Απασχόληση παιδιών με μαγειρική και παιχνίδια με κίνηση

Απασχόληση παιδιών με μαγειρική και παιχνίδια με κίνηση

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αυτή την περίοδο που διανύουμε, τα πρωτόγνωρα δεδομένα μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια διαφορετική πραγματικότητα. Όλοι «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», μικροί και μεγάλοι.  Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για ξεκούραση καθώς και περισσότερο χρόνο με τα παιδιά.

Πρέπει όμως να ανακαλύψουμε παραγωγικούς τρόπους διαχείρισης του χρόνου μας. Η μαγειρική, και μέσω αυτής η εκμάθηση εύκολων και χρήσιμων συμβουλών για το φαγητό είναι μια πολύ καλή λύση. Τι θα λέγατε λοιπόν να γίνει η διαδικασία αυτή πιο δημιουργική και να συμμετέχουν και τα παιδιά σε αυτή; 

Μαγειρεύοντας, το παιδί μαθαίνει για τα υλικά, τις γεύσεις, τις μυρωδιές, δεν απασχολείται μόνο. 

Ξεκινήστε με συνταγές απλές, ώστε να είναι κατανοητές στο παιδί. Μια καλή λύση είναι να φτιάξετε το αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό. Έτσι το ενδιαφέρον του θα παραμείνει αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής.  

Δώστε προσοχή στις αρμοδιότητες που του δίνετε αλλά μην είστε αρκετά αυστηροί.

Αφήστε του χώρο να ανακαλύψει τα σκεύη και τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσεινα ανακατέψει και να δοκιμάσει. Στο τέλος, μπορείτε παρέα να συμμαζέψετε και να καθαρίσετε, μιας και η καθαριότητα στην κουζίνα είναι απαραίτητη πριν και μετά από κάθε δημιουργία’’ 

Μερικές εύκολες, δημιουργικές και υγιεινές λύσεις για μαγειρική παρέα με τα παιδιά είναι: 

  • Φτιάξτε πρωινό μαζί. Έτσι θα μπορεί και εκείνο να επιλέγει τι θέλει να φάει (μέσα από υγιεινές επιλογές), και η δημιουργία του πρωινού θα είναι πιο ευχάριστη. 
  • Πληθώρα φρούτων και λαχανικών στο ψυγείο για το δεκατιανό ή το απογευματινό. Η επιλογή φρούτων ή λαχανικών από τους γονείς για κατανάλωση οδηγεί το παιδί στην μίμηση και την επιθυμία δοκιμής του εκάστοτε τροφίμου. Μπορείτε να δημιουργήσετε παρέα ένα μπολ φρούτων με διάφορα σχέδια για τα μικρά μας ή να παροτρύνετε τα πιο μεγάλα να φτιάξετε μία φρουτοσαλάτα. 
  • Εάν στα παιδιά αρέσουν τα αλμυρά σνακ μπορείτε να φτιάξετε παρέα, χρησιμοποιώντας μια αραβική πίτα ή κανονική, ακόμα και το απλό ψωμί του τοστ, ένα λαχταριστό σνακ με υλικά της επιλογής σας και πληθώρα λαχανικών. Καλύπτουμε με αυτό τον τρόπο 1-2 μερίδες λαχανικών χωρίς καν να το καταλάβουν!                                               
  • Για τους λάτρεις των γλυκών μια καλή και εύκολη λύση είναι το ζελέ και ιδανικά το ζελέ χωρίς ζάχαρη. Προσθέστε νερό, τη σκόνη και αφήστε τα να ανακατέψουνΕπιπλέον, εάν κόψετε μπανάνα σε ροδέλες, αλείψετε μερικές με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο τα κάνετε σάντουιτς και τα βουτήξετε σε σοκολάτα (αφήνοντάς τα στο ψυγείο για λίγες ώρες) έχετε ένα υγιεινό και γευστικό επιδόρπιο. 
  • Τα smoothie αποτελούν εξίσου μια καλή λύση για σνακ ή πρωινό. Αφήστε τα παιδιά να πειραματιστούν με τις γεύσεις ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το ιδανικό.  
  • Οι σαλάτες αποτελούν καλή ιδέα για ένα γρήγορο βραδινό. Μια σαλάτα τύπου Caesars (μαρούλι, κρουτόν, καλαμπόκι, κοτόπουλο) και σπιτική σος από γιαούρτι, μαγιονέζα, λάδι και λεμόνι. Τολμήστε να προσθέσει το παιδί μπαχαρικά, να φτιάξει τη σος (με επιτήρηση πάντα) και να δοκιμάσει το αποτέλεσμα.  
  • Pancakes αγαπημένα! Ωστόσο υγιεινά εάν τα κάνετε με βρόμη, μπανάνα και αυγό. Τα παιδιά μπορούν να λιώσουν την μπανάνα, να χτυπήσουν το αυγό ώστε να συνεισφέρουν σε αυτή τη δημιουργία. Για topping προσθέστε φρούτα, κανέλα και μέλι και έτοιμαΣίγουρα θα τα λατρέψουν. 

Και η γυμναστική με απλούς και εύκολους τρόπους θα κάνει τα παιδιά να ξεχαστούν και να περάσει όμορφα και δημιουργικά τη μέρα τους.  

  • Βάλτε μουσική και χορέψτε παρέα τα αγαπημένα σας τραγούδια.  
  • Αν έχετε κήπο πάρτε τα παιδιά παρέα να φροντίσετε τα φυτά ή αξιοποιήστε τον για παιχνίδι. Εάν όχι, ακόμα και στο μπαλκόνι μπορείτε να βρείτε τρόπους για παιχνίδι (π.χ. σχοινάκι). 
  • Το περπάτημα για 15-20΄ έξω αποτελεί μια εναλλακτική για να ξεφύγετε από τη ρουτίνα του σπιτιού. 
  • Γυμναστική στο σπίτι με βιντεάκια ή με τις γνώσεις μας, ακόμα και απλές διατάσεις. 
  • Μουσικές καρέκλες!!!! Ας θυμηθούμε κάποιο δικό μας παιδικό παιχνίδι να τους δείξουμε και να διασκεδάσουμε μαζί. 

Μην ξεχνάτε να διατηρείτε τη θετική σας ενέργεια και διάθεση! 

 

 

 Βιβλιογραφία 

  • Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για παιδιά και εφήβους
  • Ελληνική Διαιτολογική Εταιρεία

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts