Χριστούγεννα και ευερέθιστο έντερο.

Χριστούγεννα και ευερέθιστο έντερο.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα). Η νόσος είναι πολυπαραγοντική και χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.

Ορισμένοι ασθενείς έχουν συχνές, υδαρείς κενώσεις (διάρροια) ενώ σε άλλους ασθενείς η σπαστική κολίτιδα εμφανίζεται με μειωμένη κινητικότητα του εντέρου (δυσκοιλιότητα). Συχνά υπάρχει εναλλαγή μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Αν και ο ρόλος της διατροφής στη θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, μεγάλο ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν αναφέρουν πως συγκεκριμένες τροφές μπορεί να πυροδοτήσουν εξάρσεις και να αυξήσουν την ένταση των συμπτωμάτων.

Τι κάνουμε όμως όταν είναι Χριστούγεννα και οι περισσότερες από τις τροφές που καταναλώνουμε αυτές τις μέρες βρίσκονται στη λίστα με τα τρόφιμα που πιθανότατα επηρεάζουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων; Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και πως μπορούμε να επιλέγουμε την κατανάλωση τους αυτές τις μέρες προκειμένου να περάσουμε ευχάριστα τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές μας; Εστιάζοντας στις τροφές που καταναλώνουμε περισσότερο τις γιορτές, αναφέρονται παρακάτω μερικά από αυτά.

Λιπαρά τρόφιμα

Τα φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυξάνουν τις εντερικές συσπάσεις και επιτείνουν τα συμπτώματα των ασθενών με ευερέθιστο έντερο. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε άπαχα κομμάτια κρέατος, να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλλαντικών, αρτοσκευασμάτων, επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. μπισκότα, κέικ, κρουασάν κα.), βουτύρου ή μαργαρίνης κ.α.

Μπαχαρικά / Καρυκεύματα

Τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα (καυτερές πιπεριές, τσίλι) στα φαγητά δυνατόν να ερεθίσουν το πεπτικό μας σύστημα. Αν λοιπόν στο οικογενειακό τραπέζι υπάρχουν άτομα που υποφέρουν από σπαστική κολίτιδα καλό θα είναι να τα εδέσματα να μην είναι πικάντικά και όσοι επιθυμούν να προσθέσουν καρυκεύματα στο πιάτο τους.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Αγαπημένη συνήθεια τις εορταστικές μέρες είναι η κατανάλωση ξηρών καρπών. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος , οι ξηροί καρποί προκαλούν ιδιαίτερη δυσφορία στους πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο, οπότε καλό είναι να τα αποφεύγουμε.

Σοκολάτα

Συχνά αναφέρεται έξαρση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου έπειτα από κατανάλωση σοκολάτας. Ας μετριάσουμε λοιπόν αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τα αγαπημένα μας αγαπημένα σοκολατοειδή.

Ποτά / Αναψυκτικά

Ποτά και αναψυκτικά που πιθανότατα καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες τις μέρες αυτές μέρες επιδεινώνουν τα συμπτώματα όσων υποφέρουν από το σύνδρομο. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να περιοριστεί η κατανάλωση:

  • Σόδας και αναψυκτικών με ανθρακικό
  • Καφέ και ποτών που περιέχουν καφεΐνη
  • Αλκοόλ, κυρίως κόκκινο κρασί
  • Light αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ύλες όπως σορβιτόλη

Τεχνητές γλυκαντικές ύλες

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης ανευρίσκονται σε πολλά light φαγητά και γλυκά, ακόμη και σε αναψυκτικά και τσίχλες. Οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες προκαλούν την παραγωγή αερίων στο έντερο και φούσκωμα. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και αποφεύγουμε τα τρόφιμα και γλυκά που περιέχουν ειδικά σορβιτόλη, η οποία επιδεινώνει τη διάρροια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αρκετοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου υποφέρουν από δυσανεξία λακτόζης, δηλαδή ο οργανισμός αδυνατεί να αποδομήσει τη λακτόζη, το σάκχαρο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, παγωτό). Η δυσανεξία λακτόζης δυνατόν να οδηγήσει σε διαταραχές όπως φούσκωμα, αέρια εντέρου / στομάχου και διάρροια.

Τι κάνουμε

Επειδή δεν παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς την ίδια ευαισθησία στα τρόφιμα αναφορικά με το ευερέθιστο έντερο,  χρήσιμη  είναι πάντα η παρατηρητικότητα και η τήρηση διατροφικού ημερολογίου σε σχέση με τα συμπτώματα έτσι ώστε ο κάθε ασθενής να περιορίζει την κατανάλωση των τροφίμων που ο ίδιος έχει διαπιστώσει  πως τον ενοχλούν.

Υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία πως η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών ίσως είναι ένα χρήσιμο όπλο που συμβάλλει στην ύφεση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου. Συνεπώς η λήψη τους θα μπορούσε να επιδράσει ευεργετικά ιδιαίτερα τις μέρες αυτές που ο περιορισμός της τροφής είναι κάπως πιο δύσκολος και οι λιχουδιές που μας περιβάλλουν είναι περισσότερες.

Σε γενικές γραμμές άτομα με ευερέθιστο έντερο ίσως επωφεληθούν από την υιοθέτηση καλών διαιτητικών πρακτικών όπως είναι :

  • Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση
  • Αφιέρωση αρκετού χρόνου για το γεύμα
  • Καλή μάσηση της τροφής
  • Αποφυγή λήψης φαγητού αργά τη νύχτα
  • Συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts