Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος.

Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος.

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love
Ένας ακόμα διατροφικός – αδυνατιστικός μύθος που αποτέλεσε best seller παραμύθι τα προηγούμενα χρόνια που απέτυχε όμως να τεκμηριώσει και να αποδείξει επιστημονικά την αξιοπιστία του.

Η μέθοδος αυτή έγινε διάσημη και δημοφιλής ανάμεσα στο καλλιτεχνικό κύκλο και σύντομα έσκασε σαν τσουνάμι στο γενικότερο πληθυσμό. Έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα, προγράμματα διατροφής και βιβλία συνταγών βασιζόμενοι στην υπόθεση ότι η διατροφή ανάλογα με την ομάδα αίματος βοηθάει στην απώλεια βάρους. Δεν έχει γραφτεί όμως καμία μελέτη και κανένα επιστημονικό άρθρο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του συγγραφέα. (blood type diet http://skepdic.com/bloodtypediet.html)

Αντίθετα υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός επιστημονικών άρθρων που αποδομούν το μύθο αυτό και τονίζουν εμφατικά ότι όλη η βιβλιογραφία αποτυγχάνει να παρουσιάσει πειστικά δεδομένα (Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review http://ajcn.nutrition.org/content/98/1/99.short )

Ήδη η συγκεκριμένη “μέθοδος” συμπεριλαμβάνεται στην ελίτ των ψευδοεπιστημονικών μεθόδων κάθε φύσης και προέλευσης. (A Plague of False and Misleading Information https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-49929-1_33)

Τα όποια αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί από την εφαρμογή της προκύπτουν από τον υποθερμιδικό χαρακτήρα της δίαιτας. Η θεωρία περί της καταλληλότητας των τροφών με βάση την ομάδα αίματος απλά ήταν το γυαλιστερό περιτύλιγμα που ενίσχυε το μήνυμα “φάε λιγότερο”.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts