Τι είναι η ορθορεξία;

Τι είναι η ορθορεξία;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ο όρος «ορθορεξία» δημιουργήθηκε το 1998 και σημαίνει μια εμμονή με σωστή ή «υγιεινή» διατροφή.

Παρόλο  που η γνώση και η ανησυχία σας για τη διατροφική και την ποιότητα του φαγητού που τρώτε δεν είναι πρόβλημα από μόνο του, τα άτομα με ορθορεξία είναι τόσο σταθερά με τη λεγόμενη «υγιεινή διατροφή» που πραγματικά βλάπτουν τη δική τους ευημερία.

Χωρίς επίσημα διαγνωστικά κριτήρια, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε με ακρίβεια πόσα άτομα έχουν ορθορεξία και αν πρόκειται για μια αυτούσια διατροφική διαταραχή ή έναν τύπο μιας ήδη υφιστάμενης διατροφικής διαταραχής όπως η ανορεξία ή μια άλλη μορφή ψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά άτομα με ορθορεξία έχουν επίσης ψυχαναγκαστική διαταραχή.

H διαφορά μεταξύ των διατροφικών διαταραχών και της ορθορεξίας είναι ότι τα ορθορεξικά άτομα ανησυχούν περισσότερο για την κατάσταση της υγείας τους και όχι τόσο για την εικόνα του σώματος ή το σωματικό βάρος τους (Ramaciotti et al., 2011)

Προειδοποιητικά σημάδια ορθορεξίας

 1. Καταναγκαστικός έλεγχος των καταλόγων συστατικών και των διατροφικών ετικετών
 2. Αυξημένη ανησυχία σχετικά με την προέλευση των συστατικών
 3. Μείωση του αριθμού των ομάδων τροφίμων (όλες οι ζάχαρες, όλοι οι υδατάνθρακες, όλα τα γαλακτοκομικά, όλα τα κρέατα, όλα τα ζωικά προϊόντα)
 4. Αδυναμία κατανάλωσης οτιδήποτε εκτός από μια μικρή ομάδα τροφίμων που θεωρούνται «υγιή» ή «καθαρά»
 5. Ασυνήθιστο ενδιαφέρον για την υγεία και το τι τρώνε άλλοι
 6. Μεγάλη ενασχόληση με το τι θα φάνε τις επόμενες ημέρες
 7. Αυξημένο στρες όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα«ασφαλή» ή «υγιεινά» τρόφιμα
 8. Εθισμός με την παρακολούθηση τροφίμων και blog “υγιεινού τρόπου ζωής” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
 9. Ανησυχίες για την εικόνα του σώματος μπορεί να υπάρχουν μπορεί και όχι

  

Τεστ BRATMAN

Το τεστ BRATMAN είναι ενα εξουσιοδοτιμένο και εγκεκριμένο τεστ για τον εντοπισμό της ορθορεξίας.

Αν είστε ενθουσιώδεις με την υγιεινή διατροφή και απαντήστε θετικα σε κάποια απο τα παρακάτω τότε κινδυνεύετε να αναπτύξετε ορθορεξια και καλό θα ήταν να προσέξετε τη σχέση σας με το φαγητό και τη διατροφή.

 1. Περνάτε πολύ χρόνο με το να σκέπεστε,να διαλέγετε και να προετοιμάζετε υγιεινά τρόφιμα τόσο που παρεμβαίνει σε άλλες διαστάσεις της ζωής σας όπως η αγάπη, η δημιουργικότητα, η οικογένεια, η φιλία, η εργασία και το σχολείο.
 2. Όταν τρώτε οποιαδήποτε τροφή που θεωρείτε ότι είναι ανθυγιεινή, αισθάνεστει ανησυχία, ενοχή, βρώμικος ή / και μολυσμένος. Ακόμη και με το να είστε κοντά σε αυτά τα τρόφιμα ενοχλεί, και νιώθετε επικριτικός για τους άλλους που τρώνε τέτοιες τροφές.
 3. Η προσωπική σας αίσθηση ειρήνης, ευτυχίας, χαράς, ασφάλειας και αυτοεκτίμησης εξαρτάται υπερβολικά από την καθαρότητα και την ορθότητα του τι τρώτε.
 4. Μερικές φορές θα θέλατε να χαλαρώσετε απ’ τους αυτοεπιβαλλόμενους κανόνες “καλής διατροφής” για μια ειδική περίσταση, όπως ένας γάμος ή ένα γεύμα με την οικογένεια ή τους φίλους μου, αλλά διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε.
 5. Με την πάροδο του χρόνου, έχετε μειώσει σταθερά περισσότερα τρόφιμα και επέκτεινετε τον κατάλογο των κανόνων τροφίμων σε μια προσπάθεια να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε τα οφέλη για την υγεία. Μερικές φορές, μπορεί να λάβετε μια υπάρχουσα θεωρία τροφίμων και να προσθέσετε σε αυτήν  δικές σου πεποιθήσεις.
 6. Ακολουθώντας τη θεωρία της υγιεινής διατροφής προκαλείται περισσότερη απώλεια βάρους από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν ότι είναι καλό για μένα, ή έχει προκαλέσει άλλα σημάδια υποσιτισμού όπως απώλεια μαλλιών, απώλεια της εμμήνου ρύσεως ή δερματικά προβλήματα. 

 

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία σχεδιασμένη ειδικά για κάποιον που πάσχει από ορθορεξία, αλλά σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας συχνά αντιμετωπίζουν την κατάσταση παρόμοια με την ανορεξία ή την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τις ιδεοληπτικές συνήθειες σκέψης σχετικά με τα τρόφιμα .Παράλληλα η συνεργασία με εναν διατροφολόγο είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνει μια επανεκπαιδευση και επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ατόμου σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του φαγητού και της διατροφής γενικότερα.Έτσι θα δημιουργηθούν σιγα σιγα νέες βασεις και θα αποσυμφοριστεί η πίεση σχετικα με την τροφή. 

 Πηγές

National Eating Disorders Association (NEDA), available on https://www.nationaleatingdisorders.org/learn/by-eating-disorder/other/orthorexia

Psychom Editorial Policy and Guidelines, available on:https://www.psycom.net/eating-disorders/orthorexia/

The Authorized Bratman Orthorexia Self-Test

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts