Τι είναι ένα Πρόγραμμα Διατροφής;

Τι είναι ένα Πρόγραμμα Διατροφής;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Σίγουρα ένα πρόγραμμα διατροφής δεν είναι κάποια χημική φόρμουλα που με μαγικό τρόπο ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, ούτε κάποιο μαγικό ξόρκι που λύνει τα κακά μάγια που μας προσθέτουν κιλά.

Επίσης δεν είναι κάποιος μαγικός συνδυασμός τροφών ή συστατικών που μέσα από βιοχημικές διεργασίες προκαλεί την απομάκρυνση του λίπους. Ούτε φυσικά είναι ένα απόκρυφο μυστικό που αλλάζει το μεταβολισμό σας και προκαλεί μαγικά απώλεια κιλών και λίπους.

Τι είναι;

Ένα Πρόγραμμα Διατροφής είναι ακριβώς αυτό που αναφέρει. Πρόγραμμα Διατροφής. Τακτοποίηση και οργάνωση της καθημερινής σας διατροφής με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτονται με επάρκεια οι καθημερινές σας διατροφικές απαιτήσεις μέσα από ποικιλία τροφών χωρίς αναιτιολόγητους αποκλεισμούς και χωρίς ανισορροπία στις επιλογές μας.

Σαφέστατα ένα Πρόγραμμα Διατροφής θέτει όρους ποιότητας και ποσότητας. Πρωινό μπορεί να είναι να μπολ με δημητριακά και ένα φρούτο, πρωινό μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι είναι ένας σκέτος καφές με ένα παξιμάδι. Άλλος πάλι μπορεί αν θεωρεί ότι η μερίδα κοτόπουλο που του αναλογεί είναι ολόκληρο το κοτόπουλο αλλά αυτό σε μαι προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα μάλλον θα τα πολλαπλασιάσει.

Οδηγός καθημερινής διατροφικής συμπεριφοράς

Αρκετοί έχουν θεμελιωμένη την αντίληψη ότι ένα Πρόγραμμα Διατροφής είναι μια απλή περιγραφή του τι θα φάμε. Είναι όμως πολλά περισσότερα από μια λίστα διαφορετικών τροφών μοιρασμένων στη διάρκεια της μέρας. Στην πραγματικότητα είναι ένας οδηγός καθημερινής διατροφικής συμπεριφοράς που ορίζει τα όρια μας στις επιλογές μαι και τις διατροφικές συμπεριφορές. Το πόσο λίγο ή πολύ ή συχνά μπορούμε να καταναλώσουμε κάποια τροφή. Είναι ένα μέτρο δηλαδή με ανώτατο ή κατώτερο όριο πρόσληψης τροφής.

Για πολλούς μια τέτοια συνθήκη μπορεί να φαντάζει περιορισμός ή ακόμα και να θεωρούν ότι η εφαρμογή ενός πλάνου κινείται εκτός των πλαισίων της καθημερινής πραγματικότητας τους. Όμως σε βάθος χρόνου και όσο το πρόγραμμα εφαρμόζεται γίνεται όλο και πιο φανερό ότι μέσα σε ένα Πρόγραμμα Διατροφής “χωράνε” όλες οι επιλογές ακόμα και αυτές που στο μυαλό μας έχουν χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινές. Και αυτό γιατί όπως είπαμε και παραπάνω, μέσα από την εφαρμογή του Προγράμματος προκύπτει ένα μέτρο, μια σειρά μέσα από την οποία κάποιος θέτει όρια στη συχνότητα και την ποσότητα λήψης της τροφής.

Ακόμα και αυτή η αντίληψη ότι η εφαρμογή του Προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική και συμβατή με τη καθημερινή μας πραγματικότητα εύκολα μπορεί να διαψευστεί εφόσον αυτό σχεδιαστεί από κοινού μαζί με το Διαιτολόγο. Γιατί σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα διατροφής δεν είναι ρεαλιστικό αν δεν είναι εφαρμόσιμο και απόλυτα συμβατό με την κοινωνική μας ζωή. Κρίσιμες παράμετροι, όπως τα επαγγελματικά γεύματα, οι κοινωνικές υποχρεώσεις, η δυνατότητα κατανάλωσης φαγητού στο χώρο της εργασίας αλλά και η παρακολούθηση προγράμματος νηστείας είναι απαραίτητες και πρέπει να είναι σε γνώση του Διαιτολόγου.

Το συμβόλαιο

Και από αυτό αποκαλύπτεται και μια ακόμα πτυχή που πολλοί παραβλέπουν. Ένα Πρόγραμμα Διατροφής στην πραγματικότητα είναι και ένα είδος συμβολαίου ανάμεσα στο Διαιτολόγο και το Πελάτη. Μια κοινή συν ομολογία και δέσμευση για τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών και αναβάθμιση της ποιότητας της διατροφής. Μια συμφωνία ότι τα μέχρι σήμερα λάθη και παραλείψεις θα αναιρεθούν και τη θέση τους θα πάρουν σωστές διατροφικές συμπεριφορές. Που όσο χρόνο και να απαιτηθεί να γίνει αυτό, θα είναι αποτέλεσμα κοινού σχεδιασμού και απόφασης που θα αποτυπώνεται πάνω στο Πρόγραμμα Διατροφής.

Ξεκινήστε λοιπόν την προσπάθειά σας να διαχειριστείτε το σωματικό σας βάρος, ακολουθώντας τις οδηγίες του Διαιτολόγου σας. Όχι μηχανικά, ακολουθώντας απλά τις οδηγίες και συνταγές που βρίσκονται γραμμένες πάνω σε ένα χαρτί αλλά προσπαθώντας να κάνετε πράξη και τρόπο ζωής της πληροφορίες που σας δίνει.

Γιατί ένα Πρόγραμμα Διατροφής είναι στην πραγματικότητα ένας οδηγός για μια άλλη διατροφική ζωή.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts