Πως θα πέσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα;

Πως θα πέσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Και εδώ μπαίνει ένα δίλλημα για την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Στατίνες ή κόκκινη μαγιά ρυζιού;

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι ένα πολύ σημαντικό λιπίδιο που λειτουργεί ως πρόδρομη ουσία

 • των κυτταρικών μεμβρανών
 • των χολικών αλάτων
 • των στεροειδών ορμονών (π.χ. οιστρογόνα) και
 • αρκετών άλλων εξειδικευμένων μορίων

Οι λειτουργίες της είναι πολύ σημαντικές αλλά δυστυχώς μπορεί να φανεί και επιβλαβής στην υγεία του ανθρώπου. Η υψηλή συγκέντρωση της ευνοεί την αθηροσκλήρωση, δηλαδή την απόφραξη αγγείων, που μπορεί να εκδηλωθεί με καρδιαγγειακές και εγκεφαλικές βλάβες.

Οι κυριότερες πηγές είναι η τροφή και η σύνθεση από τον οργανισμό (κυρίως ήπαρ και άλλα κύτταρα). Στην τροφή το συναντάμε στον κρόκο του αυγού (250mg/κρόκο) αλλά και έμμεσα σε πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα τυριά και το πλήρες γάλα, καθώς αυξάνουν την συγκέντρωση χοληστερόλης στο πλάσμα.

Από την χοληστερόλη που παίρνουμε μέσα από τη τροφή, ένα μέρος θα απορροφηθεί  στο αίμα ενώ το υπόλοιπο καταλήγει στα κόπρανα. Από την άλλη μεριά του ισοζυγίου το ήπαρ παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη που συντίθεται στο ήπαρ και σε άλλα κύτταρα περνάει στο αίμα και από εκεί, ένα μέρος, προσλαμβάνεται από το ήπαρ ξανά που εκκρίνεται στην χολή και κατευθείαν στον γαστρεντερικό σωλήνα (ΓΣ). Από τον ΓΣ είτε επιστρέφει στο αίμα και από εκεί σε άλλα κύτταρα για τις προσωπικές τους διεργασίες είτε αποβάλλεται στα κόπρανα. Εναλλακτικά, μέρος της χοληστερόλης που απορροφάται από το ήπαρ μεταβολίζεται σε χολικά άλατα.

Αυτός είναι ο ομοιοστατικός μηχανισμός της χοληστερόλης που δεν αφήνει τις τιμές στο πλάσμα να υπερβούν τις φυσιολογικές. Πολύπλοκο ε; Κρατήστε το ακόλουθο: η παραγωγή της χοληστερόλης στο ήπαρ αναστέλλεται όταν αυξηθεί αυτή της δίαιτας. Αντίστροφα, όταν μειωθεί αυτή της δίαιτας, διεγείρεται η ηπατική σύνθεση της χοληστερόλης. Με άλλα λόγια ο οργανισμός ξέρει να κρατάει τις ισορροπίες. Ξέρει; Δυστυχώς αυτός ο μηχανισμός αρνητικής ανατροφοδότησης δεν λειτουργεί με την ίδια ευαισθησία σε όλους τους ανθρώπους γι’ αυτό και κάποιοι έχουν υψηλές τιμές σε σχέση με άλλους που μπορεί να έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες.

Ποια είναι η φαρμακευτική διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης;

Οι στατίνες είναι το φάρμακο που συστήνεται από τους γιατρούς όταν οι εξετάσεις αίματος υποδεικνύουν υψηλή χοληστερόλη. Η δραστική ουσία είναι η ατορβαστατίνη που έχει υπολιπιδιαμική δράση.

Ποια είναι η σχέση φαρμάκου και τροφής:

Αρνητικά

 • Έχει φανεί ότι οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να ελαττώσουν την απορρόφηση της ατορβαστατίνης. Συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη λήψη του φαρμάκου με προϊόντα ολικής άλεσης, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, πίτουρο βρώμης.
 • Πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση του φαρμάκου με grapefruit. Το τελευταίο οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων ατορβαστατίνης στο πλάσμα μέσω της παρεμπόδισης της δράσης του CYP 3A4 που είναι το κυτόχρωμα μεταβολισμού του φαρμάκου.  Έχουν αναφερθεί περιστατικά ραβδομυόλυσης.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ
 • Η κατανάλωση trans λιπαρών οξέων

Θετικά

 • Τροφές με ήπια υποχοληστεριναιμική δράση είναι το αβοκάντο, η αγκινάρα, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο, τα καρύδια, το κρεμμύδι, τα όσπρια, το σκόρδο
 • Τροφές πλούσιες στο συνένζυμο Q10 όπως τα καρύδια, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η σόγια, οι σπόροι σουσαμιού, τα φιστίκια. Το συνένζυμο Q10 είναι μία ουσία με αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τα κύτταρα μας από τις ελεύθερες ρίζες. Δρα προστατευτικά για την καρδιά.
 • Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά επάγουν την λειτουργία της καρδιάς: σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, τόνος

Κόκκινη μαγιά ρυζιού

Έκτος από τις στατίνες η κόκκινη μαγιά ρυζιού συστήνεται σε ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Είναι ένα τρόφιμο που έχει τις ρίζες του στην κινεζική ιατρική.

Η δραστική ουσία είναι η μονακολίνη η οποία έχει παρόμοια χημική δράση με την λοβαστατίνινη μια ευρύτερη οικογένεια στατινών και συνεπώς αντι-λιπιδική δράση. Αυτή αναστέλλει τη βιοσύνθεση της ενδογενούς χοληστερόλης στο ήπαρ ενώ παράλληλα μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL).

Αποτελεί ιδανική εναλλακτική σε ασθενείς με διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ που ακόμα δεν έχουν μπει σε κάποια αγωγή αλλά και σε αυτούς που παρουσιάζουν παρενέργειες στην αγωγή με στατίνες (π.χ. μυϊκοί πόνοι). Σε πολυάριθμές έρευνες έχουν φανεί οι ευεργετικές ιδιότητες της κόκκινης μαγιάς ρυζιού και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια την εμπιστεύονται οι γιατροί.

Ασφάλεια κατανάλωσης

Είναι πολύ σημαντικό πριν την κατανάλωση οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής να είμαστε σίγουροι για την «γνωστοποίηση» του από τον ΕΟΦ. Η κόκκινη μαγιά ρυζιού είναι γνωστοποιημένη και δίνεται χωρίς συνταγή γιατρού.

Στις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την δράση και την ασφάλεια έχει φανεί ότι είναι ασφαλής και έχει παρόμοια δράση με αυτή της συμβαστατίνης (συμβατικά αντιλιπιδαιμικά χάπια). Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «International Journal for Research and Investigation on Atherosclerosis and Related Diseases» έδειξε ότι περίπου 10 mg μονακολίνης ημερησίως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Η ταυτόχρονη λήψη του συμπληρώματος με στατίνες απαγορεύεται.

Η συμβουλή

Εξυπακούεται ότι πριν τη λήψη είτε στατινών είτε κόκκινης μαγιάς ρυζιού είναι απαραίτητη η συμβουλή από γιατρό και διαιτολόγο. Είναι πολλάκις ειπωμένο ότι από μόνα τους δεν κάνουν θαύματα. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή τις περισσότερες μέρες τις εβδομάδας, είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την καλή υγεία μας. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου».

Πηγές

 1. Gerards, M. C., Terlou, R. J., Yu, H., Koks, C. H. W., & Gerdes, V. E. A. (2015). Traditional Chinese lipid-lowering agent red yeast rice results in significant LDL reduction but safety is uncertain–a systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis240(2), 415-423.
 2. Fogacci, F., Banach, M., Mikhailidis, D. P., Bruckert, E., Toth, P. P., Watts, G. F., … & Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration. (2019). Safety of red yeast rice supplementation: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacological research143, 1-16.
 3. Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts