Θηλάζοντας ένα διαβητικό βρέφος.

Θηλάζοντας ένα διαβητικό βρέφος.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Είναι ο διαβήτης τύπου 1 αντένδειξη για το θηλασμό; Φυσικά και όχι.

Μπορεί μια θηλάζουσα μαμά να διανοηθεί οτι θα απαγορέψει το παιδί της να θηλάζει, σε μια τόσο έντονη περίοδο που έχουν προηγηθεί δεκάδες «τσιμπήματα», μεγάλες αναμονές ή διαμονή σε νοσοκομείο, τόση ανασφάλεια και απο τις 2 πλευρές;

Ο διαβήτης είναι τρόπος ζωής για πολλούς συνανθρώπους μας και οι γονείς των παιδιών που τους γίνεται διάγνωση σε τόσο τρυφερή ηλικία, οι ισχυρότεροι συνοδοιπόροι και υποστηρικτές τους. Για να μην πω οι καλύτεροι στον υπολογισμό αναλογιών υδατανθράκων και απαραίτητων μονάδων ινσουλίνης.

Συχνά προτείνεται η τακτική της άντλησης προκειμένου να υπολογιστεί ο όγκος του γάλακτος της μητέρας ανά τάισμα. Γνωρίζουμε όμως οτι το θήλαστρο δεν μπορεί να «τραβήξει» όλο το γάλα που έχει το στήθος, σε αντίθεση με το βρέφος. Με αυτό τον τρόπο ίσως να έχουμε μια γενική εικόνα του παραγόμενου γάλακτος αλλά όχι την πραγματική.

Συστήνεται επίσης, να ζυγίζεται το παιδί πριν και μετά το τάισμα, αλλά όλοι γνωρίζουμε οτι και αυτό εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό λάθους.

Τα παρακάτω σημεία θα σας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να μην διακοπεί ο θηλασμός και να υπολογιστούν σωστά οι απαιτούμενες μονάδες ινσουλίνης για βρέφη μεγαλύτερα της ηλικίας των 6 μηνών:

  • Το ώριμο γάλα περιέχει περίπου 2.25 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 30 ml. Υπολογίστε περίπου 7 γραμμάρια ανα 100 ml (η φόρμουλα αποδίδει περίπου 9 υδατάνθρακες/100ml)
  • Σε ένα μεμονωμένο τάισμα, το βρέφος μπορεί να λάβει κατά μέσο όρο από 120 μέχρι 180 ml μητρικού γάλακτος. Συνεπώς η μέση απόκλιση δεν μπορεί αν είναι παραπάνω από 4.5 γραμμάρια υδατανθράκων, δηλαδή, ποσότητα στατιστικά ασήμαντη κατά τον υπολογισμό της δόσης ινσουλίνης. Εφόσον δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ποσότητα ακριβώς ήπιε το μωρό, κάνουμε στρογγυλοποίηση προς τα κάτω και έτσι θα έχουμε ώς αποτέλεσμα την πιθανή απόκλιση των 4.5 γραμμαρίων υδατανθράκων.
  • Θυμηθείτε όμως, οτι αν πρόκειται για μακρύ θηλασμό ή αν έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα μεταξύ των θηλασμών, η ποσότητα του προσλαμβανόμενου γάλακτος μπορεί να φτάσει και τα 200 ml, δηλαδή περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων ή ένα ισοδύναμο (όσο περίπου ένα σνακ ικανό να αποκαταστήσει τη χαμηλή γλυκόζη αίματος- πχ μια μικρή ώριμη μπανάνα)
  • Οι συχνοί και σύντομοι θηλασμοί δεν επηρεάζουν την ποσότητα της ινσουλίνης που πρέπει να χορηγηθεί.

Καλή δύναμη και καλούς θηλασμούς.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts