Πώς σχετίζεται η πρόσληψη αλατιού με τη θνησιμότητα

Πώς σχετίζεται η πρόσληψη αλατιού με τη θνησιμότητα

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η πρόσληψη αλατιού είναι σημαντική για τον οργανισμό μας. Το νάτριο είναι ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες και συμβάλλει σε:

  • διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού (στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών)
  • σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (σε μικρές ποσότητες)
  • σύσπαση και χαλάρωση των μυών
  • διεξαγωγή νευρικών ερεθισμάτων

Προβλήματα της υπερκατανάλωσης

Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού δημιουργεί προβλήματα. Πιο χαρακτηριστικό ή σύνδεσή της με υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση με τη σειρά της σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εκτιμάται ότι η υπερβολική πρόσληψη αλατιού ευθύνεται για περίπου 5 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο!!!

Σύμφωνα με την μελέτη Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study το 2019, η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση αποτέλεσε κορυφαίο παράγοντα επιβάρυνσης νοσημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόσληψη νατρίου έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο.

Σε μια προοπτική μελέτη με δείγμα 501.379 ατόμων, διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και τις προ υπάρχουσες ασθένειες. Επιπλέον, φάνηκε πως η συσχέτιση αυτή μειώνεται με την αύξηση της πρόσληψης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο (λαχανικά και φρούτα).

Άλλα σημαντικά αποτελέσματα που προέκυψαν από την μελέτη αυτή είναι:

  • μεγαλύτερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα φαγητά σχετίζεται σημαντικά με υψηλότερη θνησιμότητα από καδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
  • συνεχής προσθήκη αλατιού στα τρόφιμα σχετίζεται με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά 1,5 χρόνο για τις γυναίκες και κατά 2,28 χρόνια για τους άντρες.

Τέλος, το 2010, συνολικά 1,65 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αποδόθηκαν σε κατανάλωση μεγαλύτερη των 2 γραμμαρίων αλατιού τη μέρα.

Συμπέρασμα

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει όχι μόνο την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων, αλλά και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από αυτά!

Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η σύσταση για περιορισμό στη κατανάλωση αλατιού. Αλλά και ιδιαίτερα για μείωση της προσθήκης επιπλέον αλατιού στα τρόφιμα. Οι συστάσεις μιλούν για περιορισμό σε λιγότερο από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.

Ωστόσο, η μείωση της πρόσληψης του αλατιού αποτελεί πρόκληση καθώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν κρυφές πηγές αλατιού. Είναι σημαντικό λοιπόν να προσέχουμε το πόσο αλάτι προσθέτουμε στο φαγητό μας και πόσο από αυτό κρύβεται μέσα στα τρόφιμα σαν αλάτι ή σαν ενώσεις Νατρίου, διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts