλοι έχουν αρχικά επαρκή στύση η οποία χάνεται τη στιγμή της διείσδυσης, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν επαρκή στύση για διείσδυση, η οποία όμως χάνεται κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πάσχων έχει στύση μόνο τη στιγμή της πρωινής αφύπνισης ή μόνο κατά τη διάρκεια του αυνανισμού. Κάποιοι άνδρες με στυτική διαταραχή εμφανίζουν υποκειμενική αίσθηση σεξουαλικής διέγερσης, μολονότι αδυνατούν να έχουν ή να διατηρήσουν τη στύση τους. Παροδικά προβλήματα στύσης, τα οποία δεν είναι επίμονα ή επαναλαμβανόμενα ή δεν σχετίζονται με υποκειμενική δυσκολία, δεν θεωρείται ότι εμπίπτουν στην ανδρική στυτική διαταραχή. Επιπλέον, η διάγνωση δεν αφορά σε περιπτώσεις όπου η δυσλειτουργία οφείλεται σε ερεθισμό ανεπαρκούς έντασης ή διάρκειας. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να χρειαστούν πιο έντονα ερεθίσματα για να επιτύχουν επαρκή στύση.

Οι επιπτώσεις στον άνδρα

Στον άνδρα, οι συναισθηματικές συνέπειες της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν κατάθλιψη, άγχος, και απώλεια της αυτοεκτίμησης. Φαίνεται ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί προβλεπτικό παράγοντα για εμφάνιση κατάθλιψης σε ασθενείς που έχουν προδιάθεση, όπως επίσης επηρεάζει και την υποκειμενική τους αντίληψη για τον ανδρισμό

Σε άνδρες με αρκετά σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ειδική θεραπεία που να απευθύνεται σε ψυχιατρική ασθένεια πριν γίνει θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία. Πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία και θεραπεία  για τη στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που έχει ανταποκριθεί ο ασθενείς σε αντικαταθλιπτική αγωγή.

Υπάρχουν επίσης δεδομένα ότι η στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες που εμφανίζουν υπέρταση, συνδέεται με χαμηλά επίπεδα αυτό-αξιολόγησης της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, της ζωτικότητας, και της γενικής υγείας καθώς επίσης ότι οι επιπτώσεις της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πιο σοβαρές από τις επιπτώσεις της υπέρτασης, ιδιαίτερα στους άνδρες της μέσης ηλικίας.

Επιπλέον, το ίδιο το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο άγχους. Το άγχος της επίδοσης, που προκύπτει από τις ανησυχίες του ασθενούς σχετικά με τη στυτική του απόκριση και την αντοχή της στύσης του, είναι πάντα παρόν, ακόμη και αν εμφανίζεται σε διάφορα επίπεδα έντασης κάθε φορά. Επιπλέον, η αυτοεκτίμηση του ασθενούς μπορεί να βυθιστεί περαιτέρω από την ανησυχία που προκαλείται τόσο για τον εαυτό του όσο και τη σύντροφό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά του ασθενούς, όπως η αποφυγή της οικειότητας και της ψυχραιμίας και τα ξεσπάσματα. Οι παράγοντες αυτοί οδηγούν στην αύξηση του άγχους και την αύξηση της στυτικής δυσλειτουργίας με αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο αποτυχίας και κλιμάκωσης του άγχους.

Οι επιπτώσεις στη γυναίκα

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η στυτική δυσλειτουργία του άνδρα και η μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης τόσο του ίδιου όσο και της συντρόφου, οδηγεί συχνά σε μείωση του ερωτικού ενδιαφέροντος και της επιθυμίας στη γυναίκα. Ωστόσο όμως, το αποτέλεσμα αυτό επηρεάζει και τους υπόλοιπους τομείς της σεξουαλικής πράξης όπως επίσης έχει τη δυνατότητα και να ανασταλεί, εφόσον υπάρξει βελτίωση της στύσης με διάφορες θεραπευτικές μεθόδους.

Η στυτική δυσλειτουργία, ακόμη και σε ήπια έως μέτρια σοβαρότητα, συνδέεται με σεξουαλική δυσκολία στη σύντροφο σε όλους τους τομείς. Μία μελέτη παρατήρησε ότι η στυτική διαταραχή σχετίζεται σημαντικά με μια ελαφρά προς μέτριο βαθμό σεξουαλική δυσλειτουργία στη σύντροφο όσον αφορά τη διέγερση, τη λίπανση, τον οργασμό, τη σεξουαλική ικανοποίηση και τον σεξουαλικό πόνο. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, έχει αναφερθεί βελτίωση στη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία μετά από θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας στον άνδρα.

Οι επιπτώσεις στο ζευγάρι

Η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού αντανακλάται θετικά ή αρνητικά και στη σεξουαλική τους σχέση. Η απροθυμίατου άνδρα να αντιμετωπίσει και να ασχοληθεί με τα προβλήματα στύσης του ήη πιθανότητα η σύντροφος να έχει αρνητική στάση απέναντι στη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική ποιότητα σχέσης του ζευγαριού δημιουργώντας συχνές συγκρούσεις. Η αρνητική στάση της συντρόφου μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης σεξουαλικής απόλαυσης κατά την επαφή η οποία να αποδίδεται στην έλλειψη σκληρότητας κατά τη στύση, σε μια προσωπική έλλειψη κινήτρων για την ευχαρίστηση του σεξ, ή σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Ο φαύλος κύκλος της αποτυχίας και η κλιμακούμενη ανησυχία που προκύπτει από τη στυτική δυσλειτουργία όπως αναφέρθηκε στις επιπτώσεις για τον άνδρα, επηρεάζει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τη σύντροφό του. Τυπικές ανησυχίες της γυναίκας είναι ότι δεν είναι πλέον ελκυστική για τον άνδρα, ότι έχει μεγαλώσει πολύ για να την επιθυμεί όπως παλαιότερα ή ότι ο σύντροφός της δεν την αγαπάει πια. Επιπλέον, μπορεί να ανησυχεί για την πίστη του συντρόφου της προς αυτήν. Συνήθως εμφανίζεται απογοήτευση, όχι μόνο σεξουαλική απογοήτευση, αλλά ματαίωση για την έλλειψη τρυφερότητας που μπορεί να αναπτυχθεί στη σχέση. Όπως και με τον άνδρα, το άγχος της συντρόφου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά της, όπως  να αισθάνεται ανασφάλεια για τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφέρεται στο σύντροφό της, ιδιαίτερα κατά τη σεξουαλική πράξη. Ο φαύλος κύκλος του άγχους και της στυτικής δυσλειτουργίας καλύπτει το σύνολο της σχέσης μεταξύ του άνδρα και της συντρόφου του. Είναι πολύ δύσκολο και για τις δύο πλευρές να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους που έχουν προκληθεί από το άγχος που βιώνουν. Από τη στιγμή που οι αιτίες του άγχους είναι διαφορετικές για τους δύο συντρόφους, το αποτέλεσμα είναι τα προβλήματα επικοινωνίας να οξύνονται, όπως και η έλλειψη κατανόησης να αναπτύσσεται και στις δύο πλευρές.

Τέλος, η σύντροφος μπορεί να επηρεάσει την έκβαση της θεραπείας με πολλούς τρόπους, γεγονός που συχνά παραβλέπεται στην κλινική πράξη. Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι ποτέ αμιγώς ψυχογενούς ή οργανικής προέλευσης· όλες σχεδόν οι περιπτώσεις έχουν μια μικτή αιτιολογία. Η ενεργός υποστήριξη της συντρόφου για τη θεραπεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την έκβασή της, από τη στιγμή που η ενθάρρυνση της συντρόφου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχεια της θεραπείας του άνδρα. Το κίνητρο της συντρόφου να διατηρήσει ή να επιστρέψει στην σεξουαλική οικειότητα, την ικανοποίησή της με το σεξ, και η αντίληψη του άνδρα αυτής της ικανοποίησης, είναι κεντρικής σημασίας για την αποκατάσταση μιας ικανοποιητικής σεξουαλικής εμπειρίας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts