Διψάμε. Τι πίνουμε;

Διψάμε. Τι πίνουμε;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Ναι είναι καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες και διψάμε. Πιο πολύ! Αλλά πρέπει να προσέχουμε τις θερμίδες

Φυσικό είναι αυτή την εποχή να επιδιώκουμε την μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών για να εξαλείψουμε αυτό το αίσθημα της δίψας αλλά και να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε υγρά. Δυστυχώς, και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, πολλές φορές η κατανάλωση αυτή, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Όχι γιατί το νερό έχει θερμίδες, αλλά γιατί μέσα στα διάφορα ροφήματα που επιλέγουμε, βρίσκονται πολλές φορές κρυμμένες θερμίδες.

Αρχικά θα ξεκινήσουμε με την κατηγοριοποίηση των ροφημάτων. Είναι αυτά που περιέχουν αλκοόλ και αυτά που περιέχουν ζάχαρη ή άλλα συστατικά, που τους δίνουν χαρακτηριστική γεύση και που έχουν ένα θερμιδικό περιεχόμενο..

Αλκοόλ και ποτά

Για το αλκοόλ τα πράγματα είναι δεδομένα. Ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει στον οργανισμό μας 7 θερμίδες. Η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ μπορεί να είναι από χαμηλή έως και εξαιρετικά υψηλή. Το καλοκαίρι πολλοί έχουν τη συνήθεια να πίνουν κάποια μπύρα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ρόφημα, το οποίο έχει μέτρια ή και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Υπάρχουν βέβαια και τα διάφορα κοκτέιλ που πλέον κυκλοφορούν και σε εμπορικές συσκευασίες με ταυτόχρονη συνύπαρξη αλκοόλ και ζάχαρης. Κάτι που σημαίνει ότι στο κάθε ένα γραμμάριο αλκοόλ, που αποδίδει 7 θερμίδες, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κάθε γραμμάριο ζάχαρης που αποδίδει 4 θερμίδες.

Ναι, είναι δύσκολο το καλοκαίρι να πει κάποιος ότι δεν θα πιει κάποιο ποτό μαζί με τους φίλους του. Μπορεί όμως να επιλέξει ένα που με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αν είναι δυνατόν και μηδενική ζάχαρη.

Αλκοόλ και υγεία

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση του αλκοόλ σχετίζεται με μία σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ακόμα και αν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μία πιθανή θετική επίδραση μιας μέτριας κατανάλωσης (1), τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ακόμα και αυτή η μέτρια κατανάλωση μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου (2) ή και υπογονιμότητας στις γυναίκες (3) ακόμα και εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (4)

Υπάρχουν βέβαια και τα αναψυκτικά.

Το ίδιο το όνομα του σε προετοιμάζει για κάτι δροσιστικό, αλλά πολλές φορές “καιγόμαστε” από το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Και εδώ το ένα γραμμάριο ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες αλλά δυστυχώς σε κάθε συσκευασία υπάρχει πολύ περισσότερη ζάχαρη από ένα γραμμάριο. Έχουμε και τα αναψυκτικά με γλυκαντικές ουσίες που και αυτά έχουν μηδενική ή μειωμένη θερμιδική αξία. 

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως εδώ ότι από το παρελθόν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι δεν είναι τόσο αθώα η κατανάλωση αναψυκτικών με γλυκαντικές ουσίες. Και ότι η καθημερινή κατανάλωση τους μπορεί να συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας. (5) Σε άλλη μελέτη σε γονιδιακό επίπεδο, έχει φανεί ότι η κατανάλωση ολιγοθερμιδικών αναψυκτικών ή ροφημάτων από παχύσαρκα άτομα μπορεί να σχετίζεται με εμφάνιση προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 ακόμα και με αύξηση της παχυσαρκίας ή με την εμφάνιση άλλων συνοδών νοσημάτων. (6) (9)

Αντίστοιχες παρατηρήσεις, για αρνητική επίδραση των γλυκαντικών ουσιών στην υγειά μας έχουν γίνει και από άλλους ερευνητές. (7) επιδράσεις που σχετίζονται και με την υγεία του εντέρου μας και των μικροοργανισμών που βρίσκονται σε αυτό (8) (10)

Ο επιβεβαιωμένος αντίλογος που μιλάει και λέει ότι το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο είναι αυτό το οποίο βοηθάει στην μείωση του σωματικού βάρους. Και η κατανάλωση τροφών που δεν έχουν ζάχαρη ή που έχουν γλυκαντικές ουσίες βοηθούν στο να διαμορφωθεί αυτό το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο. Μιας και μειώνουν σημαντικά την πρόσληψη ζάχαρης. Δεν θα πρέπει όμως να αγνοήσουμε και τις μελέτες με αναφορές που δείχνουν ότι η κατανάλωση προϊόντων με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. (11)

Ποια είναι λύση; 

Ξεκάθαρα το ζητούμενο είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, ζάχαρης αλλά ακόμα και η προσεγμένη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών. Είτε βρισκόμαστε σε παρέα είτε είμαστε μόνοι μας έχουμε δύο εργαλεία. Την επιλογή και τα όρια. 

Μπορούμε λοιπόν όταν πραγματικά θέλουμε να ξεδιψάσουμε, να επιλέξουμε ένα ρόφημα χωρίς αλκοόλ αλλά και χωρίς ζάχαρη. Σίγουρα το νερό είναι η πρώτη μας επιλογή αλλά μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα σόδα ή ανθρακούχο νερό χωρίς ζάχαρη ή ακόμα και παγωμένο αφέψημα. Για τα αφεψήματα καλό είναι να ξέρουμε πόση καφεΐνη μπορεί να περιέχουν. 

Αν θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι με διαφορετική γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε σε παγωμένο νερό και μερικά φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου  ή κάποιου άλλου αρωματικού βοτάνου. Μερικές σταγόνες λεμόνι ή χυμός μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να δώσουμε μία πιο ευχάριστη γεύση σε αυτό που πίνουμε. Προσοχή! Ο δυόσμος ή ο μαϊντανός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΤΙΚΟΙ. Έχουν απλά διουρητικές ιδιότητες. Και ο χυμός του λεμονιού δεν λιώνει το λίπος. 

Μπορούμε επίσης να καταναλώσουμε στις εξόδους μας κάποιο άλλο παγωμένο ρόφημα ζητώντας να μην προσθέσουν σε αυτό ζάχαρη. Όταν βρεθούμε με παρέα σε κάποιο μέρος και πρέπει να κάνουμε κατανάλωση αλκοόλ μπορούμε να επιλέξουμε κάποια μπύρα από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή αν  θέλουμε να πιούμε ένα ποτό μπορούμε να επιλέξουμε κάτι χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή αναψυκτικού. Καλό είναι να αποφύγουμε τα cocktail γιατί τα συστατικά τους πολλές φορές έχουν ζάχαρη ή ακόμα και ποσότητα από αναψυκτικά.

Ακόμα κι όταν δεν κάνουμε κάτι από τα παραπάνω πάντοτε μπορούμε να βάλουμε ένα όριο – δέσμευση το οποίο δεν θα παραβιάσουμε. Είναι ένας τρόπος να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.

Προσοχή

Μην ξεχνάτε ότι για να φτάσουμε στο σημείο να αισθανθούμε έντονη δίψα, πιθανότατα τα επίπεδα της ενυδάτωσης του οργανισμού μας να είναι ήδη πολύ χαμηλά. Φροντίστε λοιπόν σε τακτά χρονικά διαστήματα να πίνετε μία μικρή ποσότητα νερού. Συνδέστε την κατανάλωση τροφής με την πρόσληψη ενός ποτηριού νερού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να καταναλώσετε αρκετά υγρά.

Πηγές

  1. Americaηn College of Cardiology. “Alcohol in moderation may help the heart by calming stress signals in the brain.” ScienceDaily. ScienceDaily, 6 May 2021.
  2. Harriet Rumgay et al. Global burden of cancer in 2020 attributable to alcohol consumption: a population-based study. Lancet Oncology, 2021 DOI: 10.1016/S1470-2045(21)00279-5
  3. Mohammad Yaser Anwar, Michele Marcus, Kira C Taylor. The association between alcohol intake and fecundability during menstrual cycle phases. Human Reproduction, 2021; DOI: 10.1093/humrep/deab121
  4. Aleksandr Voskoboinik, Geoffrey Wong, Geoff Lee, Chrishan Nalliah, Joshua Hawson, Sandeep Prabhu, Hariharan Sugumar, Liang-Han Ling, Alex McLellan, Joseph Morton, Jonathan M. Kalman, Peter M. Kistler. Moderate alcohol consumption is associated with atrial electrical and structural changes: Insights from high-density left atrial electroanatomic mapping. Heart Rhythm, 2019; DOI: 10.1016/j.hrthm.2018.10.041
  5. Cell Press. “The dark side of artificial sweeteners: Expert reviews negative impact.” ScienceDaily. ScienceDaily, 10 July 2013.
  6. The Endocrine Society. “Consuming low-calorie sweeteners may predispose overweight individuals to diabetes.” ScienceDaily. ScienceDaily, 18 March 2018.
  7. Experimental Biology 2018. “Why zero-calorie sweeteners can still lead to diabetes, obesity: Common artificial sweeteners shown to change how the body processes fat and energy.” ScienceDaily. ScienceDaily, 23 April 2018.
  8. Dorin Harpaz, Loo Yeo, Francesca Cecchini, Trish Koon, Ariel Kushmaro, Alfred Tok, Robert Marks, Evgeni Eltzov. Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel. Molecules, 2018; 23 (10): 2454 DOI: 10.3390/molecules23102454
  9. Canadian Medical Association Journal. “Artificial sweeteners linked to risk of weight gain, heart disease and other health issues.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 July 2017.
  10. Jotham Suez, Tal Korem, David Zeevi, Gili Zilberman-Schapira, Christoph A. Thaiss, Ori Maza, David Israeli, Niv Zmora, Shlomit Gilad, Adina Weinberger, Yael Kuperman, Alon Harmelin, Ilana Kolodkin-Gal, Hagit Shapiro, Zamir Halpern, Eran Segal, Eran Elinav. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature, 2014; DOI: 10.1038/nature13793
  11. Qiao-Ping Wang, Yong Qi Lin, Lei Zhang, Yana A. Wilson, Lisa J. Oyston, James Cotterell, Yue Qi, Thang M. Khuong, Noman Bakhshi, Yoann Planchenault, Duncan T. Browman, Man Tat Lau, Tiffany A. Cole, Adam C.N. Wong, Stephen J. Simpson, Adam R. Cole, Josef M. Penninger, Herbert Herzog, G. Gregory Neely. Sucralose Promotes Food Intake through NPY and a Neuronal Fasting Response. Cell Metabolism, 2016; 24 (1): 75 DOI: 10.1016/j.cmet.2016.06.010

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts